ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΗ οικονομική ιστορία του Αγρινίου από το ΔΙΚΤΥΟ 100

Η οικονομική ιστορία του Αγρινίου από το ΔΙΚΤΥΟ 100

Το Αγρίνιο θα πρέπει να αντικαταστήσει την απώλεια της ταυτότητας που  κατά το παρελθόν, ήταν ο καπνός με κάτι σύγχρονο, δυναμικό και βιώσιμο

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές Κυριακή από το ΔΙΚΤΥΟ 100 σε γνωστό εστιατόριο του Αγρινίου, αναλύθηκε από τον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βασίλη Πατρώνη η οικονομική ιστορία του Αγρινίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Πατρώνη, ο οποίος αναφέρθηκε στον 19ο και τον 20ο αιώνα το Αγρίνιο είναι η πόλη του καπνού. Είχε αναπτυχθεί στο Αγρίνιο όλο το φάσμα του καπνού, από την αγροτική παραγωγή και την επεξεργασία μέχρι και τα καπνομάγαζα και τις καπναποθήκες που πρωταγωνίστησαν στον δευτερογενή τομέα της πόλης.
Γενικότερα, υπήρχε ακτινοβολία του καπνεμπορίου στην περιοχή και αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εμπορικές, διαμεσολαβητικές ανέδειξαν το Αγρίνιο σε κυρίαρχη πόλη, η οποία εντάχθηκε στον σκληρό πυρήνα της αγροτικής παραγωγής, του εξαγωγικού εμπορίου και της βιοεπεξεργασίας αγροτικών προϊόντων και έγινε γνωστό τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα η πόλη ακολούθησε την παρακμή του προϊόντος για μια σειρά από λόγους που ο κ. Πατρώνης ανέλυσε διεξοδικά, καθώς ο τύπος του καπνού του Αγρινίου σταμάτησε να είναι πρώτης προτεραιότητας για τις πόλεις και τις χώρες που εισήγαγαν τέτοιου είδους καπνά.
Σ’ αυτό, ρόλο έπαιξαν και οι διατροφικές αλλαγές. Τότε το Αγρίνιο έχασε το βασικό παραγωγικό του όπλο, κάτι που σημαίνει ότι στο παρόν και το μέλλον το Αγρίνιο θα πρέπει να διαπραγματευτεί με άλλους όρους και να αναδείξει το προϊόν αυτό  ίσως ως συμπληρωματική καλλιέργεια.
Στο μεταξύ άλλαξαν πολλά και στην παρούσα φάση το πρόβλημα που προκύπτει, σύμφωνα με τον κ. Πατρώνη, είναι ότι δεν έχει αντικατασταθεί η ταυτότητα που είχε άλλες δεκαετίες το Αγρίνιο, με κάτι καινούριο. Το Αγρίνιο είναι μεγάλη πόλη, αστικός κόμβος που στη νέα εποχή πρέπει να αντισταθμίσει την απώλεια του παρελθόντος με καλλιέργειες δυναμικές, βιώσιμες και σύγχρονες.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΙΚΤΥΟΥ 100 κ. Πέτρος Σαράκης δήλωσε: «Θεωρούμε πως για να ξέρουμε τις προοπτικές για το μέλλον πρέπει να γνωρίζουμε πού έχει στηριχθεί η τοπική οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες. Σκοπός του ΔΙΚΤΥΟΥ 100 είναι να ενημερώνει τα μέλη του και τους υπόλοιπους φίλους για την τοπική ιστορία, την οικονομία, πολιτισμό και άλλες ανάγκες του τόπου μας και να διοργανώνουμε εκδηλώσεις για το συμφέρον της πόλης μας και των μελών του ΔΙΚΤΥΟΥ 100».
Κων/νος Χονδρός
Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr