ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα Νεα«Οι πιο κρίσιμες εκλογές για τον τόπο»

«Οι πιο κρίσιμες εκλογές για τον τόπο»

Συνέντευξη υποψήφιου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Ανδρέα Κατσανιώτη στον «Δυτικά FM 96.1»

Εξωστρέφεια, επιχειρηματικότητα, πρωτογενείς παραγωγή και τοπική «ταυτότητα» οι προτάσεις για την επόμενη μέρα

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, παραχώρησε συνέντευξη χθες το πρωί στον «Δυτικά  FM 96.1». Στη συνέντευξη του, ο κ. Κατσανιώτης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αναφέρθηκε στις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ περιέγραψε και τις προτάσεις του για την επόμενη ημέρα των εκλογών στην Δυτική Ελλάδα.

Χαρακτήρισε ως «σπουδαίο» το γεγονός ότι μετά από τρεις μήνες που συμμετέχει στην προεκλογική περίοδο, το ακροατήριο που παραβρέθηκε στην προχθεσινή του πολιτική συγκέντρωση στο Αγρίνιο διέθετε «παλμό και πιστεύει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον τόπο», ενώ εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η παράταξή του θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Όπως είπε, ανάμεσα σε όλα τα άλλα είχε να αντιπαλέψει τόσο το ζήτημα της «αναγνωρισιμότητας» αλλά και τις εκτιμήσεις ότι «η Περιφέρεια είναι χαμένη από χέρι». Προκειμένου όμως να αντιστρέψει αυτό το κλίμα, πραγματοποίησε επισκέψεις «σπίτι-σπίτι και χωριό-χωριό», ώστε να καταστεί γνωστός σε όλους τους πολίτες, όπου και διέκρινε την «αποδοχή του κόσμου».
Αρκετοί όμως ήταν αυτοί, όπως είπε στη συνέχεια, που τον ρώτησαν «τώρα μας θυμηθήκατε»; μεταφέροντας το παράπονο ότι οι πολιτικοί θυμούνται τον λαό μόνο κατά την προεκλογική περίοδο κάθε τέσσερα χρόνια. Η απάντηση που έδωσε ο ίδιος ήταν ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός αλλά τώρα που ξεκινά την πολιτική του σταδιοδρομία, δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να επικοινωνεί με τον κόσμο ακόμη και μετά τις εκλογές.
Στη συνέχεια, εξέφρασε την άποψη ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του Περιφερειάρχη και μάλιστα είπε «κάποιοι έντεχνα τον έχουν πείσει ότι τα κόμματα αποφασίζουν ποιος θα εκλεγεί». Συμπλήρωσε όμως ότι τα πράγματα δεν έχουν έτσι και «ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι πολλά θέματα καθημερινότητας ορίζονται από την Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης χρειάζεται να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως να μπορεί, να ξέρει και να θέλει να κάνει πράγματα, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται τα τελευταία χρήματα που θα μας δώσει η Ευρώπη για την ανασυγκρότησή μας».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα έντονα κομματικά χαρακτηριστικά που έχει λάβει η εκλογική αναμέτρηση για την αυτοδιοίκηση, είπε ότι «δεν είναι κακό να έχει κάποιος πολιτική καταγωγή, καταδικάζει όμως όσους θεωρούν ότι εξ’ αυτού μπορούν να διεκδικήσουν ως λάφυρο την Περιφέρεια». Τάχθηκε μάλιστα κατά του προτάγματος του ΣΥΡΙΖΑ «ψηφίστε με στην Περιφέρεια για να ρίξω την κυβέρνηση» και αντέταξε το ότι για την κυβέρνηση και την κυβερνητική πολιτική, είχαμε εκλογές προ δύο ετών και θα έχουμε πάλι σε άλλα δύο χρόνια. Όπως συμπλήρωσε, αν και δεν τον φοβίζει «μπορεί να καταλάβει την τιμωρητική ψήφο αλλά όχι την αυτοκτονική ψήφο». Συνεχίζοντας επί αυτού, είπε ότι «η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες για τον τόπο», εκφράζοντας την άποψη ότι η «σταθερότητα» είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της χώρας.
Μιλώντας για το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας, είπε ότι δεν τον αφορούν «τα προγράμματα 100 σελίδων που τα πετάνε την επόμενη ημέρα» και κατέθεσε τις δικές του προτάσεις. Ανέδειξε το ζήτημα της ενιαίας ταυτότητας της Περιφέρειας ως ένα από τα σημαντικότερα, αφού όπως είπε «η Περιφέρεια δεν έχει καταφέρει να έχει μια ενιαία ταυτότητα και προβολή και να αποκτήσει μια ενιαία εικόνα». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έλλειψη υποδομών, καταθέτοντας την προσωπική του μαρτυρία από την μετακίνησή του στους δρόμους της Δυτικής Ελλάδας κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει λακκούβα σε κάθε μέτρο».
Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και η διασύνδεσή του με τα επιστημονικά ινστιτούτα της περιοχής και τις σχολές που υπάρχουν, ώστε να τονωθεί η παραγωγή «με σύγχρονες και μοντέρνες μεθόδους» η οποία σε συνδυασμό με την μεταποίηση και τη δημιουργία ταυτότητας προϊόντων «branding» θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές, ήταν η επόμενη πρόταση την οποία παρουσίασε ο κ. Κατσανιώτης. Όλα αυτά, όπως συνέχισε, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας, αναφέροντας ως παραδείγματα την Αρχαία Ολυμπία, τον Αχελώο, τον Εύηνο.
Ερωτηθείς για το ποιο θεωρεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Δυτικής Ελλάδας, απάντησε ότι δεν είναι μόνο ένα, αφού δεν υπάρχει κάτι που να λείπει: «Ο Θεός έδωσε στην περιοχή τα πάντα κι εμείς κάναμε τα πάντα για να είμαστε τελευταίοι. Τι δεν έχουμε; Δεν έχουμε θάλασσα; Δεν έχουμε παραλίες; Δεν έχουμε κάμπο; Δεν έχουμε ορεινούς όγκους; Δεν έχουμε οικοτόπους; Δεν έχουμε λιμάνια; Δεν έχουμε υδρογονάνθρακες»; Όπως συμπλήρωσε, «σ’ αυτή την κατάσταση μας έφεραν οι πολιτικοί των τελευταίων 30 χρόνων και ο πολίτης της Δυτικής Ελλάδας δεν αντέχει να είναι τελευταίος, ενώ η φτώχεια της περιοχής είναι που φέρνει γκρίνια».
Ο κ. Κατσανιώτης έκανε λόγο στη συνέχεια σε «τεχνητές συγκρούσεις», αναφερόμενος στην ανομοιογένεια που παρουσιάζει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προσθέτοντας ότι «αυτοί που την διοικούν δεν έχουν καταφέρει να της δώσουν το κοινό όραμα». Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργηθούν «αποσπασματικά έργα για την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, μπαλώματα και μερεμέτια», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «φτιάξαμε μια εξαιρετική γέφυρα η οποία συνδέει δυο άθλιους δρόμους». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι εξαιτίας αυτών δεν αποκτήθηκε «υπεραξία», ενώ κατέκρινε και την έλλειψη εξωστρέφειας για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η περιφέρεια, ζητώντας μεγαλύτερη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Ολοκληρώνοντας την συνέντευξή του, ο κ. Κατσανιώτης μίλησε για τα άτομα που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό του, λέγοντας ότι «σ’ αυτή τη διαδρομή δεν βρήκε υποψηφίους αλλά σπουδαίους ανθρώπους, ενώ οι 23 από τους 24 που κατεβαίνουν στην Αιτωλοακαρνανία, κατεβαίνουν για πρώτη φορά». Τα άτομα αυτά προέρχονται από όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους, όπως είπε ο ίδιος, και εκτιμά ότι έχει επιτευχθεί «μια πλήρη γεωγραφική και κοινωνική αποτύπωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr