ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΗ Κατερίνα Μπατζελή στο Αγρίνιο

Η Κατερίνα Μπατζελή στο Αγρίνιο

Η πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφια ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ κ Κατερίνα Μπατζελή μίλησε και στο Αγρίνιο στο πλαίσιο της περιοδείας της για την υποψηφιότητά της.

Στο Αγρίνιο και σε πολύ κλειστό κύκλο παραβρέθηκε και μίλησε το περασμένο Σάββατο η πρώην υπουργός-υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ κ Κατερίνα Μπατζελή.

Στη συγκέντρωση, που έγινε εν κρυπτώ από ΜΜΕ, συμμετείχαν μέλη του ΠΑΣΟΚ της περιοχής αλλά και ο βουλευτής Αιτωλ/νίας του κόμματος κ Θάνος Μωραΐτης, ο πρώην βουλευτής, δήμαρχος και νομάρχης κ Γιάννης Βαινάς, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου κ Θωμάς Κουτσουπιάς, ο αντιπεριφεριάρχης υποδομών κ Νίκος Υφαντής. Η συγκέντρωση έγινε στον τρίτο όροφο του Παπαστρατείου Μεγάρου Αγρινίου. Συντονιστής της ομιλίας ήταν ο πρόεδρος της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ κ Χρήστος Κωστακόπουλος. Το δελτίο τύπου που εκδόθηκε για την επίσκεψη της κ Μπατζελή στο Αγρίνιο αλλά και την Πάτρα έχει ως εξής.
«Η διασφάλιση των δημοκρατικών θεσμών, η απεμπλοκή των πολιτικών κομμάτων από ακροδεξιές πιέσεις, η διαφάνεια στην λήψη των αποφάσεων, είναι οι μεγάλες προκλήσεις σε εθνικό κα ευρωπαϊκό επίπεδο για τις οποίες πρέπει να συγκροτηθεί συμμαχικό μέτωπο». Αυτό τόνισε η Κατερίνα Μπατζελή, υποψήφια ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με το ΠΑ.ΣΟ.Κ – Ελιά Δημοκρατική Παράταξη, κατά την περιοδεία της στην Πάτρα και το Αγρίνιο.
Η Κατερίνα Μπατζελή, αναφερόμενη και στις πρόσφατες εξελίξεις, επισήμανε ότι “όταν οι πολίτες περιμένουν μία καλύτερη μέρα, ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένεια τους μετά την κρίση, το να επιχειρείται, με παράπλευρες και σκοτεινές διαδικασίες, η ανόρθωση ενός συντηρητικού κράτους που θα τους στερήσει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα οδηγεί σε μία νέα κρίση δομική, θέτει σε δοκιμασία της αντοχές της ίδιας της δημοκρατίας. Η Ε.Ε. δεν ήταν και δεν είναι απλά και μόνο μία οικονομική και εμπορική Ένωση, αλλά κατόρθωσε να διασφαλίσει, με συνεχείς διεργασίες, ουσιαστικά ανθρώπινα δικαιώματα, εκδημοκρατισμό των θεσμών και ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες και όλα τα κράτη – μέλη. Καμία κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει αναδίπλωση, συρρίκνωση της δημοκρατίας και των θεσμών της».
Επικεντρώνοντας την κριτική της στην ‘υπόθεση Μπαλτάκου’, επισήμανε ότι δεν μπορεί να κλείσει η υπόθεση αυτή μόνο με την παραίτησή του, αλλά με τη λήψη μέτρων και πολιτικών, που να ενισχύουν τον εκδημοκρατισμό της χώρας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό και την προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Παράλληλα, είναι αδήριτη ανάγκη η επίσπευση της δικαστικής εξέλιξης για τη δράση της Χρυσής Αυγής. Φυσικά, η εξομάλυνση των κοινωνικών προβλημάτων θα οδηγήσει και στην εξαφάνιση ακροδεξιών πυρήνων και σταγονιδίων.
Τα κεντροαριστερά κόμματα -επισήμανε η κ. Μπατζελή- μπορεί σε δύσκολες εθνικές συνθήκες να συμμετέχουν σε κυβερνητικούς συνασπισμούς, όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μπορεί να αποδεχτούν κατάλυση των βασικών τους αρχών που τους διαφοροποιούν ριζικά και από τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις. Μπορεί να θεωρείται από ορισμένους ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ‘αναλώσιμο’ στην κυβέρνηση, όμως σε επίπεδο κοινωνίας παραμένει ο ιστορικός αλλά ο και μελλοντικός κινητήριος μοχλός για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για τους πολίτες, τους μικρομεσαίους, που αποτελούν διαχρονικά την κοινωνική βάση της κεντροαριστεράς. Είναι ανεπίτρεπτο κάποιοι να επιδιώκουν την κομματική διάλυση του ΠΑΣΟΚ, την ιστορική του σπίλωση, ώστε να μπορέσουν να στήσουν τους δικούς τους κομματικούς σχηματισμούς.
Στις ομιλίες της, η κ. Μπατζελή επισήμανε ότι « τα κοινά σημεία μιας εθνικής αναδιαπραγμάτευσης με την νέα Επιτροπή θα πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, η κοινωνική σταθεροποίηση, η ενεργοποίηση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, η αναπτυξιακή της στήριξη με καθαρά κεφάλαια από την Ε.Ε. χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις που μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό συνέβαλαν στην υφεσιακή πορεία της χώρας. Η χώρα δεν χρειάζεται άλλο μνημόνιο. Η χώρα χρειάζεται μείωση του δημόσιου χρέους, που θα προκύψει με μία εσωτερική αναδιάρθρωση του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΚΤ και οι εθνικές Τράπεζες οφείλουν να αποποιηθούν τα συγκυριακά κέρδη τους από τις συνεχείς διαπραγματεύσεις του Μνημονίου, με παράλληλη μείωση των επιτοκίων και συνετή έξοδο στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να πρωτοστατήσει στη νέα πολιτική διαπραγμάτευση, στην αντικατάσταση της Μερκελικής πολιτικής λιτότητας με μία νέα οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση, σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, που δεν θα παράγει κοινωνικά ελλείμματα, ανεργία ούτε ελλείμματα δημοκρατίας».
Η κ. Μπατζελή τόνισε ότι “η Ν.Δ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν την διάταξη της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικας στην διαχείριση του δημόσιου χρέους στις χώρες του Νότου και τη διαπίστωση ότι υπήρχε έλλειψη πολιτικής βούλησης, τεχνοκρατικής οργάνωσης αλλά και απουσία στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης των Τραπεζών. Ενώ όλη η Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα αποδέχονται την πολιτική αδυναμία της Ε.Ε. και προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν ριζικά τα ζητήματα που συνθλίβουν τα θεσμικά θεμέλια της Ευρώπης, τα δύο ελληνικά κόμματα συνεχίζουν την μικροκομματική τους τακτική, να μετατρέπουν δηλαδή μία ουσιαστικά ευρωπαϊκή και διεθνή κρίση σε καθαρά ελληνική. Κι αυτό, για να δικαιολογήσουν την μέχρι τώρα στρατηγική τους που ήταν και παραμένει η σπίλωση και διάλυση του ΠΑΣΟΚ -, το καθένα φυσικά για τους δικούς του λόγους. Η μεν Ν.Δ. εσκεμμένα ακόμη μέχρι τώρα προσπαθεί να καλύψει την αποτυχημένη πολιτική του Ζαππείου και την αποχή τους από τις αρχικές προσπάθειες διάσωσης της χώρας, καθώς θεωρούσε ότι με τον τρόπο αυτό θα συγκάλυπτε τις ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας ουσιαστικά από το 2007. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ διότι διαπιστώνει να ανατρέπεται η τακτική του- στην οποία εμμένει μέχρι σήμερα-, που οδηγεί στην άτακτη χρεοκοπία και τις λογικές του ‘δεν σας πληρώνω’. Η μικροκομματική τακτική στερεί από την χώρα την ιστορική ευκαιρία της να σχεδιάσει ένα ρεαλιστικό, εθνικό σχέδιο και να διαπραγματευθεί με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση»

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr