ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΓιώργος Παπαναστασίου: Το Αγρίνιο αλλάζει, το έχουμε αποδείξει – Η πρώτη προεκλογική συνέντευξη του δημάρχου Αγρινίου στο «Δυτικά Fm 92,8»

Γιώργος Παπαναστασίου: Το Αγρίνιο αλλάζει, το έχουμε αποδείξει – Η πρώτη προεκλογική συνέντευξη του δημάρχου Αγρινίου στο «Δυτικά Fm 92,8»

Γιώργος Παπαναστασίου:  Το Αγρίνιο αλλάζει, το έχουμε αποδείξει – Η πρώτη προεκλογική συνέντευξη του δημάρχου Αγρινίου στο «Δυτικά Fm 92,8»

Στο «Δυτικά Fm 92,8» παραχώρησε την πρώτη του προεκλογική συνέντευξη ο νυν δήμαρχος Αγρινίου και εκ νέου υποψήφιος Γιώργος Παπαναστασίου. Μιλώντας στο Δημήτρη Παπαδάκη «Πίσω απ’ τις γραμμές» έκανε έναν απολογισμό του έργου του και έθεσε το διακύβευμα της επόμενης ημέρας για το Δήμο Αγρινίου.

Αρχικά ο Γ. Παπαναστασίου με αφορμή την κατάθεση του συνδυασμού του αναφέρθηκε και στο εκλογικό νόμο χαρακτηρίζοντας υπερβολική τη δυνατότητα προσαύξηση των υποψηφίων έως 150%. Ο ίδιος χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιό του το πολυπληθέστερο, αλλά και το καλύτερο και υπογράμμισε ότι «ναι μεν τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την κοινωνία, αλλά αυτό να μην γίνεται σε βάρος της ποιότητας, γιατί θα πρέπει να απαρτίζονται από ανθρώπους που νοιάζονται, αγαπούν την αυτοδιοίκηση και έχουν δώσει το στίγμα τους στην τοπική κοινωνία».

Μάλιστα ο Γ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι αρκετοί προσέγγισαν αυτόβουλα τον ίδιο για να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ψηφοδέλτιο των τοπικών κοινοτήτων εκτιμώντας ότι υπάρχει σύνθεση δυνάμεων και ανθρώπων που είναι σε διαφορετικούς χώρους και ήταν σε διαφορετικά ψηφοδέλτια στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. «Αυτό δείχνει και την ανάγκη που έχει μια κοινωνία να συγκλίνει, γιατί είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 67 προέδρους Κοινοτήτων, οι περίπου 55 είναι στο δικό μας ψηφοδέλτιο και δύο – τρεις είναι σε άλλα ψηφοδέλτια και αυτό δείχνει ότι είχαμε με όλους εξαιρετική συνεργασία» πρόσθεσε ο Γ. Παπαναστασίου.

335 έργα 200 εκατ. ευρώ

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της θητείας στο δήμο Αγρινίου μέχρι τώρα, ο Γ. Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι ο Δήμος Αγρινίου στόχευσε στα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, το «Αντ. Τρίτσης», το «Πράσινο Ταμείο», το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τον ίδιο ο Δήμος Αγρινίου από το 2019 μέχρι σήμερα να έχουν γίνει 335 έργα, τριπλάσιες επιχορηγήσεις, πενταπλάσια απορρόφηση του ΕΣΠΑ και τριπλάσιο Τεχνικό Πρόγραμμα με 200 εκατ. ευρώ.

«Έγινε μια τεράστια δουλειά, που νομίζω είναι εμφανής. Φυσικά δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, υπάρχουν περιοχές που αδικήθηκαν, όπως οι Κοινότητές μας, που δεν είχαν ΕΣΠΑ» ανέφερε ακόμη ο Γ. Παπαναστασίου και πρόσθεσε: «το διαπιστώσαμε αυτό έγκαιρα όμως όταν ξεκινήσαμε είχε «τρέξει» το ΕΣΠΑ, αλλά είχαμε μόνο το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την πόλη. Και αυτό ακόμη το ξεκινήσαμε με 20 εκατ. και το φτάσαμε στα 60. Αλλά πλέον στο νέο ΕΣΠΑ θα έχουμε πάλι ένα πρόγραμμα ΒΑΑ, που «ανοίγει» προς τα έξω, αλλά θα έχουμε και ΟΧΕ, δηλαδή τα «εργαλεία» για να στοχεύσουμε στις κοινότητές μας ακόμη περισσότερο».

Παρόλα αυτά στα μεγάλα έργα υποδομής οι Κοινότητες δεν είναι παραμελημένες, σύμφωνα με το Δήμαρχο Αγρινίου, καθώς προχώρησαν τα έργα της ύδρευσης και της αποχέτευσης ιδίως στην περιοχή πέριξ της Τριχωνίδας. «Οι Κοινότητές μας έχουν ιδιαιτερότητες, δεν είναι παντού ίδια τα προβλήματα, άλλα προβλήματα υπάρχουν στα ορεινά, άλλα στα πεδινά, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο «Καλλικράτης» δεν συνοδεύτηκε από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να στηριχθεί ο σχεδιασμός των νέων Δήμων» ανέφερε ο Γ. Παπαναστασίου μιλώντας για την «ισορροπία μεταξύ πόλης και χωριών» και παράλληλα εκτίμησε -σχολιάζοντας και τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής- ότι υπάρχει μια τάση αστικοποίησης, καθώς η μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού παρατηρήθηκε στους μικρότερους Δήμους. «Οι λύσεις όμως σε αυτό πρέπει να είναι κεντρικές» πρόσθεσε.

«Οι αναπλάσεις είναι ουσιαστικά έργα, δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται»

Αναφορικά με τα έργα των αναπλάσεων που γίνονται στο κέντρο της πόλης ο Δήμαρχος Αγρινίου έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι αυτά δεν είναι μόνο υπερδομές, αλλά και υποδομές. «Δεν είναι δύο πεζοδρόμια που κόστισαν τόσα χρήματα, αλλάζουν ταυτόχρονα η ύδρευση, διαχωρίζονται τα όμβρια που δεν ήταν διαχωρισμένα, μπαίνουν καινούργιοι φωτισμοί, συνδέονται όλες οι οικοδομές με την ύδρευση που περνάει, δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται, είναι ουσιαστικά έργα» είπε ο Δήμαρχος Αγρινίου και έφερε ως παράδειγμα ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν αλλάξει τα πεζοδρόμια στην οδό Παπαστράτου, αλλά ο αγωγός της ύδρευσης δεν είχε αλλάξει και έσπαγε συνεχώς.

Αναφορικά με την καθημερινότητα και τις συντηρήσεις σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το προσωπικό των Δήμων φθίνει, ο Γ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι αυτό παραμένει ένα συνολικό πρόβλημα για τους Δήμους της χώρας, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για κάτι τέτοιο και η μόνη λύση εκτίμησε είναι να επεμβαίνει ο Δήμος με μικρές εργολαβίες. Για το λόγο αυτό εξήγησε στη συνέχεια, ο Δήμος Αγρινίου έχει κάνει αρκετή δουλειά στο οικονομικό κομμάτι με περικοπή δαπανών και με εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από έργα που εκτελούνται, όπως οι ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ή με δράσεις που σχεδιάζονται όπως η ενεργειακή κοινότητα, στοχεύοντας και στο οικονομικό και στο περιβαλλοντικό όφελος.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου απαντώντας και στην κριτική που δέχεται κατά καιρούς αναφορικά με την εξωστρέφεια και τη διεκδικητικότητα του Δήμου. «Το να ρίχνουν κάποιοι ευθύνες στο Δήμαρχο για πράγματα που δεν είχε ποτέ το Αγρίνιο και δεν είναι της αρμοδιότητάς του, γίνεται γιατί δεν μπορούν να παραγνωρίσουν το έργο του Δήμου. Το παραγωγικό μοντέλο του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας κατέρρευσε όταν καταργήθηκε ο καπνός. Για αυτό όμως δεν έχει ευθύνη κανένας δήμαρχος, ούτε τότε, ούτε τώρα. Αλλού υπάρχουν οι ευθύνες. Είχε ποτέ τουρισμό το Αγρίνιο; Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας ιδρύθηκε το 2009 και καταργήθηκε το 2012, ήμουν εγώ δήμαρχος;» αναρωτήθηκε ο Γ.Παπαναστασίου σχολιάζοντας ότι αυτή την εποχή «ακούμε θεωρίες επί θεωριών και μπροσούρες π.χ. για την Τριχωνίδα, που αν αλλάξει το τοπωνύμιο το «ποιηματάκι» θα ταίριαζε και για την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Επι των ημερών μας όμως καθορίστηκε η όχθια και η παρόχθια ζώνη της Τριχωνίδας. Όταν σχεδιάζονταν το προηγούμενο ΕΣΠΑ είχε μόνο ΒΑΑ για την πόλη, ενώ τώρα μετά από παρέμβασή μας θα έχει ΟΧΕ, για να αναπτύξουμε και αυτά τα κομμάτια του Δήμου, όπως συνέβη και με το να περάσει Ειδικό Πολεοδομικό για την περιοχή» .

Kαι στο ερώτημα τι θα απαντούσε στον πολίτη που θα τον ρωτήσει «γιατί να σε ψηφίσω;» ο Γ. Παπαναστασίου απάντησε: «Θα του απαντούσε πως τα προβλήματα δεν λύνονται με ένα μαγικό τρόπο, αλλά έχουμε αποδείξει με την ομάδα μου ότι μπορούμε να αλλάξουμε αυτό τον τόπο, το Αγρίνιο έχει ήδη αλλάξει τα τελευταία χρόνια και νομίζω ότι αν οι Αγρινιώτες ξέρουν ότι ο Γιώργος είναι στο Δήμο θα νιώθουν σιγουριά ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν στο σωστό δρόμο».

Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο Γ. Παπαναστασίου ανέφερε με νόημα «θα πρέπει να ξέρει κανείς ,τι σημαίνει να είσαι δήμαρχος. Πρέπει να είσαι ταγμένος και να το αγαπάς αυτό. Είναι μια εσωτερική ανάγκη για μένα, δεν είναι φιλοδοξία».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου στο Δυτικά FM 92,8:

Δημήτρης Παπαδάκης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ