ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα Νεα«Γρήγορη» η κυβέρνηση για άλλες θεομηνίες – Ξέχασε την Αιτωλοακαρνανία και την «Εύα»

«Γρήγορη» η κυβέρνηση για άλλες θεομηνίες – Ξέχασε την Αιτωλοακαρνανία και την «Εύα»

«Γρήγορη» η κυβέρνηση για άλλες θεομηνίες – Ξέχασε την Αιτωλοακαρνανία και την «Εύα»

«Γρήγορη» η κυβέρνηση για άλλες θεομηνίες. Ξέχασε την Αιτωλοακαρνανία και την «Εύα» όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία στο Αγγελόκαστρο και τη Σταμνά από τον περασμένο Νοέμβριο οι ελαιοπαραγωγοί αναμένουν απαντήσεις.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ενώ τα νέα είναι καλά για τους πληγέντες αγρότες σε 17 διαφορετικούς νομούς από όσα κατανέμονται με αποζημιώσεις 150 εκατ. ευρώ για τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, αντίθετα στην Αιτωλοακαρνανία μοιάζει ο χρόνος να έχει σταματήσει από πέρυσι τον Νοέμβριο.

Τότε που  βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Eva» δεκάδες αγρότες και ελαιοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας, λίγες μόνο ημέρες πριν από το μάζεμα της ελιάς. Για πολλές μέρες αγρότες και παραγωγοί κοινοποιούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις εικόνες που αντίκρισαν στα λιοστάσια τους, με τους καρπούς των κόπων τους να βρίσκονται στο έδαφος, χτυπημένος από τους ισχυρούς ανέμους και τη βροχόπτωση.

Το χειρότερο χτύπημα είχε συμβεί σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, στις δημοτικές ενότητες Αγγελοκάστρου και Σταμνάς με θυελλώδεις ανέμους που προκάλεσαν σημαντική ζημιά στην σοδειά, φτάνοντας έως και το 50% της παραγωγής. Έκτοτε όμως… ουδέν!

Αντίθετα, με ταχύτατες αποφάσεις έγινε  η ανάθεση στον ΕΛ.Γ.Α. της υλοποίησης του ad hoc προγράμματος ενισχύσεων για την αντιστάθμιση ζημιών που προκλήθηκαν από Daniel και Elias με μέτρα υπέρ των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε 17  Περιφερειακές Ενότητες! Δηλαδή, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Μεσσηνίας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, οι οποίες υπέστησαν εκτεταμένες ζημίες κατά το 2023. Μάλιστα, το μεσημέρι της Τετάρτης 2.035 κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας πληρώθηκαν αποζημιώσεις ύψους 16.528.449 ευρώ, με τιμή βάσης του ΕΛΓΑ για τα βοοειδή, αντί για 500 ευρώ, τα 800 ευρώ το κάθε ζώο, για τα αιγοπρόβατα αντί για 100 ευρώ, τα 125 ευρώ και για τα βελτιωμένα, αντί για 125 ευρώ, αποζημίωση 150 ευρώ το κάθε ζώο.

Ερώτηση στην Βουλή

Ο Μίλτος Ζαμπάρας

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτος Ζαμπάρας, υπενθύμισε τις σοβαρές καταστροφές που δημιούργησε η κακοκαιρία «ΕΥΑ» πριν ένα έτος και που ακόμα οι αγρότες δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις. Όπως αναφέρει ο βουλευτής στην ερώτηση του: «Οι ανεμοθύελλες που έλαβαν χώρα ήταν καταστροφικές για τις καλλιέργειες. Ειδικά για τις καλλιέργειες ελιών, η ζημιά ήταν καθολική για όλη την περιοχή από τη Σταμνά και το Αγγελόκαστρο μέχρι την Λυσιμαχεία και τα Κλεισορεύματα. Οι ζημίες καταγράφηκαν και ανέμεναν την άμεση αποζημίωση τους. Εδώ και ένα χρόνο οι παραγωγοί περιμένουν να λάβουν τις αποζημιώσεις τους και είναι άγνωστο πότε θα τις λάβουν», υπενθυμίζοντας τις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, οι φυσικές καταστροφές αλλά κυρίως οι πολύ χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων έχουν δημιουργήσει στους παραγωγούς ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο.

«Οι καλλιεργητές προσπαθούν με αξιοπρέπεια να στηρίξουν την ελληνική ύπαιθρο και την αγροτική οικονομία αλλά δυστυχώς τα αυξανόμενα έξοδα σε συνδυασμό με τα μειωμένα έσοδα τους οδηγούν σε απόγνωση. Εκτός λοιπόν όλων των οικονομικών που αντιμετωπίζουν, έρχονται αντιμέτωποι με τεράστιες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις τους από τον ΕΛΓΑ, και αυτό τους δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία», ανέφερε ρωτώντας στην Βουλή τον υπουργό κ. Αυγενάκη αν θα προχωρήσει άμεσα στην καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από την ανεμοθύελλα στο Αγγελόκαστρο και τις γύρω περιοχές πριν από ένα έτος και αν θα υπάρξει πρόβλεψη για να προχωράνε πιο άμεσα οι καταβολές των αποζημιώσεων από καιρικές καταστροφές από τον ΕΛΓΑ.

Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, οι πληγέντες παραγωγοί στους άλλους 17 πρώην νομούς, μέχρι σήμερα έχουν λάβει από την Κρατική Αρωγή ένα πρώτο βοήθημα ύψους 19 εκατ. ευρώ (δόθηκε σε 9.076 αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις). Ακολουθούν οι προκαταβολές αποζημιώσεων για τις οποίες έχουν πιστωθεί στον ΕΛΓΑ αρχικώς 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται να υπάρξει συνέχεια μέχρι του ποσού που θα χρειαστεί όταν ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις για να γίνει εξόφληση, ενώ υπάρχουν και τα πρόσθετα μέτρα του ΥΠΑΑΤ ύψους 15,8 εκατ. ευρώ για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα ή δεν απαιτείτο, να ασφαλίσουν την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ και 1,5 εκατ. ευρώ για τους αλιείς της περιοχής, ως απώλεια εισοδήματος.

Μέσω ευρωπαϊκών μέτρων, θα χρηματοδοτηθεί κατά 100% η αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και η ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία στους κτηνοτρόφους της περιοχής να αποκτήσουν σύγχρονες, ασφαλείς, μη ενεργοβόρες εγκαταστάσεις. Επίσης, προχωρά το σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων, ενώ στα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι και η έγκριση των Σχεδίων Βελτίωσης για τους επιλαχόντες της Θεσσαλίας, συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ, σε δικαιολογημένο όσο και πρωτόγνωρο πακέτο στήριξης για τη Θεσσαλία, που όμως τείνει να βάλει στην λήθη την Αιτωλοακαρνανία…

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο: Τι είπε ακροβάτης του τσίρκου για την τρομακτική του πτώση – «Ήθελε να εντυπωσιάσει»

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ