ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταH Σακελλαροπούλου εγκαινίασε έκθεση του Χρ. Μποκόρου στην Καλαμάτα

H Σακελλαροπούλου εγκαινίασε έκθεση του Χρ. Μποκόρου στην Καλαμάτα

H Σακελλαροπούλου εγκαινίασε έκθεση του Χρ. Μποκόρου στην Καλαμάτα

H Σακελλαροπούλου εγκαινίασε έκθεση του Χρ. Μποκόρου στην Καλαμάτα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε την έκθεση του Χρήστου Μποκόρου «Μνήμον φως» στην Καλαμάτα.

Μάλιστα στο χαιρετισμό της χρησιμοποίησε πολλές φορές λόγια του Αγρινιώτη εικαστικού προλογίζοντας την έκθεση. «Έχει ισχυρό συμβολισμό η παρουσίαση στην Καλαμάτα της έκθεσης ενός δημιουργού που με τα έργα του αποτίνει φόρο τιμής στο “Κοινό και το Κύριο”, για να χρησιμοποιήσω δικά του λόγια.

Το “Κοινό”, τουτέστιν το νήμα που μας συνδέει και μας ενώνει στον παλαιότατο κοινοτικό μας βίο και το “Κύριο”, την ουσία αυτού του βίου, την επανεύρεση της ιερότητάς του. Μιας ιερότητας που συμπυκνώνεται στην ταπεινότητα και την λιτότητα αλλά και στην ενατένιση του υψηλού, στην επίμονη αναζήτησή του».

«Τα έργα του Χρήστου Μποκόρου φέρνουν στον νου τον στίχο του Διονυσίου Σολωμού από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»: “ολίγο φως και μακρινό σε μέγα σκότος κι έρμο”. Τα κεράκια που καταυγάζουν το σκοτάδι σε πολλά από τα έργα του, η φλόγα ενός καντηλιού δίπλα στο πρόσφορο και το ποτήρι με το κόκκινο κρασί, το φως που σιγοτρέμει πάνω σε μια φθαρμένη από τη χρήση Ελληνική σημαία, δηλώνουν για μένα τον θρίαμβο της ζωής όχι μόνο πάνω σε όσα την απειλούν αλλά κυρίως σε όσα την ευτελίζουν. Συμβολίζουν την κατίσχυση της ύπαρξης επί της ανυπαρξίας, τη στερεότητα του νοήματος έναντι της συνεχούς διαρροής του.

Στην ταπεινή τους λάμψη συμπυκνώνεται η έννοια του καλού κ’ αγαθού, η ενδιάθετη λαχτάρα του ανθρώπου για πνευματική ανάταση και υπέρβαση. Κι είναι ακριβώς αυτή η ανάγκη για υπέρβαση που ώθησε τους αγωνιστές της επανάστασης, τους απλούς, τους αφανείς, να ξεπεράσουν τον φόβο, να αψηφίσουν την Τουρκική υπεροπλία, να εξεγερθούν» ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της η ΠτΔ.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αν άκουγαν τα…. πρωτοποριακά του Βορίδη στο Αγρίνιο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr