Κατέληξε γυναίκα ΑΜΕΑ που πνιγόταν καθώς ο «προσωπικός βοηθός» δεν ήξερε τι να κάνει

Η κοπέλα που πρόσφερε τις υπηρεσίες της στο πλαίσιο του προγράμματος δεν τηλεφώνησε καν στο ΕΚΑΒ, αλλά σε άλλο άτομο που εργαζόταν για την οικογένεια

help22-4

Τραγική κατάληξη είχε για μια γυναίκα ΑμεΑ το τελευταίο της γεύμα, καθώς η κοπέλα που είχε για να την βοηθάει στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός» απεδείχθη ακατάλληλη για μια τέτοια θέση.

Το πρόγραμμα «Προσωπική Βοηθός» που παρέχουν το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αφορά σε συμπολίτες μας με αναπηρία που μπορούν να έχουν κάποιον άνθρωπο δίπλα τους προκειμένου να τους βοηθάει στην καθημερινότητά τους.

Στην περίπτωση της γυναίκας ΑμεΑ που κατέληξε, η προσωπική βοηθός δεν ήταν στο δωμάτιο την ώρα που εκείνη έτρωγε, όπως θα έπρεπε. Κάποια στιγμή, άρχισε να πνίγεται και όταν η βοηθός κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά δεν ήξερε τι να κάνει.

Μάλιστα, δεν τηλεφώνησε καν στο 166 αλλά απευθύνθηκε στην δεύτερη γυναίκα που είχε η οικογένεια για να φροντίζει την μητέρα.

Όταν έφτασε το ΕΚΑΒ ήταν ήδη αργά.

Να σημειωθεί ότι ο προσωπικός βοηθός του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» δεν είναι απαραίτητο να έχει εξειδικευμένες γνώσεις, δεν είναι νοσηλευτής, παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου υπάρχει μια επιτροπή που ελέγχει αν τα άτομα που επιλέγονται είναι ικανά να προσφέρουν τις υπηρεσίες αυτές.

«Δυσεύρετη δίχως επαρκείς γνώσεις»

Ο αδερφός της άτυχης γυναίκας, ο οποίος είναι εκπαιδευτικός, μίλησε στο MEGA για το δράμα της οικογένειας.

«Είχαμε δύο προσωπικούς βοηθούς γιατί η αδερφή μου είχε κινητικά προβλήματα και δικαιούτο 277 ώρες τον μήνα, και είχαμε και πρωί και απόγευμα» λέει ο κ. Γιώργος.

«Αυτό το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και δυσκολεύτηκα πολύ το πρόγραμμά του να είναι συμβατό με της αδερφής μου, να έχει ελεύθερες ώρες. Η πιο εξειδικευμένη ήταν δυσεύρετη και δεν είχε επαρκείς γνώσεις για άτομα με αναπηρία», εξηγεί.

Επίσης ανέφερε ότι μιλώντας με έναν γραμματέα, εκείνος του είπε ότι όποιος θέλει από τους προσωπικούς βοηθούς μπορεί να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα του Ερυθρού Σταυρού.

Μάλιστα, το ότι πνιγόταν η αδελφή του το έμαθε από γείτονα την ώρα που ήταν στο σχολείο:

«Με πήρε στις 11:10 ο γείτονας και μου είπε ότι ζητούν βοήθεια από δίπλα η κοπέλα, γιατί πνίγεται η αδερφή μου»…

in.gr

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κως: Από πνιγμό με τηγανητές πατάτες ο θάνατος του βρέφους - Το παρελθόν του 21χρονου πατέρα με παιδική πορνογραφία

Ο πνιγμός του άτυχου κοριτσιού στην Κω, επήλθε από άπεπτες τηγανιτές πατάτες, οι οποίες προκάλεσαν απόφραξη των αεροφόρων οδών. Τι εξετάζουν τώρα οι Αρχές