Γολγοθάς το testing στο Αγρίνιο

Γολγοθάς το testing στο Αγρίνιο

Ουρές παντού για ένα test

Γολγοθάς το testing

H έκρηξη των κρουσμάτων «δοκιμάζει» τις αντοχές του συστήματος, καθώς λόγω του κόστους όλο και περισσότεροι αναζητούν ένα δωρεάν τεστ

Η κατακλυσμιαία άνοδος των κρουσμάτων μπορεί να μην έχει ακόμη τουλάχιστον δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στο σύστημα υγείας, ωστόσο «δοκιμάζει» το σύστημα του testing στη χώρα μας.

Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί την ανάγκη για ακόμη περισσότερα τεστ με το σύστημα να γονατίζει… Πολύ χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή εικόνα στο Αγρίνιο με δεκάδες ανθρώπους να σχηματίζουν μεγάλες ουρές στο χώρο της παλιάς Λαχαναγοράς, όπου διενεργούνται δωρεάν rapid test, αλλά και στο παρακείμενο Κέντρο Υγείας Αγρινίου.

Μάλιστα στο Κέντρο Υγείας δημιουργήθηκε κατά διαστήματα συνωστισμός στην ουρά, όμως το σημαντικότερο είναι ότι λόγω της πολύ μεγάλης προσέλευσης δεν κατέστη εφικτό να γίνουν ούτε μοριακοί έλεγχοι.

Η «Σ» έγινε δέκτης πολλών παραπόνων για την κατάσταση που επικράτησε και η οποία όμως ήταν αναμενόμενο σε κάποιο βαθμό να εξελιχθεί έτσι, καθώς για πολλούς μια παράμετρος είναι το κόστος του τεστ, είτε στο φαρμακείο, είτε πολύ περισσότερο το κόστος του μοριακού ελέγχου σε ένα ιδιωτικό εργαστήριο.

Πήγαν σε άλλη πόλη για να κάνουν μοριακό test

«Απαράδεκτη και εκτός ελέγχου» χαρακτήρισε μιλώντας στην «Σ» την  κατάσταση τόσο στο Κέντρο Υγείας, όσο και στο Νοσοκομείο Αγρινίου, μια μητέρα που επιχείρησε χθες να κάνει μοριακό έλεγχο στα δύο παιδιά της που είχαν βρεθεί θετικά σε self –test.

«Αδυνατούσαν λόγω υπερβολικού φόρτου να διεξάγουν μοριακά test. Στο Κέντρο Υγείας μας είπαν ότι μόλις έρθει η κούριερ θα φύγουν τα δείγματα και θα σταματήσει η δειγματοληψία, όπως και έγινε!  Όσοι περίμεναν στην ουρά ήταν με θετικό self.

Εγώ πήρα τα παιδιά μου και τα μετέφερα σε γειτονική πόλη, όπου και τους έγινε rapid test και μοριακό, όπως προβλέπεται» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε περιγράφοντας την… περιπέτεια του testing : «Άλλα τρία άτομα του συγγενικού μου περιβάλλοντος που τα έστειλα στο Νοσοκομείο Αγρινίου, έφυγαν με το ίδιο εισιτήριο λόγω του πλήθους που περίμενε να εξεταστεί».

Όπως ανέφερε το κόστος του μοριακού ελέγχου για όλη την οικογένεια σε ένα σε ιδιωτικό εργαστήριο είναι απαγορευτικό.

Τα δύο δωρεάν self-test αποδείχθηκαν λίγα

Δυσβάστακτο το κόστος του testing

Τα δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ που παρασχέθηκαν δωρεάν στους πολίτες ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης αφενός δεν αρκούν για να καλύψουν τον αυξημένο κίνδυνο, αλλά και την αυξημένη κινητικότητα των εορταστικών ημερών, ενώ ταυτόχρονα η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων τους έχει συχνά αμφισβητηθεί και εξαιτίας της λανθασμένης δειγματοληψίας από τους πολίτες.

Αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να καταφεύγουν ακόμα συχνότερα σε φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να υποβληθούν σε rapid test ή και σε μοριακό τεστ (PCR), οι τιμές των οποίων μπορεί να βρίσκονται υπό καθεστώς διατίμησης, ωστόσο το κόστος δεν είναι καθόλου αμελητέο για μια μέση οικογένεια.

Να σημειωθεί ότι δικαίωμα σε δωρεάν ταχύ διαγνωστικό έλεγχο δεν έχουν εδώ και καιρό οι ανεμβολίαστοι πολίτες. Κι αυτό την ώρα που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η οποία είχε επίσης απαγορεύσει τα δωρεάν τεστ σε μη εμβολιασμένους, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και να τα επαναφέρει.

Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις των αρμοδίων, ότι η τιμή των τεστ στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη, τα στοιχεία αποκαλύπτουν μία διαφορετική εικόνα καθώς όχι μόνο υπάρχουν χώρες, όπως η Αυστρία και η Δανία, στις οποίες ο έλεγχος είναι δωρεάν χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και επιχειρήσεις που χρεώνουν ακριβότερα τις ίδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα συγκριτικά με την Κύπρο όπου επίσης δραστηριοποιούνται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο χρεωνει στα υποκαταστήματά του στην Ελλάδα 10 ευρώ για το rapid test και 60 ευρώ για τον μοριακό έλεγχο με τις τιμές για τις ίδιες υπηρεσίες στην Κύπρο να ανέρχονται σε 5 και 25 ευρώ αντίστοιχα. Κι αυτό μάλιστα την ώρα που οι μέσες απολαβές στις δύο χώρες δεν συγκρίνονται.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Γλυκά με το «σταγονόμετρο»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ