ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΚοινωνικα Νεαgov.gr Wallet: Ταυτοποίηση με τα κινητά των… υπαλλήλων

gov.gr Wallet: Ταυτοποίηση με τα κινητά των… υπαλλήλων

gov.gr Wallet: Ταυτοποίηση με τα κινητά των… υπαλλήλων

gov.gr Wallet: Ταυτοποίηση με τα κινητά των… υπαλλήλων. Ψηφιακή μεταρρύθμιση με… προσωπικά τηλέφωνα; Σηκώνει το θέμα η ΠΟΕ-ΟΤΑ όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως υπάρχει αναμονή και στις υπηρεσίες του δήμου Αγρινίου.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ζήτημα έχει ανακύψει σχετικά με τη διαδικασία ταυτοποίησης φυσικών προσώπων μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής gov.gr Wallet από την επίδειξη των εγγράφων ταυτότητας και αδειών οδήγησης σε κινητό τηλέφωνο.

Προκειμένου να εφαρμοστεί ο Ν. 4954/2022 έφτασαν οδηγίες σε ΚΕΠ αλλά και γενικότερα υπηρεσίες του Δημοσίου, που κάνουν λόγο για χρήση της προσωπικής κινητής συσκευής του υπαλλήλου, προκειμένου να γίνει η επαλήθευση των στοιχείων των πολιτών! Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού και σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των υπαλλήλων σε πολλές διευθύνσεις και υπηρεσίες το θέμα αποκτά διαστάσεις.

Σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο της χώρας το Κράτος ως εργοδότης οφείλει να παρέχει τα απαιτούμενα μέσα στο προσωπικό του για την επίτευξη των στόχων, των σκοπών και των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους πολίτες, εκτός από εξαιρετικά επείγουσες εθνικές ανάγκες που αφορούν φυσικές καταστροφές ή πόλεμο και τότε η χρήση των ιδιωτικών μέσων γίνεται με επίταξη.

Οι τοπικές υπηρεσίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Αγρίνιο, που είναι το επίκεντρο του νομού για τέτοιες πράξεις ταυτοποίησης στοιχείων, υπάρχει αναμονή για το τι μέλλει γενέσθαι, όχι μόνο στα ΚΕΠ αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, π.χ στην Δ.Ο.Υ. και αλλού. Μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει μεγάλος όγκος για τέτοιες πράξεις αλλά, όσο προχωρά η δημοφιλία της εφαρμογής για ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης κλπ στο κινητό, θα υπάρξουν και μεγαλύτερες ανάγκες.

Αρκετοί προϊστάμενοι ή διευθυντές που διαθέτουν υπηρεσιακά προσωπικά τηλέφωνα θα τα διαθέσουν στις μεμονωμένες περιπτώσεις που θα παρουσιάζονται, αλλά είναι παραδεκτό ότι πρέπει να δοθεί μια συνολική λύση που να είναι μόνιμη. Για παράδειγμα, χρειάζονται μέσα για να κάνουν τις ταυτοποιήσεις, όχι μόνο οι δέκα περίπου υπάλληλοι ΚΕΠ στο Αγρίνιο αλλά και δεκάδες άλλοι που θα χρειαστεί να κάνουν ανάλογες πράξεις στις δημοτικές υπηρεσίες.

Ήδη η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά με ανακοίνωσή της «την άμεση ανάκληση της «εγκυκλίου Πιερρακάκη» και την τροποποίηση της σύμφωνα με το συνταγματικό δίκαιο της χώρας» και καλεί τους υπαλλήλους να μην κάνουν χρήση των προσωπικών τους τηλεφωνικών συσκευών, καταγγέλλοντας αναθέσεις σε ιδιώτες, «δουλειές του ποδαριού» και δηλώνοντας ότι παραμένει «υποστηρικτής του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του Δημόσιου Τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην βάση της ουσιαστικής οργάνωσης και ενίσχυσης των υπηρεσιών με πόρους, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό», πράγματα που ζητά να προμηθευτεί άμεσα το Δημόσιο για την ταυτοποίηση στοιχείων.

Αναφέρεται στην υπ΄ αριθμ.: 4090/2022 Εγκύκλιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα: «Οδηγίες για τη διαδικασία ταυτοποίησης φυσικών προσώπων μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του άρθρου 80 του Ν.4954/2022 (Α΄136)», της 27ης Ιουλίου , την οποία υπογράφει ο ίδιος ο υπουργός , Κυριάκος Πιερρακάκης και δίνονται οδηγίες σχετικά με την διαδικασία ταυτοποίησης φυσικών προσώπων μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής: gov.gr wallet, που αναφέρει ότι “η διαδικασία ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων, περνά μέσα από την χρήση των προσωπικών τηλεφωνικών συσκευών των υπαλλήλων των Κ.Ε.Π., κατά κύριο λόγο, αλλά και όσων Δημοτικών υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών είναι επιφορτισμένοι με τα συγκεκριμένα καθήκοντα”.

Μάλιστα οι της ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρουν «πακτωλό χρημάτων για αναθέσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα για παροχή υπηρεσιών αλλά ούτε ένα ευρώ για τον ελάχιστο ηλεκτρονικό εξοπλισμό των Κ.Ε.Π. και των λοιπών Δημοτικών υπηρεσιών που θα συμβάλλει στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ουσιαστική εξυπηρέτηση του πολίτη», αναφερόμενοι σε περίπτωση «διαγωνισμού ύψους 36.270.000 ευρώ για παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και υποστήριξης των πολιτών σε επιλεγμένα Κ.Ε.Π. της χώρας για την εξοικείωσή τους με τις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr με κατάλληλο εργατικό δυναμικό».

Γιάννης Συμψηρής – εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Sold out και φέτος ο κινηματογράφος «Ελληνίς»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ