ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα Νεα«Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το μακρύ χέρι του αστικού κράτους»

«Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το μακρύ χέρι του αστικού κράτους»

Συνέντευξη Πολυδεύκη Κοκκινοβασίλη, υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας με την «Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση Δυτικής Ελλάδας» στον «Δυτικά FM 96.1»

Ενίσχυση πρωτογενούς τομέα και οικοδομής για την Αιτωλοακαρνανία, έξοδος από Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρώ για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης

Ο Πολυδεύκης Κοκκινοβασίλης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας με την «Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση Δυτικής Ελλάδας» και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, ήταν καλεσμένος χθες του σταθμού Δυτικά FM 96.1 και της «Εκπομπής Χωρίς Τίτλο». Στη συνέντευξη την οποία παραχώρησε, ο κ. Κοκκινοβασίλης περιέγραψε την διαδρομή του σχήματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ελλάδα, έθεσε το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης και εξέφρασε την ελπίδα ότι η πορεία των παρατάξεων που στηρίζονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε δήμο Αγρινίου και Περιφέρεια, θα έχουν μια καλύτερη πορεία στις προσεχείς εκλογές, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στις σχετικές δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κακκινοβασίλη, το κεντρικό πολιτικό ζήτημα για την Αριστερή Παρέμβαση είναι να καταδείξει ότι όλο αυτό το οποίο βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός, και περιλαμβάνει την «αντιλαϊκή πολιτική, φτώχεια και ανεργία» ξεκινάνε από την τοπική αυτοδιοίκηση όπου και πρωτοεφαρμόζονται. «Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το μακρύ χέρι του αστικού κράτους», είπε ο ίδιος στη συνέχεια, και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως «τα πεντάμηνα προγράμματα απασχόλησης με μισθούς των 450 ευρώ που εφαρμόζουν οι δήμοι» αλλά και τα Μνημόνια που σήμαναν την εφαρμογή από τους δήμους όλης της χώρας των χαρατσιών στα ακίνητα και αύξηση φορολόγησης και δημοτικών τελών. Επιπλέον, ο κ. Κοκκινοβασίλης επεσήμανε ότι «εργαλείο» εφαρμογής όλης αυτής της πολιτικής από τους δήμους, αποτέλεσε και η μεγάλη περικοπή των κρατικών πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πολιτική σχέση που έχει το κόμμα που τον στηρίζει με τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Σχέδιο Β’ του Αλέκου Αλαβάνου. Όπως είπε, αν και με το ΚΚΕ βρίσκονται πιο κοντά σε επίπεδο πολιτικών θέσεων, θεωρεί ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα και το ΠΑΜΕ «δεν υπηρετούν σωστά την ενότητα της εργατικής τάξης» ενώ υπάρχει ασάφεια για το πότε θα επέλθει η εργατική εξουσία. Όσον αφορά στο Σχέδιο Β’, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία επάνω στα οποία θα μπορούσε να σταθεί μια συνεργασία, με την επιφύλαξη όμως ότι μπορεί να μην θέτουν κατά τον ίδιο τρόπο το αντι-καπιταλιστικό αίτημα».

Ο κ. Κοκκινοβασίλης όμως μίλησε και γενικότερα για το «αντι-ευρωπαικό και αντι-ευρώ αίτημα» το οποίο προτάσσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λέγοντας ότι ακόμη και αν τα αιτήματα αυτά εμφανίζονται και σε άλλα κόμματα, δεν τίθενται κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο τα θέτει το αριστερό κόμμα. «Η δική μας λογική είναι έξοδος από ευρώ και Ευρωπαϊκή Ένωση με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα της αστικής τάξης». Τέλος, συμπλήρωσε ότι ζητούμενο και στρατηγικός στόχος είναι «η εργατική εξουσία και ο σοσιαλισμός και η κατάργηση της εκμετάλλευσης από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Ειδικά όσον αφορά στα ιδιαίτερα ζητήματα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο κ. Κοκκινοβασίλης στάθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Όπως είπα, μετά την κατάρρευση της καπνοπαραγωγής μεγάλο κομμάτι του αγροτικού κόσμου στράφηκε προς τις οικοδομικές εργασίες, αλλά τώρα που και αυτός ο κλάδος έχει σχεδόν διαλυθεί, αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης χιλιάδες οικογένειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ευθύνες υπάρχουν και για την κεντρική πολιτεία που δεν εφάρμοσε ποτέ κάποια πολιτική βιομηχανικής ανάπτυξης για την περιοχή μας, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι η παραγωγή του καπνού κατέληγε να μεταφέρεται και να επεξεργάζεται σε εργοστάσια της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή, όσοι έχουν απομείνει στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, έχουν να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, την συνεχώς αυξανόμενη φορολογία και τα αυξανόμενα κόστη παραγωγής, που επηρεάζονται άμεσα από τις τιμές των φυτοφαρμάκων, των ζωοτροφών και του πετρελαίου. «Ο αγροτικός τομέας πρέπει να προστατευθεί και να στηριχτεί πάση θυσία», είπε ο ίδιος, ενώ για το ζήτημα των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή, είπε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει η πραγματοποίηση έργων υποδομής, όπως οι οδικοί άξονες, αλλά και ενίσχυσης της ίδιας της οικοδομής, με την επιδότηση για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης σε υπάρχουσες οικοδομές αλλά και την αποπεράτωση προγραμμάτων όπως αυτό των Εργατικών Κατοικιών στο Αγρίνιο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 1988.

Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, έκανε λόγο για ένα τμήμα της κοινωνίας που «χτυπιέται αλύπητα» και βλέπει μέρα με τη μέρα τον τζίρο του και το εισόδημά του να μειώνονται, ενώ την ίδια μέρα «τα έξοδά τους πνίγουν». Είπε ότι θεωρεί πως αυτό βρίσκεται στο πλαίσιο του «φιλελεύθερου προσώπου του Καπιταλισμού» και σκοπεύει στην εξαφάνιση των μικρομεσαίων τάξεων και ανέφερε ως παράδειγμα την «συμπίεση της παραδοσιακής αγοράς του Αγρινίου τη στιγμή που τα μεγάλα Super Market ευνοούνται». Συνδύασε την τάση αυτή με το «ξεπούλημα» δημόσιων υπηρεσιών όπως η ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίηση του νερού και των σκουπιδιών, αλλά και την πρόσληψη ατόμων με προσωρινές συμβάσεις, διάρκειας συνήθως πέντε μηνών και μισθούς των 450 ευρώ από τους δήμους.

Καταλήγοντας,  ο κ. Κοκκινοβασίλης ζήτησε την ψήφιση των ψηφοδελτίων που στηρίζονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ, καθώς όπως είπε «θεωρούμε ότι η εργατική τάξη δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με αυτούς, αφού την φτώχεια και την εξαθλίωση την έχει σφραγίσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση». Μέσα στις επόμενες ημέρες, οι συμμετέχοντες στα ψηφοδέλτια της «Αριστερής Παρέμβασης – Αντικαπιταλιστική Κίνηση Δυτικής Ελλάδας» θα πραγματοποιήσουν περιοδείες και συναντήσεις σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία, ενώ την επόμενη Δευτέρα, 12 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί κεντρική πολιτική εκδήλωση στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Δημάδη στο Αγρίνιο.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr