ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΗ έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θέλει…. ασφάλεια πλημμύρας και στους ορόφους! – Οι Αιτωλοακαρνάνες ιδιοκτήτες μιλούν για παράλογη απαίτηση

Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θέλει…. ασφάλεια πλημμύρας και στους ορόφους! – Οι Αιτωλοακαρνάνες ιδιοκτήτες μιλούν για παράλογη απαίτηση

Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θέλει…. ασφάλεια πλημμύρας και στους ορόφους! – Οι Αιτωλοακαρνάνες ιδιοκτήτες μιλούν για παράλογη απαίτηση

Η  έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θέλει…. ασφάλεια πλημμύρας και στους… ορόφους όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία ιδιοκτήτες της περιοχής μαθαίνουν ότι δεν παίρνουν την έκπτωση όταν μπαίνουν στην εφαρμογή.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Τελειωμό δεν έχουν οι μπελάδες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς μόλις κλείνει ένα φορολογικό μέτωπο και αχνοφαίνεται κάποια ρύθμιση που θα μπορέσει να μειώσει το βάρος του να διαθέτεις ιδιοκτησία στην Ελλάδα, προκύπτει κάποια «ρύθμιση» ή «εξαίρεση» που σχεδόν αναιρεί τα πάντα! Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να είναι η νέα πρόταση της κυβέρνησης υποχρεωτική συμπερίληψη της πλημμύρας, ακόμη και για διαμερίσματα υψηλών ορόφων, όριο των 900 ευρώ ανά τ.μ. από το οποίο πολλά παλαιά συμβόλαια υπολείπονται ελάχιστα και ο συνυπολογισμός των βοηθητικών χώρων, ώστε να δικαιούσαι την έκπτωση και μάλιστα χωρίς να το ξέρουν από πριν οι ιδιοκτήτες που το πληροφορήθηκαν με το άνοιγμα της πλατφόρμας για αίτηση!

Έτσι, να μην εξαιρεθούν από την έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ όσοι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών υπολείπονται κατά τι από κάποιες από τις, έως τώρα άγνωστες, προβλεπόμενες προϋποθέσεις, ζήτησε με επιστολή της προς το οικονομικό επιτελείο η ένωση που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες πανελλαδικά, γιατί αυτό δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας των πολιτών προς το όλο μέτρο.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να εκδοθεί απόφαση με την οποία να ισχύσει ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση θα χορηγηθεί σε όλους όσους έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημύρας και για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως την 31.3.2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.

Ο Χρήστος Καμποσιώρας

Ο κ. Χρ. Καμποσιώρας που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αιτωλοακαρνανία κάνει λόγο για παράλογη απαίτηση συμμόρφωσης με προϋποθέσεις που δεν ήταν από πριν γνωστές! «Είναι εκπληκτικό να μαθαίνεις ότι δεν προβλέπεσαι σε ένα τέτοιο μέτρο από την πλατφόρμα που πας να συμπληρώσεις! Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τον πολίτη τουλάχιστον, όπως και προχειρότητα. Φυσικά και είμαστε θιασώτες της ασφάλισης στα ακίνητά μας σε όλα τα επίπεδα και για όλες τις φυσικές και μη καταστροφές, αλλά οι όροι σε ένα  μέτρο τίθενται από πριν και με τρόπο που να κάνει όλους να το αγκαλιάσουν», τονίζει. Σύμφωνα με ασφαλιστές της περιοχής, δεν υπήρχε η δυνατότητα να διαχωριστούν οι φυσικές καταστροφές, αλλά θα μπορούσε να δοθεί ένα περιθώριο, ώστε να προσαρμοστούν τα παλιά συμβόλαια. «Δεν περίμεναν όλοι στους πέμπτους ορόφους ότι θα έπρεπε να έχουν ασφάλεια πλημμύρας!», εξηγεί.

Η επιστολή της ιδιοκτητών ακινήτων έχει ως εξής:

«Χαιρετίζουμε από την πρώτη στιγμή την έκπτωση 10% από το ποσό ΕΝΦΙΑ των ασφαλισμένων κατοικιών ως μέτρο που το κύριο προσόν του είναι ότι δείχνει στους πολίτες τη σωστή κατεύθυνση για την προστασία των περιουσιών τους. Παράλληλα επισημάναμε ότι η αδυναμία του είναι το χαμηλό ποσοστό έκπτωσης, και ζητούμε να αυξηθεί τουλάχιστον στο 30%  ώστε να δημιουργήσει συνθήκες μαζικής προσέλευσης στην ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων, χωρίς να δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα, καθόσον η ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί υπό συνθήκες απόλυτης φορολογικής συμμόρφωσης και αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Κράτος.

Όμως η προχθεσινή λειτουργία της πλατφόρμας αποκάλυψε τα αφανή τα «ντεσού» της ρύθμισης αυτής. Η υποχρεωτική συμπερίληψη της πλημμύρας, ακόμη και για διαμερίσματα υψηλών ορόφων, το όριο των 900 ευρώ ανά τ.μ. από το οποίο πολλά παλαιά συμβόλαια υπολείπονται ελάχιστα και ο συνυπολογισμός των βοηθητικών χώρων ο οποίος ανατρέπει κάθε υπολογισμό, είναι οι παράγοντες που αφήνουν σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων ιδιοκτητών εκτός της έκπτωσης, πράγμα που δεν γνώριζαν ούτε οι ίδιοι, αλλά ούτε καν οι ασφαλιστές τους.

Βεβαίως τώρα που όλοι γνωρίζουν, οι ασφαλιζόμενοι αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα σπεύσουν να αναπροσαρμόσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στις προδιαγραφές της ρύθμισης αυτής. Πλην όμως η εξαίρεση από την συμβολική, τις περισσότερες φορές, μείωση όλων όσων είναι ασφαλισμένοι για τα δύο πρώτα τρίμηνα εφαρμογής του νέου νόμου θα απογοητεύσει πολλές χιλιάδες ασφαλισμένους επί δεκαετίες ιδιοκτήτες, πιστούς θιασώτες της ιδιωτικής ασφάλισης, δημιουργώντας αχρείαστο συναίσθημα αδικίας τους από την ακαμψία της προκείμενης ρύθμισης, και θα καταστήσει δύσπιστους όλους όσους σκέπτονται να ασφαλίσουν τώρα τις κατοικίες τους.

Για το λόγο αυτό ζητούμε να μην εξαιρεθούν από την έκπτωση του 2023 όσοι υπολείπονται των παραπάνω προϋποθέσεων και με απόφασή σας να ισχύσουν οι εξής μεταβατικές ρυθμίσεις:

* Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσους έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημύρας και

* Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως την 31.3.2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης».

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο: Πόλος έλξης για περιπατητές η υπό ανάπλαση περιοχή στον Άγιο Ιωάννη Ρηγανά

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ