Η παραδοσιακή μαγειρίτσα της γιαγιάς

Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή σούπα που καταναλώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση.

mageiritsa

Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας. Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) και ρύζι. Σκοπός του εδέσματος αυτού είναι να προετοιμάσει κατάλληλα το στομάχι του πιστού για την κατανάλωση κρέατος το Πάσχα, μετά τη νηστεία

Δείτε την συνταγή

Υλικά

1 συκωταριά αρνίσια, περίπου 1 κιλό (μαζί με τα πνευμόνια, γλυκάδια κλπ.)
1/2 κιλό εντεράκια
2-3 μαρούλια (ανάλογα το μέγεθός τους), χοντροκομμένα
5 κ.τ.σ ελαιόλαδο
1-2 μέτρια κρεμμύδια
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
Χυμό απο 1 λεμόνι
100-150 γρ ρύζι καρολίνα
½ κούπα άνηθο, ψιλοκομμένο
½ κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι, Πιπέρι

Για το αυγολέμονο:

3 αυγά
2 λεμόνια τον χυμό τους
1 κουταλιά κορν φλάουρ (προαιρετικό)
Ξύσμα λεμόνι
Άνηθο
Ζωμός από τη μαγειρίτσα

Εκτέλεση:

Πλένουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια.
Πλένουμε και τα μαρούλια και άνηθο και μαιντανό και τα κόβουμε.
Ζεματάμε τη συκωταριά για 10 λεπτά και μετά την ψιλοκόβουμε.
Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε και το σκόρδο και το σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε τη συκωταριά, τη σοτάρουμε ρίχνουμε και τα εντεράκια, σβήνουμε με χυμό από 1 λεμόνι και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μαρούλια και το ρύζι.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο και νερό (έξτρα αν χειαστεί) και τα σιγοβράζουμε περίπου 30 – 40 λεπτά.
Προσθέτουμε μυρωδικά και τη βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Αφού σβήσουμε τη φωτιά, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια μέχρι να ασπρίσουν,προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό από 2 λεμόνια.
Χτυπώντας τα συνέχεια ρίχνουμε λίγο-λίγο ζωμό από το φαγητό.
Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε να πάει παντού.
Αφού περάσει λίγη ώρα, το αυγολέμονο θα δέσει και θα κάνει τη σούπα πιο πηχτή.
Την ξαναζεσταίνουμε πριν τη σερβίρουμε.

Φωτογραφία Pinterest