Η ΟΑΣ καλεί σε κινητοποίηση Δευτέρα 22/1, στις 11:30, στην διασταύρωση Βόνιτσας-Λευκάδας

Η ΟΑΣ και οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ακτίου-Βόνιτσας και Κατούνας-Μεδεώνων καλούν όλους τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες της περιοχής, να συμμετέχουν στην κινητοποίηση- διαμαρτυρία, τη Δευτέρα 22 Γενάρη, στις 11:30 πμ, στη διασταύρωση Βόνιτσας-Λευκάδας, με τρακτέρ και αγροτικά.

Διαμαρτυρία πλημμυροπαθών αγροτών από τις κακοκαιρίες "Daniel" και "Elias", στον Πλατύκαμπο Λάρισας, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023. Ζητούν άμεση καταγραφή και αποζημίωση 100 % για όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν στους αγρότες, στους επαγγελματίες και στα σπίτια. Επίσης ζητούν τη λήψη μέτρων και την κατασκευή έργων προκειμένου να μην ξαναγίνει τέτοια καταστροφή.
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Η ΟΑΣ και οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ακτίου-Βόνιτσας και Κατούνας-Μεδεώνων καλούν όλους τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες της περιοχής, να συμμετέχουν στην κινητοποίηση- διαμαρτυρία, τη Δευτέρα 22 Γενάρη, στις 11:30 πμ, στη διασταύρωση Βόνιτσας-Λευκάδας, με τρακτέρ και αγροτικά.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε να αντιμετωπίσουμε σειρά προβλημάτων, που συνεχώς μας αφαιρούν εισόδημα, μας βάζουν εμπόδια να συνεχίσουμε την παραγωγή μας, αρκετούς συναδέλφους μας τους
έχουν πετάξει εκτός παραγωγής. Aντιμετωπίζουμε:

-Τις εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής, ειδικά στο γάλα έχουμε συνεχόμενες μειώσεις κάθε μήνα.
-Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια.
-Την απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους.
Τέτοιες καταστροφές είναι οι επιθέσεις λύκων στα κοπάδια μας, η ακαρπία στην ελιά κ.α. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων λάβαμε μόνο μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα ή δε λάβαμε τίποτα όπως στην ακαρπία της ελιάς.

Στα παραπάνω προστέθηκαν οι μειώσεις των ενισχύσεων εξαιτίας της νέας ΚΑΠ. Επιμένουμε στην πάγια θέση μας ότι το σύνολο των επιδοτήσεων πρέπει να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν και παράγουν και όχι στους διάφορους κηφήνες, επιτήδειους, αγροτικές επιχειρήσεις κλπ που λυμαίνονται βασική ενίσχυση και συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Να
δίνονται όλες οι επιδοτήσεις με βάση την παραγωγή στα προϊόντα και τον αριθμό ζώων στην κτηνοτροφία.

Με τις παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις μας, συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματά μας, απαιτώντας τη λύση τους με συγκριμένες προτάσεις και αιτήματα.
Απέναντί μας έχουμε σταθερά την κυβέρνηση, που δείχνει αδιαλλαξία, για λύσεις στα προβλήματα μας, ενώ σταθερά μπουκώνει με χρήμα και νέα προνόμια, γενικά τους επιχειρηματικούς ομίλους, και
ειδικά του διατροφικού τομέα, αυτούς που μας τσακίζουν είτε σαν προμηθευτές αγροεφοδίων κλπ, είτε σαν αγοραστές της παραγωγής μας.
Οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες έχουμε πλέον πείρα! Ότι κατακτήσαμε τα τελευταία χρόνια (αφορολόγητο, ακατάσχετο, αποζημιώσεις από καταστροφές, επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κ.α.), τα κατακτήσαμε με αγώνες, συντονισμένα με δεκάδες Ομοσπονδίες, Αγροτικούς Συλλόγους, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και τα τρακτέρ στο δρόμο.
Κινητοποιούμαστε και διεκδικούμε:
- Να δοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα χρήματα από τις ενισχύσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους και αγρότες.
-Καμία μείωση στην τιμή, στο γάλα. Εγγυημένες τιμές, πάνω του κόστους παραγωγής, σε κάθε προϊόν, που να εξασφαλίζει εισόδημα επιβίωσης σε κάθε κτηνοτρόφο, σε κάθε αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.
- Την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα στην ελιά, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής από την ακαρπία.
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 0,07 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, επιδότηση ζωοτροφών.
- Να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση, τους αρμόδιους φορείς για τον περιορισμό του φαινομένου των επιθέσεων λύκων. Να δοθεί αποζημίωση που να εξασφαλίζει το σύνολο του χαμένου ζωικού κεφαλαίου.
- Να ενταχθούν ξανά στην «εξισωτική ενίσχυση», τα τοπικά διαμερίσματα Πλαγιάς-Περατιάς, Αγίου Νικολάου και Βόνιτσας.
- Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.
- Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή.