Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά ήδη τον αθλητισμό
Πριν από μερικούς μήνες, η ΕΡΤ παρουσίασε τον πρώτο εκφωνητή ειδήσεων με τεχνητή νοημοσύνη. Αν παρακολουθούσες αμέριμνος και χαλαρός το πλάνο, πολύ δύσκολα θα αντιλαμβανόσουν…
Πριν από μερικούς μήνες, η ΕΡΤ παρουσίασε τον πρώτο εκφωνητή ειδήσεων με τεχνητή νοημοσύνη. Αν παρακολουθούσες αμέριμνος και χαλαρός το πλάνο, πολύ δύσκολα θα αντιλαμβανόσουν πως ο… συνάδελφος παρουσιαστής ήταν μια ακόμη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης. Σοκαριστικά αληθινό, εν έτη 2023, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εμφανίζεται στο παγκόσμιο κοινό σε όλες τις μορφές της ζωής.
Στον αθλητισμό, η τεχνητή νοημοσύνη διάγει την τρίτη της δεκαετία, καθώς τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στο μπάσκετ, παίκτες ,προπονητές και ιατρικά επιτελεία χρησιμοποιούν τα δεδομένα, ώστε να έχουν καλά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το ΝΒΑ έλεγξε τους αγώνες της λίγκας σε διάστημα μιας τριετίας, οι οποίοι κρίθηκαν στην τελευταία επίθεση, μετά από διαιτητική απόφαση. Τότε ανακαλύφθηκε πως υπήρξαν λάθος αποφάσεις σε ποσοστό κοντά στο 2%, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να συγκαλέσει σύσκεψη με τους διαιτητές για να βελτιωθούν οι αποφάσεις τους.
Ο δρ. Φώτης Φυτσιλής αποδέχθηκε την πρόταση και ανέλυσε στο στούντιο της ΕΡΑΣΠΟΡ το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία και στον αθλητισμό, μιλώντας στο Δημήτρη Μαλισιώβα, στο πλαίσιο της εκπομπής “Τελευταία Σελίδα”. Ο κύριος Φυτσιλής διατελεί, από το 2008, κοινοβουλευτικός ερευνητής στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και έχει σπουδάσει ηλεκτρολογία, οικονομικά και διεθνές δίκαιο.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ως βάση τον Αριστοτέλη και την γνωστική διαδικασία, δηλαδή πάμε πίσω στον 4ο αιώνα π.Χ. Πολλοί ερευνητές “αξιοποιούν” τη φιλοσοφική θεμελίωση των σημερινών μοντέλων του σπουδαίου Έλληνα φιλοσόφου για να φτάσουν στην σύγχρονη μορφή, καθιστώντας τις μηχανές ικανές να κατανοούν το περιβάλλον και να επιλύουν προβλήματα.
Ο κύριος Φυτσιλής ανέλυσε τις πολλές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. «Έχουμε πλέον έξυπνα τηλέφωνα, έξυπνα σπίτια, έξυπνα αυτοκίνητα, υπάρχει ανάλυση εικόνας–ήχου, συστήματα αναγνώρισης προσώπου και ομιλίας, παραγωγή κειμένου, αυτόματη μετάφραση και εξελιγμένα ρομπότ. Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί λοιπόν την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητα του, ενώ στην περίοδο του κορονοϊού είχαμε μεγάλη ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά νομικά ζητήματα και κανόνες χρήσης της, ο κύριος Φυτσιλής παραδέχθηκε πως δεν υφίσταται ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, ενώ τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν τον πρώτο λόγο, αφού έχουν χρηματοδοτήσει πολλές έρευνες για την τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος, ο κύριος Φυτσιλής τόνισε πως η Ελλάδα έχει πολλούς ικανούς επιστήμονες και προσπαθεί να οργανωθεί ενόψει των εξελίξεων, ενώ χαρακτήρισε καλό το επίπεδο της χώρας μας.
Ακούστε τη συνέντευξη: