ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταH ΠτΔ εγκαινίασε την έκθεση για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου στο Βυζαντινό Μουσείο

H ΠτΔ εγκαινίασε την έκθεση για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου στο Βυζαντινό Μουσείο

H ΠτΔ εγκαινίασε την έκθεση για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου στο Βυζαντινό Μουσείο

H ΠτΔ εγκαινίασε την έκθεση για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου στο Βυζαντινό Μουσείο

Κ.Σακελλαροπούλου: «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου σφράγισε την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης»

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε την Έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571 – 450 Χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών”», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της.

Παρόντες στην τελετή εγκαινίων ήταν επίσης η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Λίνα Μενδώνη, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας κ.Γιώργος Σιμάκης. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ.Κώστας Καραγκούνης.

Η  κ.Σακελλαροπούλου στο χαιρετισμό της ανέφερε μεταξύ άλλων : «Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση εγκαινιάζω σήμερα την αφιερωμένη στη ναυμαχία της Ναυπάκτου έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου. Τετρακόσια πενήντα χρόνια μετά την περιφανή νίκη των χριστιανικών δυνάμεων κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε μια ναυμαχία που αποτέλεσε σταθμό στη ναυτική τακτική και την ναυπηγική, η έκθεση αυτή ζωντανεύει ένα γεγονός που σφράγισε την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης.

Απέδειξε ότι οι Οθωμανοί δεν ήταν αήττητοι στη θάλασσα, όπως πιστευόταν ως τότε, και ανέστειλε την περαιτέρω επέκτασή τους προς Δυσμάς. Ανέδειξε την ελληνική ναυτοσύνη, αφού πολλά από τα πληρώματα περιλάμβαναν και Έλληνες ναυτικούς, και αποτέλεσε την αφετηρία της μεγάλης ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας.

Αναπτέρωσε το ηθικό των υπόδουλων λαών της Βαλκανικής δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά επαναστατικών και συνωμοτικών ενεργειών εναντίον των Τούρκων οι οποίες, παρότι δεν τελεσφόρησαν, μαρτυρούν την ανάδυση της εθνικής συνείδησης στην περιοχή. Και ταυτόχρονα ενέπνευσε ζωγράφους, ποιητές και συγγραφείς.».

Από την πλευρά της η Υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εκτίμησε ότι «η ναυμαχία της Ναυπάκτου συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών». Επικαλέστηκε μάλιστα μια αναφορά του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που πολέμησε στη μάχη με τίμημα τον βαρύ τραυματισμό του. «Η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι…» σύμφωνα με τον Ισπανό συγγραφέα.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Βαρεμένος και Μωραΐτης στο περίπτερο του Επιμελητηρίου στη ΔΕΘ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr