«Η Θεωρία του Χάους στην ανθρώπινη Ιστορία»: Ο Γ. Φρούντζος μιλάει στο «Δυτικά 92,8» για το βιβλίο του

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο Αγρίνιο, την Τετάρτη 13 Μαρτίου (19:00), στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιοτρόπιο»

frountzos

Στο Αγρίνιο, τη γενέτειρά του, θα παρουσιάσει το πρώτο του και εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο  «Η Θεωρία του Χάους στην ανθρώπινη Ιστορία» (εκδ. Αγγελάκη) ο γιατρός ΩΡΛ Γεώργιος Φρούντζος. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 στις 7 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιοτρόπιο» (Καζαντζή 25) και  με αφορμή την επικείμενη παρουσίαση ο συγγραφέας μίλησε στο «Δυτικά FM 92,8» και την εκπομπή της Φόνης Γερμενή «Μαζί Δυτικά».

Ο συγγραφέας ρωτήθηκε για τους λόγους που τον ώθησαν να καταπιαστεί με ένα δύσκολο και κοπιαστικό εγχείρημα το οποίο προϋπέθετε πολυετή μελέτη και απαιτητική συγγραφική προσπάθεια. 

Αναφέρθηκε τη σχέση αρκετών επιστημονικών θεωριών όπως αυτή του Χάους, της Πληροφορίας, των Αποφάσεων αλλά και της Συστημικής Θεωρίας  με την ιστορία και κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο η έκβαση σημαντικών ιστορικών και κοινωνικών γεγονότων μπορεί να θεωρείται «τυχαία».

Ο κ. Φρούντζος σημείωσε ότι ο χαρακτήρας αυτών των γεγονότων καθορίζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες όπως προκύπτει και από τα ιστορικά παραδείγματα τα οποία επικαλείται και αξιοποιεί ως πειραματικό υλικό στο βιβλίο του. Πώς πρόσωπα όπως ο Καρλομάγνος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ή ο Λένιν με τις αποφάσεις τους επηρεάσαν ή καθόρισαν τις συνθήκες για τα επόμενα πολλά χρόνια, είναι κάτι που προκύπτει από τη μελέτη του συγγραφέα και αποτυπώνεται με σαφήνεια στο έργο του.  

Σε αυτό, λοιπόν, αναδεικνύεται η πολυπαραγοντοντική μη γραμμική εξέλιξη των γεγονότων, ερμηνεύεται το απρόοπτο και η λεγόμενη τύχη ενώ τονίζεται η  πιθανολογική και στοχαστική φύση των ανθρώπινων συμπεριφορών.

Το βιβλίο, στο τελευταίο μέρος του, φωτίζει την σκέψη του «σκοτεινού» Εφέσιου, φιλοσόφου των μεταβολών, Ηράκλειτου,  παρουσιάζοντας τον ως τον πρώτο φιλόσοφο του Χάους.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γ. Φρούντζου:

 

Τη συζήτηση στη διάρκεια της  παρουσίασης του βιβλίου θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Πάνος Τσακανίκας.