ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαH ιερή εικόνα «Άξιον Εστί» επιστρέφει στο Άγιο Όρος

H ιερή εικόνα «Άξιον Εστί» επιστρέφει στο Άγιο Όρος

H ιερή εικόνα «Άξιον Εστί» επιστρέφει στο Άγιο Όρος

Αποχώρησε λίγο μετά τις 09:00 από τη Μητρόπολη Αθηνών σήμερα Τετάρτη (17.5.2023) το πρωί η ιερή εικόνα «Άξιον Εστί» και επιστρέφει στο Άγιο Όρος, έπειτα από 14 ημέρες παραμονής, η οποία παρατάθηκε λόγω της μεγάλης προσέλευσης προσκυνητών όλες αυτές τις ημέρες.

Μέχρι και τις 09:00 σήμερα το πρωί, οι πιστοί είχαν σχηματίσει μεγάλη ουρά στη Μητρόπολη Αθηνών για να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα «Άξιον Εστί» και η αναμονή υπολογιζόταν στα 15 λεπτά περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι στάθηκαν στην ουρά για 2η, ακόμα και για 3η φορά, για να προσκυνήσουν την εικόνα που επιστρέφει από σήμερα στο Άγιο Όρος.

Η εικόνα «Άξιον Εστί» αποχώρησε με τιμές. Πρόκειται για την 8η φορά που η εικόνα βγήκε από το Άγιο Όρος και την 4η φορά που έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών.

Ήταν εκεί από τις 3 Μαΐου και οι πιστοί στάθηκαν στην ουρά κατά χιλιάδες για να την προσκυνήσουν. Υπενθυμίζεται πως η εικόνα βρισκόταν στη Μητρόπολη Αθηνών από τις 3 Μαΐου και είναι η 8η φορά που βγαίνει από το Άγιο Όρος.

Οι άλλες φορές που η εικόνα «Άξιον Εστί» βγήκε από το Άγιο Όρος

Η πρώτη φορά που η εικόνα «Άξιον Εστί» βγήκε από το Άγιο Όρος ήταν το 1963, κατά τον εορτασμό της Χιλιετηρίδος του αγίου τόπου, και μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Η δεύτερη φορά ήταν τον Οκτώβριο του 1985 στη Θεσσαλονίκη κατά τα «Δημήτρια».

Τον Νοέμβριο του 1987 ήταν η τρίτη φορά που βγήκε από το Άγιο Όρος και έφτασε στην Αθήνα, καθώς τέθηκε σε προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών σε συνδυασμό με την άφιξη στην Αθήνα του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου.

Η τέταρτη, τον Οκτώβριο του 1994, όταν η Ιερά Κοινότητα τη συνόδευσε στην Κύπρο, προς ενίσχυση του θρησκευτικού φρονήματος των πιστών και προς ευλογία και χάρη τού από δεκαετιών δεινοπαθούντος λαού της.

Η πέμπτη έξοδος έγινε αμέσως μετά τους σεισμούς το καλοκαίρι του 1999, «τη πρωτοβουλία και παρακλήσει του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, προς πνευματικήν παρηγορίαν των σεισμοπλήκτων και υλικήν ενίσχυσίν των», αφού τα εισπραχθέντα χρήματα καθορίσθηκε να διατεθούν για τη στέγαση των σεισμοπλήκτων σε οικισμό που θα έφερνε την επωνυμία «Άξιον Εστι».

Η έκτη έξοδός της ήταν τον Οκτώβριο του 2012. Μάλιστα, αποφασίστηκε από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους ύστερα από σχετικό αίτημα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, για τις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε η Μητρόπολη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Η εικόνα παρέμεινε στον ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου και την προσκύνησαν πολύ περισσότεροι από 100.000 πιστοί, Έλληνες και ξένοι.

Η έβδομη έγινε το 2022, στην Κομοτηνή, όπου παρέμεινε για 6 ημέρες στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προς εμψύχωση των ακριτών της Θράκης αλλά και όλων των Ελλήνων. Την επόμενη μέρα, την εικόνα υποδέχτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Πηγή: newsit.gr

Καιρός σήμερα: Βροχές, συννεφιά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ