ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΙατρικός Σύλλογος Αγρινίου: Ενημέρωση του κοινού για νέο “ΚΟΡΟΝΟΪΟ COVID-19”

Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου: Ενημέρωση του κοινού για νέο “ΚΟΡΟΝΟΪΟ COVID-19”

Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου: Ενημέρωση του κοινού για νέο “ΚΟΡΟΝΟΪΟ COVID-19”

Οι κοροναϊοί ή κορονοϊοί είναι μία ομάδα ιών, που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα (καμήλες, βοοειδή, γάτες, νυχτερίδες). Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορονoϊούς. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους, στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των ιικών σωματιδίων, σαν στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται «κορόνα».

Οι περισσότεροι κορονoϊοί προκαλούν στον άνθρωπο λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

(κοινό κρυολόγημα, ιογενή φαρυγγίτιδα, τραχειοβρογχίτιδα), αλλά μπορούν να προκαλέσουν και πνευμονία. Είναι η αιτία του 10 με 15% των λοιμώξεων τον αναπνευστικού συστήματος.

Ένας κορονoϊός ήταν υπεύθυνος για την επιδημία σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το οποίο άρχισε το 2002 στη Κίνα. Ένα άλλο είδος κορονοϊού προκάλεσε το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής το 2012 (MERS). Μέχρι το 2019 είχαν καταγραφεί 2.468 κρούσματα με 851 θανάτους (θνητότητα περίπου 34,5 %).

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας, με τον ιό να πρωτοεμφανίστηκε σε ντόπια αγορά ζωντανών ζώων. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορονoϊού (COVID-19), ενώ στις 30 Ιανουαρίου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την έξαρση ως «απειλή δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος». Τώρα ανιχνεύεται σε 36 διαφορετικές περιοχές ανά τον κόσμο. Έως σήμερα υπάρχουν 79707 κρούσματα επιβεβαιωμένα, από τα οποία 2626 έχουν αποβιώσει και 25204 έχουν αναρρώσει πλήρως.

Στην γειτονική μας Ιταλία επιβεβαιώθηκαν 322 κρούσματα από τα οποία έχουν αποβιώσει 10 και αναμένεται οι αριθμοί αυτός να αυξηθούν. Στην χώρα μας δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα, αλλά είναι πολύ πιθανό έως σίγουρο πως θα εμφανιστούν.

Μετάδοση και Συμπτώματα:

Κύρια μετάδοση είναι από ζώο σε άνθρωπο, ενώ μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μεταφοράς μικροσταγονιδίων που περιέχουν τον ιό, προκαλώντας λοίμωξη αναπνευστικού. Απαιτείται χρονικό διάστημα 2 – 14 ημερών για να εκδηλωθεί ή όχι η νόσος από COVID-19.

Κοινά συμπτώματα της νόσου αποτελούν ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια.

Σε σοβαρές περιπτώσεις η μόλυνση από τον ιό μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.

Πρόληψη (Τι κάνουμε):

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται (όπως και στην εποχική γρίπη) σε ευαίσθητες ομάδες όπως στους ηλικιωμένους, στις έγκυες γυναίκες και στα άτομα που παρουσιάζουν υποκείμενα χρόνια νοσήματα όπως καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνιες πνευμονοπάθειες κλπ.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων στις παραπάνω ομάδες ατόμων, συμβουλευόμαστε άμεσα τον γιατρό μας.

Αποφεύγουμε την στενή επαφή με συνανθρώπους μας που εκδηλώνουν σημεία νόσησης.

Αποφεύγουμε τις μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου.

Συχνότατο πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι. Χρήση αντισηπτικών χεριών, αλλά και αντισηπτικών επιφανειών.

Χρήση ιατρικής μάσκας η οποία δεν προστατεύει 100%.

Εάν διαπιστωθεί πυρετός, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει αναζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια. Ειδικά εάν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού ή επαφής με ταξιδιώτη που έχει επισκεφθεί την Κίνα. Τονίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη γειτονική Ιταλία.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

■ Οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με το θεράπων ιατρό τους για οδηγίες, να μη λάβουν αντιβιοτικά και καταρχήν να παραμένουν στο σπίτι τους, υπό τη στενή εποπτεία του ιατρού. Να αποφεύγεται η άμεση επίσκεψη στο Νοσοκομείο, παρά μόνο σε επείγουσα κατάσταση ή κατόπιν ειδικής διαδικασίας παραπομπής από το θεράπων ιατρό.

■ Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/) όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για ταξιδιώτες, πληρώματα πλοίων, σχολικές μονάδες, ξενοδοχεία, χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, κλπ.

■ Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα, σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση του κορωναϊού και ορισμό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Παναγιά η Βοήθεια” ως νοσοκομείο αναφοράς για την περιοχή μας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, όντας σε ετοιμότητα, συνιστά ηρεμία και σύνεση. Τήρηση κανόνων ατομικής και διατροφικής υγιεινής. Οι ιδιώτες ιατροί, καθώς και οι υγειονομικές δομές, του νομού μας έχουν ενημερωθεί πλήρως από το Δ.Σ. και τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΟΝΤΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣΤΕ ΑΣΚΟΠΑ ΧΩΡΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ.

Λύση συνεργασίας με Λάκη Παπαχρήστο για τον Παναγρινιακό

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr