ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΕιδικό καθεστώς απαλλαγής ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις

Ειδικό καθεστώς απαλλαγής ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις

Ειδικό καθεστώς απαλλαγής ΦΠΑ  για μικρές επιχειρήσεις

Παράταση μέχρι 30 Ιανουαρίου για τις αιτήσεις

Ειδικό καθεστώς απαλλαγής ΦΠΑ
για μικρές επιχειρήσεις

Ισχύει για ακαθάριστα έσοδα μέχρι και 10.000 ευρώ

 

Μέχρι της 30 Ιανουαρίου 2015 παρατάθηκε η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από την καταβολή ΦΠΑ για το φορολογικό έτος 2014.

Από το Γενάρη του 2014 άλλαξε ο κώδικας φορολογικής διαδικασίας που πλέον ορίζει 10ημερο για οποιεσδήποτε μεταβολές. Όσες επιχειρήσεις για τη χρήση του 2014 είχαν τζίρο μέχρι και 10.000 ευρώ, έπειτα από αίτηση υποβολής στο ειδικό καθεστώς δεν καταβάλουν ΦΠΑ. Βάση αυτού του νόμου θα έπρεπε μέχρι 12 Γενάρη του 2015 να γίνει η μεταβολή και να μπουν στο ειδικό καθεστώς απαλλαγής ΦΠΑ μικρών επιχειρήσεων.

Λόγω όμως του φόρτου στις Δ.Ο.Υ. και λόγω ότι η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ενδεχομένως αυτό να καθυστερήσει κάποιους και με διαταγή της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, δόθηκε παράταση για όλες τις μεταβολές χωρίς πρόστιμο μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Το πρόστιμο για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα την αίτηση απαλλαγής τους από το ΦΠΑ, αγγίζει τα 100 ευρώ, ακόμη και αν η ένταξη των επιχειρήσεων στο ειδικό καθεστώς είναι προαιρετική.

Η εφημερίδα «Σ» επικοινώνησε με τον λογιστή κ. Αλέξη Αποστολόπουλο, ο οποίος μίλησε σχετικά με αυτό το ειδικό καθεστώς: «Για μένα αυτό το μέτρο δεν είναι τόσο ζωτικής σημασίας γιατί έχουν επιβαρυνθεί τόσο πολύ οι επιχειρήσεις αρχής γενομένης από το 2014 με διάφορες υποχρεώσεις, που αυτή η ελάφρυνση είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Υποχρέωσαν ακόμα και μικρές επιχειρήσεις σε μία τήρηση βιβλίων που είναι μία δαπανηρή διαδικασία και τώρα τους αφαιρούν το ΦΠΑ. Αυτό ακολουθεί ενδεχομένως μία κοινοτική οδηγία που δεν την σκέφτηκαν Έλληνες νομοθέτες. Είναι μία πολύ μικρή ελάφρυνση σε σχέση με όσα υπέστη ο επιχειρηματικός κόσμος τον τελευταίο καιρό».

Μπάμπης Τσιρώνης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr