ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαH ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας στο πλευρό των Αρμενίων του Αρτσάχ

H ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας στο πλευρό των Αρμενίων του Αρτσάχ

H ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας στο πλευρό των Αρμενίων του Αρτσάχ

Κάλεσμα συμπαράστασης στους Αρμενίους

Όπως όλοι γνωρίζουμε, από την 27η Σεπτεμβρίου 2020 και για 45 ήμερες,  το Αζερμπαϊτζάν με τη συνδρομή της Τουρκίας και μισθοφόρων τζιχαντιστών, διεξήγαγαν στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στις Δημοκρατίεςτης Αρμενίας και του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), στοχεύοντας με βαρύ οπλισμό τον άμαχο πληθυσμό των δύο χωρών, παραβιάζοντας κατάφορα διεθνείς συνθήκες, που αφορούν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής σε εμπόλεμες καταστάσεις. Μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι έπεσαν θύματα της τουρκοαζερικής επιθετικότητας, καταστράφηκαν νοσοκομεία και κοινωνικές υποδομές, χρησιμοποιήθηκαν απαγορευμένα οπλικά συστήματα, με μόνο στόχο, την μαζική εκκαθάριση του γηγενή αρμενικού πληθυσμού από την Δημοκρατία του Αρτσάχ.

Δυστυχώς, η συμφωνία της εκεχειρίας που υπογράφηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020, βρήκε την Αρμενία και το Αρτσάχ βαθιά πληγωμένες, με τραγικό απολογισμό περίπου πέντε χιλιάδες Αρμένιους νεκρούς, περίπου δέκα χιλιάδες τραυματίες πολέμου και τους περίπου εκατό χιλιάδες άμαχου πληθυσμού που μετακινήθηκαν λόγω των πολεμικών συνθηκών από το Αρτσάχ στην Αρμενία, σε ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης.

Σ’αυτές τις δύσκολες στιγμές του Αρμενικού πληθυσμού της περιοχής, το μυαλό και η καρδιά όλων μας, σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η οποία έχει βιώσει στο παρελθόν παρόμοιες μαρτυρικές στιγμές,  βρίσκεται στο πλευρό του Αρμενικού λαού και των τραυματιών στρατιωτών.

Με πρωτοβουλία των αναγνωρισμένων αρμενικών φιλανθρωπικών σωματείων στην Ελλάδα, τον Αρμενικό Κυανού Σταυρό Ελλάδας και τον Αρμενικό Σταυρό Ελέους Μακεδονίας – Θράκης, παρατήματα της παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης ArmenianReliefSociety, και την αρωγή της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας, έχει δρομολογηθεί η συλλογή και αποστολή αναγκαίου ανθρωπιστικού υλικού στην Αρμενία, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών και την  περίθαλψη των τραυματιών και των προσφύγων του πολέμου. Για τον σκοπό αυτό, οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας ήρθαν σε επαφή με εταιρείες, ιδρύματα και κοινωνικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να συλλεχθεί η μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια. Ήδη στις 12 Δεκεμβρίου 2020,  με την συνδρομή του Ελληνικού Κράτους, απεστάλη στο Γιερεβάν το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο με περίπου 10 τόνους ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και ρουχισμού, η οποία παρελήφθη από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τα αντίστοιχα παραρτήματα του Armenian Relief Society στην Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Με την ανακοίνωση αυτή απευθυνόμαστε στους φίλους και συμπατριώτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, με τις οποίες μας ενώνουν ηρωικές όσο και τραγικέςκοινές εμπειρίες. Ιδρύματα και φορείς στην ευρύτερη Διοικητική Περιφέρεια, πρωτοστατούντος του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, έχουν επιδείξει και παλαιότερα την ευαισθησία και την αλληλεγγύη τους,συμβάλλοντας στη λύση υγειονομικών προβλημάτων στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως και στην παρούσα συγκυρία με την άμεση σύμπραξή τους με τους φορείς μας.

Με την ίδια ευαισθησία και αίσθημα προσφοράς, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Δ.Ε.και Δήμαρχος του μαρτυρικού Δήμου Καλαβρύτων, κ.Αθανάσιος Παπαδόπουλος και το Δημοτικό Συμβούλιο, δήλωσαν την ηθική και υλική τους στήριξη, όχι μόνο στη συλλογή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και τη συστράτευση στον αγώνα των Αρμενίων κατοίκων του Αρτσάχ για την δίκαιη διευθέτηση του ζητήματος της Αναγνώρισης της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, με βάση τα δικαιώματα των λαών για Ελευθερία, Ειρήνη και Αυτοδιάθεση.

Είναι πλέον ιστορική ανάγκη, με συντεταγμένες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, η αναγνώριση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ ως ανεξάρτητο κράτος, γεγονός που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στις ορέξεις της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάνστην διεκδίκηση μιας αμιγώς  Αρμενικής περιοχής, που για περισσότερο από 3.000 χρόνιαείναι άρρηκτα και άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορική πορεία του αρμενικού λαού.

Η ιστορική σύνδεση των περιοχών μας, φαντάζει πλέον ξεκάθαρη στα μάτια των δύο αδερφικών λαών, των Ελλήνων και των Αρμενίων. Δύο λαοί, πουπεριφρουρήσαν με το αίμα των παιδιών τους το δικαίωμα τους για  Ελευθερία, στη διαχρονική τους πορεία.Υποχρεώθηκαν να ξαναχτίσουν την Πατρίδα τους μέσα από τις στάχτες του κατακτητή.Αγωνίστηκαν στο παρελθόν και θα συνεχίζουν να αγωνίζονται και στο μέλλον, διεκδικώντας το δικαίωμα τους στη Ειρήνη, την Δικαιοσύνη και τη Ζωή.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ η αλληλεγγύη των λαών μας, ας είναι η πυξίδα για ένα καλύτερο αύριο!

 

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΡΜΕΝΙΚΟΣ ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΡΜΕΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΛΕΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr