ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΟι μαθητές γράφουν…τους τοίχους

Οι μαθητές γράφουν…τους τοίχους

Απογοητευτική εικόνα παρουσιάζουν αρκετά Γυμνάσια-Λύκεια στο Αγρίνιο

Οι μαθητές γράφουν…τους τοίχους

Αντιαισθητική η κατάσταση στο 2ο και 6ο Γυμνάσιο Αγρινίου

Το φωτορεπορτάζ της εφημερίδας “ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ” είχε αναδείξει από τον Αύγουστο το πρόβλημα με την εικόνα που παρουσιάζουν τα περισσότερα σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια του Αγρινίου, η οποία παραμένει απογοητευτική. H κατάσταση εκ πρώτης όψεως, στους προαύλιους χώρους με συνθήματα ποδοσφαιρικά, πολιτικά αλλά και υβριστικά,παραπέμπουν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από χώρους διδασκαλίας. Πολλές φορές, βανδαλισμοί έρχονται να ολοκληρώσουν μια εικόνα που δίνει την αίσθηση “βομβαρδισμένου τοπίου” και ακόμα και αν πέρασαν σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η εικόνα παραμένει ίδια.

Το 2ο και 6ο Γυμνάσιο Αγρινίου κυριολεκτικά κατακλύζεται από σχέδια, χρώματα και συνθήματα που τα περισσότερα παραπέμπουν σε εξωσχολική δράση. Ένα συγκρότημα κτιρίων που έχει αφεθεί στα χέρια όσων, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες το επισκέπτονται. Τα σχολικά κτίρια αποτέλεσαν τις καταλληλότερες επιφάνειες για τη δημιουργία και παρουσίαση των έργων “τέχνης” όπου αρκετοί “καλλιτέχνες της αμφισβήτησης” ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους.

Σε επικοινωνία της εφημερίδας με τον Διευθυντή του 2ου και 6ου Γυμνάσιου Αγρινίου, κ. Βάρδια, τόνισε πως “Υπεύθυνος για την συντήρηση των κτιρίων είναι ο Δήμος Αγρινίου. Εμείς δεν έχουμε κάποια αρμοδιότητα. Συνήθως εξωσχολικοί σχεδιάζουν τα γκράφιτι και ο Θεός να βάλει το χέρι του. Τα συνεργεία του δήμου μακάρι να μπορούσαν να καθαρίσουν και το δικό μας κτίριο” συμπλήρωσε ο κ. Βάρδιας.

Τα γκράφιτι, αποτελούν καλλιτεχνική έκφραση μέσα από εμπνευσμένα σχέδια,κυρίως εφήβων, που αποτυπώνουν κάθε φορά τις ανησυχίες τους, δεν συγκρίνονται όμως με τα απειλητικά συνθήματα και μηνύματα που στολίζουν τα κτίρια δημοσίων σχολείων.

Οι εικόνες εγκατάλειψης συνεχίζονται και σε άλλα σχολεία της πόλης. Δάσκαλοι και διευθυντές με προσωπική εργασία προσπαθούν να καλλωπίσουν με λιγοστά μέσα, την εικόνα των κτιρίων στα οποία καθημερινά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Για την αποκατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων από τέτοιου είδους βανδαλισμούς απαιτούνται δαπάνες.

Για το αν θα δοθούν χρήματα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για την συντήρηση των κτιρίων στους δήμους και τα σχολικά συγκροτήματα, παρέχοντας την δυνατότητα να αξιοποιηθούν από τις νέες δημοτικές αρχές του Νομού επικοινωνήσαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αγρινίου, αρμόδιο για θέματα Παιδείας Νίκο Γκρίζη. Χαρακτηριστικά δήλωσε στην “Σ” για το θέμα πως: “ Από το καλοκαίρι έπρεπε να έχει γίνει η εργασία συντήρησης των κτιρίων. Εξωτερικά θα ξεκινήσει την άνοιξη του νέου έτους να γίνεται συντήρηση ώστε να βαφτούν οι τοίχοι. Περιμένουμε επίσης να γίνει και μια έγκριση με 5μηνες συμβάσεις και να στελεχώσουν τον Δήμο ελαιοχρωματιστές καθώς τώρα έχουμε μείνει με 2 άτομα. Τότε θα προχωρήσουμε στην βαφή εσωτερικά στα κτίρια και τις αίθουσες. Τα γκράφιτι δεν είναι κάτι άσχημο και θα μπορούσαμε να έχουμε την βοήθεια κάποιων που έχουν μια καλή έμπνευση στο να φτιάχνουν όμορφα σχέδια εξωτερικά, σε κάποια κτίρια.” ανέφερε.

Η εικόνα εγκατάλειψης με μουντζουρωμένα κτίρια που παρουσιάζουν ορισμένα σχολεία είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί. Το φωτορεπορτάζ ισοδυναμεί με πολλές λέξεις και η κατάσταση στα κτίρια ισοδυναμεί με ανάληψη για άμεση δράση στο θέμα του καθαρισμού των σχολικών κτιρίων. Είναι καιρός να γίνει ένας σοβαρός δημόσιος διάλογος, ώστε η δημοτική αρχή να λύσει αυτό το θέμα.

Άλκης ΑποστολόπουλοςΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr