ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοσμοςΗ Σουηδία διακόπτει τις έρευνες για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream – Παραδίδει τα στοιχεία που διαθέτει στη Γερμανία

Η Σουηδία διακόπτει τις έρευνες για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream – Παραδίδει τα στοιχεία που διαθέτει στη Γερμανία

Η Σουηδία διακόπτει τις έρευνες για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream – Παραδίδει τα στοιχεία που διαθέτει στη Γερμανία

Οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταματούν τις έρευνες για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 και θα παραδώσουν τα στοιχεία που ανακάλυψαν κατά την έρευνά τους στους Γερμανούς ερευνητές.

Οι αγωγοί Nord Stream, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίοι μετέφεραν ρωσικό αέριο στη Γερμανία περνώντας από το βυθό της Βαλτικής, διερράγησαν από σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν στις οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας το Σεπτέμβριο 2022, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες μεθανίου.

Η αστυνομία της Δανίας έχει δηλώσει πως οι αγωγοί επλήγησαν από ισχυρές εκρήξεις και οι Σουηδοί ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών, πράγμα που αποδεικνύει ότι έγινε σαμποτάζ.

Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία άρχισαν χωριστές έρευνες για τις εκρήξεις στους αγωγούς, ελέγχοντας αυστηρά τις πληροφορίες που ανακοινώνονταν από τις έρευνες αυτές. Οι έρευνες της Δανίας και της Γερμανίας συνεχίζονται.

Η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε επίσης σήμερα πως «μέσα στο πλαίσιο της νομικής συνεργασίας, μπορέσαμε να παραδώσουμε υλικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό υλικό στην έρευνα που διεξάγεται από τη Γερμανία».

Η αστυνομία της Δανίας από την πλευρά της, μετά την ανακοίνωση της σουηδικής εισαγγελίας γνωστοποίησε πως η δική της έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream συνεχίζεται και πως αναμένει ότι θα είναι σε θέση να παράσχει περισσότερες πληροφορίες «σε εύθετο χρόνο».

Έπειτα από εκτεταμένη έρευνα, οι Σουηδοί εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν προέκυψε κάτι που να δείχνει ότι η Σουηδία ή Σουηδοί πολίτες εμπλέκονται στην επίθεση, η οποία έλαβε χώρα «σε διεθνή ύδατα».

«Με φόντο την κατάσταση που έχουμε τώρα, μπορούμε να δηλώσουμε πως δεν υπάρχει σουηδική δικαιοδοσία», αναφέρει σε δήλωσή του ο εισαγγελέας Ματς Λιούνγκκβιστ.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ουκρανία για τις εκρήξεις, οι οποίες την απέκοψαν σε μεγάλο βαθμό από την κερδοφόρα ευρωπαϊκή αγορά. Οι χώρες αυτές έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως, αν δεν βρεθούν αδιάσειστα στοιχεία στο πλαίσιο κάποιας από τις έρευνες που συνεχίζονται, το μυστήριο πίσω από μία από τις πιο παράτολμες ενέργειες δολιοφθοράς σε υποδομή στη σύγχρονη ιστορία μπορεί να παραμείνει αξεδιάλυτο.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα παρακολουθήσει τι θα κάνει η Γερμανία για να ερευνήσει τις εκρήξεις, μετά τον τερματισμό της αντίστοιχης σουηδικής έρευνας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ