Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας - «3.500 ψυχολόγοι δίπλα στα παιδιά», λέει η Ζέτα Μακρή

Με αφορμή την 6η Μαρτίου Πανελλήνια Ημέρα κατά στη βίας στο σχολείο, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδια για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την ειδική αγωγή, Ζέττα Μ. Μακρή, μιλώντας στο protothema, αναφέρεται εκτενώς

<p>sxolikh-via</p>

Με αφορμή την 6η Μαρτίου Πανελλήνια Ημέρα κατά στη βίας στο σχολείο, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδια για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την ειδική αγωγή, Ζέττα Μ. Μακρή, μιλώντας στο protothema, αναφέρεται εκτενώς στις δράσεις του ΥΠΑΙΘΑ, που βρίσκονται σε εξέλιξη από την προηγούμενη τετραετία και πάνω στις οποίες οικοδομείται η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου στα σχολεία.

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε θέσει  τη σοβαρότητα του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας και τους τρόπους αντιμετώπισής του στο σχολικό περιβάλλον στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών του ΥΠΑΙΘΑ ξεκινώντας από την αδιαπραγμάτευτη αρχή ότι η βία δεν έχει καμία θέση στα σχολεία μας», δηλώνει η κ.Μακρή, για να προσθέσει: «Αυτές οι δεσμεύσεις αποτυπώθηκαν, στο ακέραιο, από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με την ψήφιση, στις 8 Μαρτίου 2023, του νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «”Ζούμε Αρμονικά Μαζί - Σπάμε τη Σιωπή”: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία».

Σε ό,τι αφορά τους λόγους, που οδήγησαν στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, η ίδια έχει να πει πως «στην πραγματικότητα, ερχόμαστε να απαντήσουμε σε μία μεγάλη ανάγκη. Τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου, είναι ενδεικτικά: μεγάλο ποσοστό των θυμάτων σιωπά αφού ελάχιστο ποσοστό θυμάτων εκφοβισμού απευθύνονται σε ενήλικες ενώ περίπου το 97% των παιδιών εκτιμάται ότι φοβούνται να αναφέρουν περιστατικά σχολικού διαδικτυακού εκφοβισμού στους εκπαιδευτικούς».

«Ανατρέχοντας σε στοιχεία από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου προκύπτει ότι στην Ελλάδα μόνο το 35% των παιδιών που έπεσαν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού απευθύνθηκαν για βοήθεια σε κάποιον ενήλικα και τέτοια μετρήσιμα δεδομένα κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάληψη δράσης από την πλευρά της Πολιτείας για να σπάσει η σιωπή», υπογραμμίζει η υφυπουργός.

Με την εξασφάλιση της δυνατότητας των μαθητών και των γονέων τους να υποβάλουν αναφορές για τα περιστατικά, που τους απασχολούν να αποτελεί βασική μέριμνα της προσπάθειας, σύμφωνα με την ίδια, «θα λειτουργήσει η πλατφόρμα stopbullying.gov.gr στην οποία θα μπορούν να υποβάλουν επώνυμες, σε αυτήν τη φάση, αναφορές οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι γονείς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα αυτή θα λειτουργήσει στο πλαίσιο για την καταγραφή αναφορών και τη διαχείριση περιστατικών σε κάθε σχολική μονάδα της χώρας».

Πώς θα λειτουργήσει η πλατφόρμα;

«Οι αναφορές θα εξετάζονται από δυο στελέχη σε κάθε σχολική μονάδα, τη διευθύντρια/ τον διευθυντή και τον Σύμβουλο Σχολικής Ζωής, και θα προωθούνται όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Σε δεύτερο επίπεδο και όπου κρίνεται απαραίτητο, οι περιπτώσεις θα εξετάζονται από την τετραμελή «Ομάδα Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού», που θα εδρεύει στις Διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε. και θα αποτελείται από τους διευθύντρια/ διευθυντή, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και Σύμβουλο Εκπαίδευσης. Τέλος, η επταμελής επιστημονική επιτροπή, που θα εδρεύει στο ΥΠΑΙΘΑ, θα προβαίνει στην αξιοποίηση των συμπερασμάτων και στην ανάπτυξη των απαραίτητων πρωτοκόλλων για την συστηματική αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας», εξηγεί η υφυπουργός.

Σχετικά με τους υπόλοιπους πυλώνες, οι οποίοι συγκροτούν το στρατηγικό πλαίσιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, η κ.Μακρή θα πει:

«Το Υπουργείο Παιδείας τάσσεται με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα της ενημέρωσης, της πρόληψης και της κινητοποίησης κατά του φαινομένου της σχολικής βίας και εκφοβισμού, τόσο ως προς την παραδοσιακή έκφρασή τους, όσο και ως προς την διαδικτυακή διάστασή τους.

protothema.gr

Εφορία: Τι αλλαγές έρχονται στον ακατάσχετο λογαριασμό – Σχέδιο για βελτίωση των ρυθμίσεων χρεών