ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΗ ελιά και το ελαιόλαδο σε πρώτο πλάνο

Η ελιά και το ελαιόλαδο σε πρώτο πλάνο

Διήμερες εκδηλώσεις στο Αγρίνιο, στο Επιμελητήριο και την Παλιά Λαχαναγορά

και την λίμνη Τριχωνίδα για την ελιά και τα παράγωγά της

ΕΛΑΙΑ 1Πολύπλευρη επιστημονική και πρακτική προσέγγιση για την ελιά και το ελαιόλαδο σε συνδυασμό με την ποιότητα, την υγεία, την διατροφή, τον πολιτισμό και την γαστρονομία, που φιλοδοξεί να αναδείξει τον δήμο Αγρινίου και τα προϊόντα της ελιάς της περιοχής του σε ξεχωριστή θέση στην πανελλαδική και όχι μόνο σκακιέρα του λαδιού και της ελιάς. Σήμερα μεταξύ 10:30 και 18:00 η συνέχεια στη Λίμνη Τριχωνίδα.

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρώτο σκέλος της διήμερης εκδήλωσης «Ελαία 2014», το οποίο περιελάμβανε ημερίδα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας στο Αγρίνιο, επίδειξη γαστρονομίας σε παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τα εγκαίνια της έκθεσης τυποποιημένων προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου, εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Παλαιά Λαχαναγορά του Αγρινίου.

Τις προωθητικές αυτές δράσεις συγχρηματοδοτεί το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας και είναι υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και του δήμου Αγρινίου. Η διήμερη αυτή εκδήλωση είναι η μοναδική ίσως τόσο πολύπλευρη προώθηση που έχει γίνει ποτέ, διότι κάνει ανοίγματα σε πέντε πεδία (ποιότητα, υγεία, διατροφή, πολιτισμός, γαστρονομία) και τα παράγωγα των πέντε αυτών πεδίων.

Πρόθεση και στόχευση είναι η επανάληψη της εν λόγω εκδήλωσης, προβολής και προώθησης των προϊόντων της ελιάς, κάθε χρόνο και πιθανότατα να θεσμοθετηθεί υπό τον θεσμό του Υπουργείου Ανάπτυξης «Θεσμοφόρια». Η κα Ράππου, η οποία είναι στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Θεμάτων και είναι πρώην επικεφαλής του τμήματος προώθησης του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, είχε προτείνει προ τριετίας συνεργασία του δήμου Αγρινίου και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας για την οργάνωση των δράσεων που έχουν γίνει ως τώρα και αναμένεται να γίνουν και στο μέλλον. Τα παράγωγα προϊόντα της ελιάς της Αιτωλ/νίας και κυρίως του Αγρινίου στοχεύεται να προωθηθούν με κάθε τρόπο για δύο λόγους. Οι Έλληνες κάτω των 18 ετών, συνεπώς οι μελλοντικοί καταναλωτές, αγνοούν τα ευεργετικά χαρακτηριστικά της ελιάς και των παραγώγων της, σύμφωνα με επίσημες μελέτες, αλλά κυρίως μέσα από τις μελλοντικές αυτές εκδηλώσεις στο Αγρίνιο επιδιώκεται να έρθουν στην περιοχή μας ειδικοί απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να γνωστοποιήσουμε τα επιστημονικά συμπεράσματα για την ελιά του Αγρινίου και τα παράγωγά της, κάτι που θα θέσει εκ παραλλήλω τον δήμο Αγρινίου σε τροχιά διαφοροποίησης, δυναμικής ώθησης και εξωστρέφειας, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και στο εξωτερικό.

  • Επιμελητήριο και Λαχαναγορά

Προτάσσοντας την ποιότητα της ελιάς στην περιοχή μας, την υγεία, την καλή διατροφή, τον πολιτισμό και την γαστρονομία, χθες στο Επιμελητήριο έγινε ανάλυση για την καλλιέργεια της ελιάς στον κόσμο και για την παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές που υπάρχουν. Επίσης, αναλύθηκε η ποιότητα του ελαιολάδου, οι εξελίξεις και οι προοπτικές στην τυποποίηση ελαιοκομικών προϊόντων, οι δράσεις προώθησης του ελαιολάδου και η εσωτερική αγορά, το ελαιόλαδο και η υγεία του ανθρώπου, αναλύθηκαν οι επιπτώσεις της σύγχρονης διατροφής στην υγεία, ο ρόλος του ελαιολάδου στην λειτουργική ζωή της εκκλησίας, ο πολιτισμός της ελιάς, η εξαγωγή των επιτραπέζιων ελιών, αλλά και τα προβλήματα και τις προοπτικές στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Στην παλιά Λαχαναγορά, παράλληλα, επίσης χθες το πρωί έγιναν τα «παιδομαγειρέματα», δηλαδή επίδειξη γαστρονομίας από τοπικούς Σεφ σε παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης τυποποιημένων προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου, από πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς επίσης τα εγκαίνια της έκθεσης έργων καλλιτεχνικού διαγωνισμού με τίτλο «Ελιά και λάδι, ο χρυσός της μεσογείου» και φωτογραφίας με θέμα τα παλιά ελαιοτριβεία Μακρυνείας από την φωτογραφική ομάδα ART 8.

  • Λίμνη Τριχωνίδα – Ελαία 2014 και Αγώνες Wakeboard

Σήμερα, μεταξύ 10:30 και 18:00, στην λίμνη Τριχωνίδα στη θέση Δογρή (κτήμα Πιθάρι) θα γίνει οργανοληπτική αξιολόγηση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, ώστε να προκύψουν τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία, οργανοληπτική αξιολόγηση επιτραπέζιας ελιάς. Το μεσημέρι, επίσης στην λίμνη Τριχωνίδα, θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός τοπικών εδεσμάτων με την χρήση έξτρα παρθένου ελαιολάδου από Chef της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, απονομή βραβείων, γευσιγνωσία από τους παρευρισκόμενους πολίτες, παρουσίαση συνταγών με βάση την ελιά και τα ελαιόλαδα, κεράσματα παραδοσιακά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου, ενώ παράλληλα με όλες τις εκδηλώσεις αυτές θα γίνονται μέσα στη λίμνη οι αγώνες του 5ου Wakeboard με αθλητές από ολόκληρη την Ελλάδα.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr