ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΟι πλημύρες στην Σταμνά «πνίγουν» τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ

Οι πλημύρες στην Σταμνά «πνίγουν» τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ

Κινδυνεύει να χάσει την προσωπική του περιουσία και το σπίτι του επειδή έτσι προβλέπει ο νόμος, χωρίς να έχει διαπράξει τίποτε το επιλήψιμο.
Αναβλήθηκε για τον Ιούλιο η εκδίκαση της υπόθεσης του ΓΟΕΒ στην οποία υπέβαλαν μήνυση οι κάτοικοι της Σταμνάς του δήμου Μεσολογγίου. Σε δύσκολη θέση ο πρώην πρόεδρος του ΓΟΕΒ λόγω του νόμου, χωρίς να ευθύνεται και χωρίς να το θέλουν ούτε οι ίδιοι οι μηνυτές κάτοικοι της Σταμνάς.

Στο εδώλιο βρέθηκε προ ημερών ο πρώην πρόεδρος του ΓΟΕΒ κ. Νικήτας Μάζης, αφού οι κάτοικοι της παραλίας της Σταμνάς του δήμου Μεσολογγίου υπέβαλαν μήνυση κατά του ΓΟΕΒ για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά εξαιτίας της διώρυγας Δ20.

Ο κ Μάζης ζήτησε και πήρε αναβολή, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι συνεχώς αντιμετωπίζουν προβλήματα, με τις μεγάλες ποσότητες νερού που δέχονται στις αυλές τους, στις επιχειρήσεις τους και στις περιουσίες τους, αφού εδώ και χρόνια η εν λόγω διώρυγα έχει διαρροή. Παράλληλα με το χρόνιο αυτό πρόβλημα η διώρυγα είχε υποστεί και άλλη βλάβη, στην περιοχή του Αγίου Σώστη, βλάβη η οποία κατασκευάζεται. Οι κάτοικοι αγανακτισμένοι από τις συνεχόμενες πλημμύρες στην παραλία, στις αυλές των σπιτιών τους και στα καταστήματα που διατηρούν στην παραλία της Σταμνάς υπέβαλαν μήνυση κατά του ΓΟΕΒ, το οποίο εδώ και χρόνια, όπως και όλα τα ΓΟΕΒ στην Ελλάδα, είναι υπό κατάρρευση και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε καμία από τις υποχρεώσεις του.
Ο κ. Μάζης είχε τοποθετηθεί στην θέση του προέδρου του ΓΟΕΒ, χωρίς να έχει αιτηθεί κάτι τέτοιο και χωρίς να το επιθυμεί, από τον τότε Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Σπύρο Σπύρου. Μετά την μήνυση των κατοίκων κατά του ΓΟΕΒ και δεδομένου ότι προβλέπεται, βάσει νόμου, όλα τα χρέη των ΓΟΕΒ να επιβαρύνουν αποκλειστικά τον εκάστοτε πρόεδρο, συνεπώς τον κ Μάζης, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει τώρα να χάσει ακόμη και το σπίτι του, αφού ο νόμος θέτει ως μόνο υπεύθυνο για όλα τα χρόνια λειτουργίας του ΓΟΕΒ τον εκάστοτε πρόεδρο, όπου στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως προαναφέραμε, ήταν ο κ Μάζης.
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μανώλης Αγγελάκας είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να αλλάξει ο νόμος και να μην ευθύνεται προσωπικά ο εκάστοτε πρόεδρος, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια εξέλιξη μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα ο κ. Μάζης να είναι έκθετος.  Ο ίδιος ο κ Μάζης δηλώνει «Μας ταλαιπωρούν χωρίς να ξέρουμε το γιατί και χωρίς να έχουμε κάνει κάτι».
Ο νόμος αυτός είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση ανά την Ελλάδα, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε ουδείς εκ των κυβερνώντων να τον αλλάξει αν και είναι πασιφανές ότι δεν συμβαδίζει με την λογική.
Ο κ. Παντελής Τσόλκας, ο οποίος είναι επιχειρηματίας την παραλία της Σταμνάς και ένας εκ των κατοίκων που υπέβαλαν μήνυση κατά του ΓΟΕΒ δηλώνει: «Δεν γνωρίζουμε τον κ. Μάζη και δεν έχουμε κάτι μαζί του, πραγματικά στενοχωρηθήκαμε γιατί δεν θέλουμε να έχει πρόβλημα ο ίδιος. Εμείς στον ΓΟΕΒ κάνουμε μήνυση, την οποία μάλιστα έχουμε υποβάλει από το 2002. Από το πολύ νερό κινδυνεύουμε, οι μηχανικοί μας λένε ότι θα πέσουν τα σπίτια μας αφού φθείρονται τα θεμέλια. Το πρόβλημά μας είναι καθημερινό, στις καφετέριες της παραλίας δεν υπάρχει πελάτης, όλοι φεύγουν επειδή φοβούνται. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, όλοι στην Περιφέρεια είναι ενήμεροι, αλλά δεν δίνουν μόνιμη λύση. Πρέπει η διώρυγα να στεγανοποιηθεί».

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr