ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΓΣΕΒΕΕ: Προτάσεις μέτρων για τους πληγέντες της Ναυπακτίας

ΓΣΕΒΕΕ: Προτάσεις μέτρων για τους πληγέντες της Ναυπακτίας

ΓΣΕΒΕΕ: Προτάσεις μέτρων για τους πληγέντες της Ναυπακτίας

Τη συμπαράστασή της στους πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Ναυπακτία εκφράζει η ΓΣΕΒΒΕ, που απέστειλε ήδη προς τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας) επιστολή, προτείνοντας μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση κατοίκων κι επιχειρήσεων.

«Είναι πολύ θετικό που η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε και κινητοποιήθηκε άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στον δήμο Ναυπακτίας» αναφέρει στην επιστολή της η Συνομοσπονδία, ενώ καλεί τους υπουργούς και τον περιφερειάρχη, πέραν των ενεργειών στις οποίες έχει ήδη προβεί η κυβέρνηση, να λάβουν υπόψη τους και το πλαίσιο προτάσεων και δράσεων που προτείνει και «θεωρούμε ότι αποτυπώνει το σύνολο των μέτρων που απαιτούνται για την ανακούφιση των συμπολιτών μας».

Πιο συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει:

Ι. Αποκατάσταση ζημιών επιχειρήσεων:

 • Πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί.
 • Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα με βάση τις τρέχουσες τιμές.

ΙΙ. Ασφαλιστικές-φορολογικές ελαφρύνσεις:

 • Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές δυνατότητα απαλλαγής (και όχι μόνο αναστολής) από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον ένα εξάμηνο διατηρώντας το δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.
 • Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.

ΙΙΙ. Δανειακές υποχρεώσεις-χρηματοδότηση:

 • Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μεταγκατάσταση κ.ο.κ).
 • Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.
 • Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές.
 • Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτηρίων και αγαθών.

IV. Κοινωνική προστασία-κοινωνική συνοχή:

 • Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για χρονικό διάστημα ενός έτους.
 • Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.
 • Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη)».

Μεσολόγγι: Στην τελική ευθεία το Μουσείο Άλατος!

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr