ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΓρηγόρης Θεοδωράκης: Σήμα κινδύνου για τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας

Γρηγόρης Θεοδωράκης: Σήμα κινδύνου για τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας

Γρηγόρης Θεοδωράκης: Σήμα κινδύνου για τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας

Στο ζήτημα της απόφασης του ΣτE για την ελιά Καλαμών αναφέρεται σε κείμενό του ο Γρηγόρης Θεοδωράκης,  πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρεται στις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν για τους ελαιοπαραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας και καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση.

Ολόκληρο το κείμενο:

“Η ακύρωση από το ΣτΕ της αριθμ. 331/20735/26.2.2018 Υπουργικής Απόφασης προκαλεί έντονη ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς όλης της χώρας και ιδίως σε αυτούς της Αιτωλοακαρνανίας. Επισημαίνεται ότι με την ως άνω Υπουργική Απόφαση αποκαταστάθηκε η εύθραυστη ισορροπία στην αγορά, επιτρέποντας την απρόσκοπτη εξαγωγή των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαµών» µε την καθιερωμένη και θεσμοθετημένηονομασία τους «Kalamata Olives», όπως επίσης και τη διάθεση χωρίς κανένα πρόβλημα και του εμπορικού τύπου ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» / PDO «Elia Kalamatas»

Η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας οι οποίοικινδυνεύουν να μείνουν με την παραγωγή τους αδιάθετη. Επισημαίνεται ότι σχεδόν το 50% της παραγωγής ελιών τύπου καλαμών παράγεται στην Αιτωλοακαρνανία και ολόκληρες περιοχές και χωριά (ιδίως του διευρυμένου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου) εξαρτούν την επιβίωση τους αποκλειστικά από το συγκεκριμένο προϊόν.

Ταυτόχρονα αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα παραγωγοί τρίτων χωρών οι οποίοι δεν δεσμεύονται από τηνΕυρωπαϊκή νομοθεσία και θα μπορούν να εμπορεύονταικανονικά το προϊόντους με την ονομασία«Kalamata olives» , σε αντίθεσημε τους Έλληνες παραγωγούς (πλην Μεσσηνίας). Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο τρομακτικής ακρίβειαςκαι εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, το πρόβλημα αποκτά τεράστιες διαστάσεις.

Λύσεις υπάρχουν. Προφανώς η απόφαση του ΣτΕ είναι σεβαστή αλλά η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες άμεσα. Σε συνεννόηση με τους παραγωγούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του χώρου, οφείλει να λάβει άμεσα κάθεαναγκαίο μέτρο για την προστασίασυνολικά της εγχώριαςπαραγωγής και τη στήριξη των χιλιάδων παραγωγών και απασχολούμενων στον συγκεκριμένο τομέα. Η ελιά καλαμών που καλλιεργείται στη χώρα μας αποτελεί ένα εθνικό προϊόν εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας.Απαιτείται κεντρική ρύθμιση που θα υπερβαίνει τα όρια ενός νομού ή μιας περιοχής και θα προστατεύει συνολικά την εγχώρια παραγωγή.

Η κυβέρνηση να δώσει λύση άμεσα.

Ο αγροτικός κόσμος δεν αντέχει άλλη εγκατάλειψη.

Η Αιτωλοακαρνανία δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση”

Το Καραμανδάνειο «πληγώνει» και την Αιτωλοακαρνανία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ