ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΟι εκλεκτοί των Αιτωλοακαρνάνων

Οι εκλεκτοί των Αιτωλοακαρνάνων

Ιστορική νίκη για τον Γ. Παπαναστασίου στο Αγρίνιο, όπου επικράτησε με ένα «δυσθεώρητο» ποσοστό σχεδόν 67%, κερδίζοντας τον δήμο και αναλαμβάνοντας καθήκοντα δημάρχου από την 1η Σεπτεμβρίου. Μάχη στήθος με στήθος έδωσαν στο Μεσολόγγι ο Ν. Καραπάνος με τον Ν. Μουρκούση, με τον πρώτο να κερδίζει για λίγο περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα.

Στην Αμφιλοχία είχαμε βραδιά θρίλερ, με τον Α. Κοιμήση να επανεκλέγεται με οριακή διαφορά 180 ψήφων από τον Γ. Πρεβεζιάνο. Στο Ξηρόμερο, σχετικά άνετα επικράτησε ο πρώην δήμαρχος Αλυζίας, Ε. Γαλούνης, της αντιπάλου του Κ. Κουμανδράκη-Σαμαρά, ενώ και στη Βόνιτσα είχαμε την εκλογή του πρώην δημάρχου επί «Καποδίστρια» Γ. Αποστολάκη να επικρατεί με 4 μονάδες διαφορά του αντιπάλου του Ε. Φερεντίνου. Με 20 μονάδες διαφορά, επικράτησε στη Ναύπακτο ο Τ. Λουκόπουλος, «εκθρονίζοντας» τον απερχόμενο δήμαρχο Γ. Μπουλέ. Αντιθέτως, στο Θέρμο είχαμε εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, με τον Σ. Κωνσταντάρα να λαμβάνει το 68.25% των ψήφων και να κατακτά τον δημαρχιακό θώκο.

Δήμοι Αιτωλοακαρνανίας – Ιστορική νίκη
Παπαναστασίου. Αναφορά σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας για τη νίκη του
Από 1η Σεπτέμβρη αναλαμβάνουν οι εκλεγμένοι πλέον για 5 χρόνια δήμαρχοι, οι οποίοι πήραν μόλις προχθές νωπή εντολή από τους δημότες τους. Στον Δήμο Αμφιλοχίας, μέσα από μια μάχη για γερά νεύρα, επικράτησε ο νυν δήμαρχος κ. Απόστολος Κοιμήσης. Ο κ. Κοιμήσης που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και κατέβηκε ως ανεξάρτητος, εκλέγεται για 4η θητεία με ποσοστό 50,78%, έναντι 49,22% του κ. Γιάννη Πρεβεζιάνου, παλαιού δημάρχου Μενιδίου το 2002, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και διεκδίκησε τον δήμο, επίσης ως ανεξάρτητος. Ο επανεκλεγείς δήμαρχος δήλωσε «Ευχαριστώ από καρδιάς μια φορά ακόμη τους δημότες του Δήμου Αμφιλοχίας για την διαχρονική εμπιστοσύνη τους καθώς και όλους όσους από κοινού συνέβαλαν σ΄ αυτή τη σημαντική επιτυχία. Μπαίνουμε στη νέα πενταετία με  ανανέωση στα πρόσωπα και με πρόγραμμα που εγγυάται ισχυροποίηση των παραγωγικών μας πλεονεκτημάτων. Μια νέα δημιουργική περίοδος ξεκινάει, στην οποία θα αγωνιστούμε για τα καλύτερα για τον τόπο μας και για τους δημότες μας»
Σε όλους σχεδόν τους υπόλοιπους δήμους της Αιτωλ/νίας, οι δημότες επέλεξαν να εμπιστευτούν νέα πρόσωπα. Στον μεγαλύτερο δήμο του νομού, στον δήμο Αγρινίου, ο κ. Παπαναστασίου πέτυχε εκπληκτικό ποσοστό νίκης, 66,87% έναντι του νυν δημάρχου, του κ. Μοσχολιού, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και διεκδίκησε τον δήμο ως ανεξάρτητος και συγκέντρωσε ποσοστό 33,13%. Η νίκη του κ. Παπαναστασίου, εκτός από εκπληκτική μπορεί να χαρακτηριστεί και ιστορική, καθώς για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια που ο δήμος Αγρινίου κατακτιέται από έναν υποψήφιο δήμαρχο ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της δεξιάς γεγονός το οποίο σχολίασαν εκτενώς ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας. Ο κ Παπαναστασίου δήλωσε μεταξύ άλλων στο εκλογικό του κέντρο όπου διασκέδασε για την νίκη του «Δεν έχω λόγια να εκφράσω τη χαρά και την αγάπη μου για σας. Από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Αγρίνιο! Ζήτησα καθαρή εντολή και μου τη δώσατε! Είναι μεγάλη η ευθύνη, είναι τεράστια η εντολή, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα φανώ άξιος της εμπιστοσύνης σας! Μαζί θα δημιουργήσουμε το Αγρίνιο των ονείρων μας, όλοι μαζί οι πολίτες του Αγρινίου, χωρίς διαχωρισμούς πια. Δεν κέρδισα εγώ, κέρδισε το Αγρίνιο. Σας θέλω δίπλα μου, να ξεκινήσουμε, να ξαναφτιάξουμε τον τόπο μας! Σας ευχαριστώ πολύ!»
Στον δήμο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, οι απαιτητικοί ψηφοφόροι, οι οποίοι κατά κανόνα εκλέγουν δήμαρχο μόνο για μια τετραετία, με μια εξαίρεση στο παρελθόν του κ. Αντωνίου, ο οποίος συμμετείχε και σ’ αυτές τις εκλογές, εξέλεξαν δήμαρχο τον κ. Νίκο Καραπάνο. Ο κ. Καραπάνος συγκέντρωσε ποσοστό 51,14%, το ποσοστό που του έδωσε τη νίκη, έναντι του ποσοστού 48,86% που συγκέντρωσε ο κ. Μουρκούσης, ο οποίος συμμετέχει στις εκλογές για τέταρτη φορά. Το εκλογικό θρίλερ στο δήμο Μεσολογγίου ξεκαθάρισε από την περιοχή του Αιτωλικού, περιοχή που έδωσε προβάδισμα στον νέο δήμαρχο Νίκο Καραπάνο. Στον δήμο αυτό και οι δύο διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου έχουν πολιτική καταγωγή από τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ Καραπάνος δήλωσε για το εκλογικό αποτέλεσμα «Ευχαριστώ όλους τους δημότες που με ψήφισαν, αλλά και όλους τους άλλους. Τους καλώ όλους να προχωρήσουμε μαζί για το καλό του δήμου και την λύση των προβλημάτων του, ώστε το μέλλον των παιδιών μας να είναι καλύτερο. Η νίκη αυτή αποδεικνύει ότι το παλιό κούρασε και ο κόσμος δίνει την ευκαιρία στη γενιά των 40άρηδων να δώσει ότι καλύτερο μπορεί».
Δυναμική επιστροφή στην τοπική αυτοδιοίκηση έκανε ο δήμαρχος του πρώην δήμου Ανακτορίου το 2002 και το 2006 κ. Γιώργος Αποστολάκης, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας με ποσοστό 52,01% έναντι του νυν αντιδημάρχου και διεκδικητή του δημαρχιακού θώκου του δήμου κ. Θύμιου Φερεντίνου, ο οποίος απέσπασε ποσοστό 47,99%. Ο ανεξάρτητος νέος δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Φερεντίνος ιδεολογικά ανήκει στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Στον δήμο Ξηρομέρου, νικητής σε μια πολύ σκληρή κόντρα για τον δημαρχιακό θώκο βγήκε ο κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 54,50%, έναντι της νυν αντιδημάρχου, η οποία διεκδίκησε τον δήμο, Ντίνας Κουμανδράκη – Σαμαρά, η οποία συγκέντρωσε ποσοστό 45,50%. Ο κ. Γαλούνης (πρώην δήμαρχος Αλυζίας, 2002) και πολύ καλός γνώστης των αυτοδιοικητικών τακτικών και στρατηγικών διεκδίκησε τον δήμο Ξηρομέρου δυναμικά και έντιμα, χωρίς κωδωνοκρουσίες και τελικά τον κέρδισε.
Στον δήμο Ναυπακτίας, αν και τον αγώνα του κ. Μπουλέ, νυν δημάρχου, ενίσχυσε πολύ η παρουσία της κόρης του και τηλεοπτικής star Νάντιας, γεγονός που άρεσε στις νέες γενιές των ψηφοφόρων, δεν κατόρθωσε να ανανεώσει την θητεία του για τα επόμενα 5 χρόνια. Ο νέος δήμαρχος Ναυπακτίας βγήκε ο εκπαιδευτικός κ. Τάκης Λουκόπουλος, με ποσοστό 59,78%, έναντι του ποσοστού 40,22%, που συγκέντρωσε ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουλές. Ο κ. Λουκόπουλος, αν και διεκδίκησε τον δήμο ως ανεξάρτητος, προέρχεται από τον χώρο της αριστεράς, αλλά φρόντισε να πάρει κάθε μέτρο, ώστε η υποψηφιότητά του να μην εμπλακεί σε καμία περίπτωση με τους κομματικούς χρωματισμούς. Ο κ Λουκόπουλος δήλωσε «Προσπαθήσαμε, δουλέψαμε πολύ έναν ολόκληρο χρόνο. Ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε και σημασία έχει να μην τον προδώσουμε. Ευχαριστώ όλους όσους μας ψήφισαν και τους συνεργάτες της  Ενωτικής Πρωτοβουλίας, οι οποίοι άφησαν στην άκρη τα κόμματα και τις οικογένειές τους για να έρθει το αποτέλεσμα που ήρθε. Την προηγούμενη εβδομάδα η Ενωτική Πρωτοβουλία είχε ποσοστό 35%, σήμερα άνοιξε την αγκαλιά της και έχει μέσα το 100% των Ναυπακτίων. Η Ναυπακτία έβγαλε δήμαρχο για όλους τους Ναυπάκτιους».

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας –
Μάχη δια πυρός και σιδήρου
Ο νυν περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας πέρασε κυριολεκτικά δια πυρός και σιδήρου για να κερδίσει εκ νέου την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τον πολιτικό αντίπαλό του και υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Κατσανιώτη. Η τελική διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν μόλις 1%. Ο κ. Κατσιφάρας, σε επίπεδο περιφέρειας συγκέντρωσε ποσοστό 50,47%, έναντι του κ. Κατσανιώτη, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 49,53%. Στην Αιτωλ/νία προηγήθηκε ο κ. Κατσανιώτης με ποσοστό 52,24%, ενώ ο κ. Κατσιφάρας απέσπασε ποσοστό 47,76%. Μετά την μάχη αυτή και την οριακή νίκη του κ. Κατσιφάρα, η νέα αντιπεριφερειάρχης Αιτωλ/νίας αναδεικνύεται η κα Χριστίνα Σταρακά. Όπως προβλέπεται και προαναφέραμε οι νικητές του δευτέρου γύρου στους δήμους, αλλά και ο κ. Κατσιφάρας αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους για 5 χρόνια από τον Σεπτέμβριο.
Ο επανεκλεγείς Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, κ. Κατσιφάρας, δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας που ανταποκρίθηκαν στο μεγάλο προσκλητήριο για την προοδευτική λύση. Όπως είχα δεσμευτεί, θα είμαι δίπλα στους πολίτες, όπως βρισκόμουν μέχρι σήμερα για να υπερασπιζόμαστε μαζί το δίκαιο της Δυτικής Ελλάδας. Ευχαριστώ επίσης, από καρδιάς, όλους τους συνεργάτες μου, τους Αντιπεριφερειάρχες και όλους τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους που συνέβαλαν καθοριστικά στη μεγάλη μας νίκη. Έχω αποφασίσει η αυτοδιοίκηση την επόμενη πενταετία να αποτελέσει το ανάχωμα των πολιτών σε κάθε κυβερνητική προσπάθεια υποβάθμισης της αξιοπρέπειάς τους. Από την πρώτη στιγμή ο συνδυασμός μας «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο» ήταν ακηδεμόνευτος, αυτοδιοικητικός και προοδευτικός, έχοντας στο επίκεντρό του τον πολίτη. Δέσμευσή μου να συνεργαστώ στο ακέραιο με όλους τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και όλους τους φορείς, για να φέρουμε τη Δυτική μας Ελλάδα, εκεί που πραγματικά της αξίζει. Ευχαριστώ επίσης, όλους τους πολίτες που δοκιμάζονται σκληρά, αυτούς που μας τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και αυτούς που είχαν μια άλλη επιλογή. Αυτή η Περιφερειακή Αρχή ανήκει σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα».
Η κα Σταρακά δήλωσε: «Ήρθε η τελική δικαίωση για τον αγώνα που δώσαμε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες της Περιφέρειας είτε μας ψήφισαν είτε όχι. Ξέρουν καλά ότι θα είμαστε δίπλα τους και θα δώσουμε τη μάχη για υποδομές και επανεκκίνηση της παραγωγής. Δικαιώθηκε η Αυτοδιοίκηση και οι κόποι για να μείνει ακηδεμόνευτη. Νιώθουμε ευθύνη αλλά και μεγάλη τιμή για τη σπουδαία νίκη που μας έδωσε ο λαός της Περιφέρειας. Τα χρόνια που θα έρθουν θα είναι χρόνια σκληρής δουλειάς. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».
Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr