ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΗ γιορτή του αγίου Νικολάου στο Αντίρριο (εικόνες)

Η γιορτή του αγίου Νικολάου στο Αντίρριο (εικόνες)

Η γιορτή του αγίου Νικολάου στο Αντίρριο (εικόνες)

Την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, η Ενορία του Αντιρρίου εόρτασε τον προστάτη της άγιο Νικόλαο, Επίσκοπο Μύρων της Λυκίας, τον Θαυματουργό.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, την παραμονή της εορτής, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, προεξήρχε του πανηγυρικού Εσπερινού ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, πλαισιούμενος από κληρικούς της Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του έλαβε αφορμή από το Δοξαστικό των Αποστίχων που αρχίζει: «Άνθρωπε του Θεού, και πιστέ θεράπων» και μίλησε για τον άγιο Νικόλαο ως άνθρωπο του Θεού.

Τόνισε ότι άνθρωπος σημαίνει το ον που έχει σώμα και ψυχή, και άνθρωπος του Θεού είναι αυτός που έχει επί πλέον και το Άγιο Πνεύμα. Η ψυχή του ανθρώπου έχει λογική ενέργεια με την οποία σκέφτεται και έρχεται σε επικοινωνία με το περιβάλλον και αναπτύσσει την επιστήμη, και με την νοερά ενέργεια έχει επικοινωνία με τον Θεό. Ο άνθρωπος κατά τον Μ. Βασίλειο είναι «κεκελευσμένος θεός».

Στην συνέχεια είπε ότι στην εποχή μας αναπτύσσεται ο μετάνθρωπος με την βιοτεχνολογία και την βιοπληροφορική. Αυτό εκφράζεται με την βελτίωση των ικανοτήτων του ανθρώπου και με την εισαγωγή του ρομπότ που υπερβαίνει τις ικανότητες του ανθρώπου με την τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργία ανθρώπου χωρίς σώμα και ψυχή!

Ο μετάνθρωπος και ο μετανθρωπισμός είναι μια εωσφορική νοοτροπία. Όμως, είπε ότι πρέπει να γίνεται η διάκριση ότι άλλο είναι η τεχνητή ευφυΐα και διάνοια, και άλλο είναι η νοημοσύνη-νούς. Άλλο είναι το ρομπότ και άλλο ο άνθρωπος και μάλιστα ο άνθρωπος του Θεού. Άλλο είναι ο Θεάνθρωπος και άλλο ο άνθρωπος-Θεός!

Η σύγχρονη επιστήμη μπορεί να βοηθήση τον άνθρωπο, αλλά δεν μπορεί να κάνη έναν άγιο Νικόλαο, έναν άνθρωπο του Θεού. Αυτό είναι το έργο της Εκκλησίας.

Ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Όρθρος και η θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας και συλλειτουργούντων των Ιερέων Αρχιμ. π. Προδρόμου Ασημακοπούλου, Εφημέριου του ναού, π. Ιωάννη Πολύζου, π. Νικολάου Δημοπούλου, π. Ιωάννου Βλάχου και των Διακόνων π. Παισίου Παρασκευά και π. Αντωνίου Αντωνιάδη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος άρχισε με το ότι ο άγιος Νικόλαος είναι άγιος της θάλασσας και των θαλασσινών-ναυτικών, γι’ αυτό δεν υπάρχει πλοίο που δεν έχει την εικόνα του και δεν καίει το καντήλι του. Αυτό συνδέεται με τα θαύματα που έκανε και κάνει ο άγιος Νικόλαος.

Στην συνέχεια είπε ότι μερικοί υποστηρίζουν ότι στην Εκκλησία θεωρούμε τον άγιο Νικόλαο ως άγιο των ναυτικών, κάτι σαν τους θεούς που είχαν και οι αρχαίοι λαοί. Όμως, υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

Στην αρχαία Ελλάδα θεωρούσαν ως θεό της θάλασσας τον Ποσειδώνα, που ήταν ανυπόστατος, προιόν της φαντασίας, προσωποποίηση των φυσικών στοιχείων. Αντίθετα, ο άγιος Νικόλαος ήταν υπαρκτό πρόσωπο, Επίσκοπος Λυκίας, και υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες, ήταν άνθρωπος του ζώντος Θεού.

Στην μυθολογία της Μεσοποταμίας η θάλασσα παρουσιάζεται με την μορφή τερατώδους θηρίου που προξενούσε ταραχή. Αντίθετα, ο άγιος Νικόλαος ήταν ταπεινός, πράος και τα θαύματα τα εκτελούσε με την δύναμη του Θεού.

Έπειτα είπε ότι ο άγιος Νικόλαος είναι και άγιος των στεριανών, που αντιμετωπίζουν τα πειρασμικά κύματα της ανθρώπινης ζωής, τόσο στον κοινωνικό χώρο, όσο και στην ανάπτυξη της ηλικίας από την νεανική μέχρι την γεροντική. Όλοι πρέπει να προσευχόμαστε στον Θεό, διά πρεσβειών του αγίου Νικολάου, να γαληνεύη η θάλασσα της ζωής μας.

Παρόντες στην θεία Λειτουργία ήταν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, τοπικοί άρχοντες και εκπρόσωποι του Λιμενικού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η ιερά Λιτανεία που, κατά το έθος, ευλογεί το πορθμείο του Αντιρρίου και τα καράβια του, αναβλήθηκε φέτος λόγω κακοκαιρίας.

Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σύνδεσμος Αγάπης δεξιώθηκε τους παρόντες στο αρχονταρίκι του Ναού.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

 

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ