ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΠολιτισμοςH φονική έκρηξη «αποκάλυψε» έναν θησαυρό

H φονική έκρηξη «αποκάλυψε» έναν θησαυρό

H φονική έκρηξη «αποκάλυψε» έναν θησαυρό

Μια φονική έκρηξη και ένας θησαυρός! Πώς ήρθε στην επιφάνεια το έργο «Ηρακλής και Ομφάλη» της Αρτεμισίας Τζεντιλέσκι…

Περίπου 800 μέτρα απέχει η έπαυλη Σίρσοκ από το λιμάνι της Βηρυτού. Από τη διπλή φονική έκρηξη που συγκλόνισε την περιοχή τον Αύγουστο του 2020 όλα τα βιτρό παράθυρα –ηλικίας ενός αιώνα– στην πρόσοψη της βίλας έσπασαν, και κατέρρευσε ένα μέρος της οροφής υποχρεώνοντας το μουσείο που στεγάζεται εκεί να κλείσει, ενώ 57 έργα τέχνης χρειάστηκαν αποκατάσταση.

Ομως το φοβερό γεγονός έφερε στο φως έναν σπάνιο θησαυρό. Το έργο «Ηρακλής και Ομφάλη», τρυπημένο από θραύσματα γυαλιού, με ένα τεράστιο σκίσιμο 50 εκατοστών πάνω στο γόνατο του Ηρακλή, αναγνωρίζεται από τους ειδικούς ως ένας από καιρό χαμένος πίνακας της ζωγράφου Αρτεμισίας Τζεντιλέσκι. Αυτή η ρωμαλέα Ιταλίδα καλλιτέχνις του 17ου αιώνα, που υπήρξε μαθήτρια του Καραβάτζο, κατάφερε να σπάσει τους περιορισμούς του φύλου της και να καταξιωθεί στην απαιτητικότερη ευρωπαϊκή πελατεία του καιρού της. Στον 21ο αιώνα η Αρτεμισία είναι πλέον μύθος: Οι εκθέσεις που αφιερώνονται στο έργο της ανά τον κόσμο πυκνώνουν, ενώ οι τιμές των έργων της αυξάνονται συνεχώς.

Το «Ηρακλής και Ομφάλη» θεωρείτο ανώνυμος πίνακας του 17ου αιώνα που μετά την έκρηξη ανακαλύφθηκε από ένα Λιβανέζο ερευνητή. Ειδικοί μελετητές του έργου της Τζεντιλέσκι ταύτισαν τον πίνακα με τη ζωγράφο, σύμφωνα με τους New York Times.

Το μουσείο Getty έχει αναλάβει την αποκατάσταση του πίνακα με την αφαίρεση θραυσμάτων γυαλιού που έχουν μέγεθος δοντιού. Θα ακολουθήσει εργασία στο πίσω μέρος του καμβά και επιδιόρθωση του χρώματος. Το έργο πλήρως αποκατεστημένο μπορεί να εκτεθεί από το Getty ενόσω επισκευάζεται η έπαυλη Σίρσοκ.

Πηγή: kathimerini.gr

Βασιλική Μιλλούση: «Έχω να κάνω μια σημαντική, όμορφη ανακοίνωση για εμένα»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ