ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα Νεα«Ιανός» – Αιτωλοακαρνανία: Στο 95% οι εκτιμήσεις των ζημιών

«Ιανός» – Αιτωλοακαρνανία: Στο 95% οι εκτιμήσεις των ζημιών

«Ιανός» – Αιτωλοακαρνανία: Στο 95% οι εκτιμήσεις των ζημιών

Πιθανότατα εντός του Δεκεμβρίου τα χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών     

Στις 1.000 έφτασαν οι δηλώσεις των πληγέντων αγροτών από τον «Ιανό», ενώ οι εκτιμήσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ έχουν ολοκληρωθεί στην Αιτωλοακαρνανία σε ποσοστό 95%, με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη να εντοπίζονται στην περιοχή του Νεοχωρίου!

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο Πάνο Παπαευθυμίου: «δόθηκε προτεραιότητα σε ρυζοκαλλιέργειες, βαμβακοκαλλιέργειες κλπ και ακολούθησαν οι εκτιμήσεις στις ελιές. Το 95% των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε. Μας καθυστέρησε το lockdown και οι δυσκολίες που προέκυψαν απ’ αυτό, αλλά είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να γίνουν και οι εκτιμήσεις που εκκρεμούν στην περιοχή του Νεοχωρίου. Αμέσως μετά, η υπηρεσία μας είναι υποχρεωμένη να αποστείλει όλα τα στοιχεία και τα πορίσματα των ελεγκτών στα κεντρικά στην Αθήνα. Μέχρι αρχές Οκτωβρίου οι αγρότες είχαν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις. Εκτιμώ πως θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες σε επίπεδο νομού μέχρις τα μέσα του τρέχοντος μήνα και θέλω να πιστεύω πως τον Δεκέμβριο οι αγρότες που επλήγησαν να εισπράξουν τα χρήματά τους».

Τις μεγαλύτερες ζημιές από τον Ιανό υπέστη η παράκτια ζώνη του Μεσολογγίου, παρά το γεγονός ότι η Αιτωλοακαρνανία δεν επλήγη τόσο σοβαρά, όπως άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο, σ’ αυτή την περιοχή οι ζημιές ήταν μεγάλες και σοβαρές.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει ο κ. Παπαευθυμίου: «αρκετοί γεωπόνοι από την περιοχή μας μετακινήθηκαν στην υπηρεσία του ΕΛΓΑ στην Πάτρα για να συνδράμουν και εκεί το έργο των εκτιμητών. Μετακινήθηκαν μόνο όσοι είχαν τελειώσει τις εκτιμήσεις στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στην Πάτρα θα επιστρέψουν στη θέση τους».

Στο κάμπο των Οινιαδών, σε Κατοχή, Νεοχώρι, Λεσίνι, Πεντάλοφο, Γουριά, Σταμνά, Μάστρο, Κεφαλόβρυσο και Αιτωλικό οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή και τα εσπεριδοειδή ήταν μεγάλες, αφού όπου δεν ξεριζώθηκαν δένδρα οι θυελλώδεις άνεμοι κατέστρεψαν ό,τι υπήρχε πάνω σ αυτά, ενώ σε μικρότερη κλίμακα επλήγησαν καλλιέργειες στην περιοχή του Αστακού.

M. Βορίδης: Στο 100% οι αποζημιώσεις αγροτών για τον «Ιανό»

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει μετά την επέλαση του «Ιανού» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες του «Ιανού» θα είναι στο 100%. Η τοποθέτηση αυτή του κ. Βορίδη προέκυψε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη. Το μέγεθος της καταστροφής σε πανελλαδικό επίπεδο αποτιμάται στα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, σε ό,τι αφορά τα χρήματα που θα χρειαστούν για την αποζημίωση του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου που επλήγη.

Υπενθυμίζουμε πως άμεσα ενεργοποιήθηκε για το ζήτημα και ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, ο οποίος μετά τις ζημιές του «Ιανού» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο παραθέτοντάς του την κατάσταση και ζητώντας του την άμεση καταβολή αποζημιώσεων μέσω του αποθεματικού.

Κωνσταντίνος Χονδρός-Εφημερίδα Συνείδηση

Παραμένει το πρόβλημα με τις Καλαμών Ότι έγινε για τη Λέσβο, να γίνει και για την Αιτωλοακαρνανία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr