ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση χωρίς… χρηματοδότηση

Αιτωλοακαρνανία: Υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση χωρίς… χρηματοδότηση

Αιτωλοακαρνανία: Υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση χωρίς… χρηματοδότηση

Υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση χωρίς… χρηματοδότηση. «Θα επιβαρύνει τους πιο φτωχούς θα φέρει απαξίωση». Δεν είναι εφικτός ο στόχος, λένε οι ιδιοκτήτες ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Την ώρα που ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την νέα κοινοτική οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, με δεσμευτικούς στόχους για κάθε κράτος μέλος, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 1,5  εκατ. κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (NZE) έως το 2030, όπως λένε όσα προβλέπονται στα μέτρα μέχρι το 2025!  Αυτό σημαίνει όμως ότι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν μέσα στα επόμενα χρόνια να έρθουν αντιμέτωποι με την απαξίωση των περιουσιακών τους στοιχείων εξαιτίας της αδυναμίας χρηματοδότησης της υποχρεωτικής ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων τους, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, μιλώντας στα «Νέα», φτάνοντας μάλιστα να κάνει λόγο για «επερχόμενη κοινωνική τραγωδία»!

«Θα ενταθεί το πρόβλημα της έλλειψης κατοικίας, αφού εκατομμύρια κτήρια θα τεθούν δια νόμου εκτός συναλλαγής (κυρίως εκτός μίσθωσής τους),παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί- και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερα το επόμενο διάστημα- η ζήτηση για κατοικία-ιδίως από τα νέα ζευγάρια. Πέρα από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που «καθιστούν ασύμφορη την εκμίσθωσή τους, και το υψηλό κόστος ανακαίνισής τους προκειμένου να ξαναμπούν στην αγορά, το κυρίαρχο πρόβλημα σε λίγο, θα είναι οι υποχρεωτικές ενεργειακές αναβαθμίσεις των κατοικιών και λοιπόν κτηρίων που θέτει η ΕΕ με μια νέα Οδηγία της, και θα επιβάλλουν οι εθνικές κυβερνήσεις, προκειμένου οι ιδιοκτήτες κατοικιών να μπορούν να τις ξανανοικιάσουν. Η Οδηγία όμως αυτή θα εφαρμοστεί και για τους ιδιοκάτοικους, ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί από κάθε κράτος-μέλος προκειμένου να επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι γενικοί στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια», σύμφωνα με τον κ. Παραδιά.

Ο Χρ. Καμποσιώρας

Η Ελλάδα θα πρέπει να μετατρέψει τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια κατοικίες(!) σε κτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (NZEB) έως το 2050 με στόχο έως το 2030 τα 1,5 εκατ. σπίτια! Σύμφωνα και με τους Αιτωλοακαρνάνες ιδιοκτήτες ο στόχος δεν είναι εφικτός. Όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωσής τους στον νομό, κ. Χ. Καμποσιώρας, «αρκεί να σκεφτούμε ότι συνολικά είναι 4,5 εκατ. τα σπίτια που υπάρχουν, ακόμη κι αν τα μακροπρόθεσμα τα οφέλη στο περιβάλλον είναι πολλά, όπως και στην οικονομία έμμεσα, αυτή την στιγμή δεν έχουμε τα εργαλεία  που θα εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πόρους και για τα αδύναμα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει δυσβάσταχτο βάρος για τα νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων, με αποκλεισμούς εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους σε ενέργεια και ενοίκια».

Τα μεγαλόπνοα που προβλέπονται

Αυτήν την περίοδο, ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις σε κοινοτικό επίπεδο, για την διαμόρφωση του τελικού κειμένου της νέας κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Στις 7 Δεκεμβρίου 2023, οι νομοθέτες κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με την αναθεώρηση, η οποία θα περάσει από την επίσημη διαδικασία έγκρισης μέσα στους επόμενους μήνες προκειμένου να ξεκινήσει να ισχύει από το 2025.

 Στην αναθεωρημένη ευρωπαϊκή οδηγία, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:

– Κάθε κράτος μέλος θα υιοθετήσει το δικό του εθνικό roadmap για τη μείωση της μέσης χρήσης πρωτογενούς ενέργειας των κτιρίων για κατοικία κατά 16% έως το 2030 και κατά 20-22% έως το 2035. Τα εθνικά μέτρα θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 55% της μείωσης της μέσης χρήσης πρωτογενούς ενέργειας επιτυγχάνεται μέσω της ανακαίνισης των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις.

– Για το κτιριακό απόθεμα μη κατοικιών, οι αναθεωρημένοι κανόνες απαιτούν τη σταδιακή βελτίωσή του μέσω ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης. Αυτό στοχεύει στην ανακαίνιση του 16% των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις έως το 2030 και του 26% των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις έως το 2033.

– Οι συμφωνηθείσες διατάξεις στο πλαίσιο της EPBD θα βοηθήσουν την ΕΕ να καταργήσει σταδιακά τους λέβητες που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα. Οι επιδοτήσεις για την εγκατάσταση αυτόνομων λεβήτων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα δεν θα επιτρέπονται από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, είχε αναφέρει σε άρθρο του:

«Ουδείς αμφισβητεί την ανάγκη ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των υπαρχόντων κτιρίων. Αυτό που αμφισβητούμε πλήρως είναι η δυνατότητα υλοποίησης όσων εξωπραγματικών υποχρεώσεων θεσπίζονται αυτή την στιγμή στην ΕΕ, οι οποίες είναι αδύνατον να εκπληρωθούν από το 90% των ιδιοκτητών κτιρίων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ήδη η Γερμανική κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη το ανέφικτο του πράγματος, αποφάσισε να μην καταστήσει υποχρεωτική την ενεργειακή αναβάθμιση των μονοκατοικιών της χώρας και τις αυστηρότατες αλλά πανάκριβες ενεργειακές προδιαγραφές κατασκευής νέων κατοικιών, γιατί αυτό θα παρεμποδίσει την ανέγερση 500.000 νέων κατοικιών που χρειάζεται η χώρα! Οι αυστηρότατες αλλά πανάκριβες ενεργειακές προδιαγραφές κατασκευής νέων κατοικιών, θα παρεμποδίσουν την ανέγερση νέων κατοικιών που χρειάζεται η χώρα για να επιλύσει το οξύ στεγαστικό πρόβλημα.

Σ΄ εμάς όλοι  οι αρμόδιοι σπεύδουν να συμφωνήσουν σε όλα, παρότι είναι ανέφικτα, αδιαφορώντας για το αν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στην ελληνική οικογένεια για να κάνει παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, αν υπάρχει δυνατότητα στήριξης από το τραπεζικό σύστημα, αν υπάρχει διαθέσιμο τεχνικό δυναμικό που θα υλοποιήσει σωστά και έγκαιρα τις αναβαθμίσεις, αν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά και σε ποιες τιμές.

Τα υπάρχοντα προγράμματα είναι καλά, αλλά όλως ανεπαρκή για τη μαζικότητα που απαιτεί η νέα Οδηγία, και έτσι αναπόφευκτα, η υπάρχουσα κτιριακή περιουσία της ελληνικής οικογένειας θα οδηγηθεί σε πλήρη απαξίωση και η κοινωνία μας, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, σε μια χωρίς προηγούμενο τραγωδία»!

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Γνωστός Dj ο συλληφθείς για ναρκωτικά στην Ε.Ο. Θέρμου – Πλατάνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ