ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & ΥγειαΓκάγκα: Δεν εφαρμόζεται το μέτρο , η ΕΛΑΣ είναι υπεύθυνη για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου

Γκάγκα: Δεν εφαρμόζεται το μέτρο , η ΕΛΑΣ είναι υπεύθυνη για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου

Γκάγκα: Δεν εφαρμόζεται το μέτρο , η ΕΛΑΣ είναι υπεύθυνη για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου

«Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους και πρέπει να το δούμε, γιατί έχει ατονήσει και δεν εφαρμόζεται το μέτρο. Έχει μείνει λίγο πίσω», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε μετά την επιβολή προστίμου στο νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται η Δέσποινα Βανδή, όταν ο σύντροφός της εμφανίστηκε σε φωτογραφία να καπνίζει.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «η αστυνομία είναι υπεύθυνη για την τήρηση του μέτρου», ενώ επεσήμανε πως η τήρηση του είναι σημαντική καθώς «το κάπνισμα δεν είναι υπόθεση μόνο όσοι καπνίζουν, γιατί έχουμε και τους παθητικούς καπνιστές που επιβαρύνονται».

Τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με αφορμή μια φωτογραφία με τον σύντροφο της Δέσποινας Βανδή να καπνίζει σε νυχτερινό κέντρο, ξεκίνησε τις διαδικασίες για να επιβληθεί πρόστιμο στο μαγαζί για μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, μολονότι στην πραγματικότητα αυτός δεν εφαρμόζεται, πλέον, σχεδόν πουθενά!

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης σε ανάρτησή του στα social media, κοινοποίησε φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται ο σύντροφος της Δέσποινας Βανδή, Βασίλης Μπισμπίκης να κρατά τσιγάρο στο νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται η αγαπημένη του, απολαμβάνοντάς την, πάνω στη σκηνή.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, «με βάση αυτήν την φωτογραφία κινείται η διαδικασία να επιβληθεί το πρόστιμο στο μαγαζί και σε όσους παρανομούν». «Ο νόμος ισχύει για όλους και το κάπνισμα στον εσωτερικό χώρο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ», τονίζει.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Θάνου Πλεύρη:

Πάντως, ο αντικαπνιστικός νόμος στα νυχτερινά κέντρα δεν τηρείται, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, ενώ πολλοί θαμώνες κέντρων διασκέδασης επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι. Στην πράξη, ο νόμος έχει «καταργηθεί», καθώς σε μπαρ, κλαμπ και μπουζούκια βγαίνουν κανονικά τασάκια πάνω στα τραπέζια.

Αντίθετα, στην εστίαση ο νόμος εξακολουθεί να εφαρμόζεται κανονικά, με τους πελάτες που επιθυμούν να καπνίσουν, να το κάνουν εκτός των καταστημάτων ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Δεύτερη ανάρτηση Πλεύρη: Πρόβλημα το κάπνισμα στα νυχτερινά κέντρα – Χρειάζεται η αντίδραση όλων μας

Εν τω μεταξύ, τη θέση του για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα νυχτερινά κέντρα επιχειρεί να ξεκαθαρίσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με νέα του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πλεύρης γράφει ότι η ευθύνη των διοικήσεων των νυχτερινών μαγαζιών είναι μεγάλη, καθώς όχι απλά ανέχονται τους θαμώνες που καπνίζουν, αλλά τους σερβίρουν και τασάκια, όπως παρατηρεί, παραθέτοντας μάλιστα και μια προσωπική του εμπειρία από κέντρο διασκέδασης.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας απαντά στην κριτική περί ελέγχων που δεν γίνονται και προστίμων που δεν επιβάλλονται, τονίζοντας πάντως ότι δεν γίνεται να βρίσκεται και από ένα κλιμάκιο ελέγχου σε κάθε πίστα ή κλαμπ.

«Συνεπώς η ευθύνη είναι στις διοικήσεις, όταν αυτές όχι απλά δεν αποτρέπουν, αλλά διευκολύνουν την παράβαση του νόμου, αδιαφορώντας ακόμη και στις εύλογες διαμαρτυρίες ανθρώπων που δεν αντέχουν τον καπνό» γράφει σχετικά, προτρέποντας όλους να αντιδρούν, όταν βλέπουν τέτοια φαινόμενα. «Χρειάζεται και η αντίδραση όλων μας. Δεν είναι γραφικό να ζήταμε απο τη διοίκηση του μαγαζιού την εφαρμογή του νόμου και σίγουρα δεν αποτελεί ντροπή να απαιτουμε όποιος θέλει να καπνίσει να βγει έξω» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του νυχτερινού κέντρου

«Αγαπητοί φίλοι, όλοι γνωρίζετε ότι η μεγάλη οικογένεια του «Έναστρον», η διοίκηση, οι καλλιτέχνες και οι δεκάδες εργαζόμενοι προσφέρουμε επι πολλά έτη υψηλό επίπεδο ψυχαγωγίας και διασκέδασης σεβόμενοι πάντοτε την τήρηση των νόμων.

Είναι προφανές ότι η προσπάθεια τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου είναι συνεχής και αδιάκοπη, μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες αφού είναι δύσκολος ο έλεγχος εκατοντάδων πελατών που διασκεδάζουν.

Μεμονωμένα περιστατικά, όπως αυτό που έλαβε δημοσιότητα, δεν μπορούν να ακυρώσουν τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλουμε όλοι μας.

Η παρέμβαση του Υπουργού Υγείας κ.Θάνου Πλεύρη ενδυναμώνει την προσπάθεια της πολιτείας και την δική μας για την πλήρη απάλειψη του καπνίσματος στα κέντρα διασκέδασης.

Είμαστε σίγουροι ότι και με την δική σας συμβολή θα τα καταφέρουμε !

Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το νέο έτος!»

Πηγή: protothema.gr

Επίδομα παιδιού: Ανοιχτή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η πλατφόρμα των αιτήσεων

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ