ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑνοιχτό άφησε ο Δήμαρχος Αγρινίου το ενδεχόμενο για διεκδίκηση τρίτης θητείας-Γιώργος Παπαναστασίου : «Η Αυτοδιοίκηση είναι πάθος»

Ανοιχτό άφησε ο Δήμαρχος Αγρινίου το ενδεχόμενο για διεκδίκηση τρίτης θητείας-Γιώργος Παπαναστασίου : «Η Αυτοδιοίκηση είναι πάθος»

Ανοιχτό άφησε ο Δήμαρχος Αγρινίου το ενδεχόμενο για διεκδίκηση τρίτης θητείας-Γιώργος Παπαναστασίου : «Η Αυτοδιοίκηση είναι πάθος»
  • «Θα μεγαλώσει κι άλλο μέσα στο 2021 το Τεχνικό Πρόγραμμα»

Συνέντευξη του Γ. Παπαναστασίου στη «Σ»

Αν και θιασώτης των δύο θητειών ο Γιώργος Παπαναστασίου, με αφορμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση αφήνει μέσω της συνέντευξής του στη «Συνείδηση» ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει μία τρίτη θητεία στο δήμο Αγρινίου.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, αν το 2019 ολοκληρώνονταν η δεύτερη του θητεία στο δήμο Αγρινίου, λόγω της απλής αναλογικής, δεν θα ήταν ξανά υποψήφιος. Και τώρα η αλλαγή του εκλογικού νόμου και το ευνοϊκότερο -σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο- για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης σύστημα, θα τον «αναγκάσει», όπως και το 2014, να ακούσει τους πολίτες για να πάρει τις αποφάσεις του.

Ο δήμαρχος Αγρινίου μιλώντας στη «Σ» αναλύει τα δομικά προβλήματα της χώρας, που επιφέρουν μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση των δημοτικών έργων, εκτιμά ωστόσο ότι το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Αγρινίου θα μεγαλώσει κι άλλο και θα ολοκληρωθεί στην ώρα του. Επίσης αναφέρεται στο άγχος που δημιουργεί η υπόθεση πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο και σχολιάζει με νόημα ότι για αυτή την υπόθεση «οι αυτοδιοικητικοί παλεύουν σχεδόν μόνοι τους» απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές που διαχρονικά δεν είναι ξεκάθαρες.

O Δήμος Αγρινίου έχει το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών, ωστόσο για πολλά από τα έργα, όπως συμβαίνει και σε άλλους δήμους, η υλοποίησή τους προχωρά με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα τα εκατομμύρια έργων να είναι ακόμη στα χαρτιά. Ο Γ. Παπαναστασίου εξηγεί το «τις πταίει».

«Υπάρχει ένα κενό χρόνου από την ώρα που εντάσσεται ένα έργο μέχρι την ώρα που θα δημοπρατηθεί και από την ώρα που θα δημοπρατηθεί μέχρι την ώρα που θα συμβασιοποιηθεί. Χρόνοι, οι οποίοι δυστυχώς είναι γραφειοκρατικοί. Από την ώρα που εντάσσεται ένα έργο μέχρι να δημοπρατηθεί χρειάζεται τουλάχιστον ένα εξάμηνο,όσο γρήγορα και να «τρέξεις». Και από την ώρα που θα δημοπρατηθεί το έργο μπορεί να χρειαστεί και ένα χρόνο για να συμβασιοποιηθεί. Αυτό οφείλεται στις γενικότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες και στις πολλαπλές εγκρίσεις, που χρειάζονται από επιτροπές και διαφορές αρχές.

Αλλά ταυτόχρονα μεγάλη ζημιά έχει κάνει ο ν.4412 – το λέει το σύνολο της αυτοδιοίκησης αυτό-  και οι πολύ αργές διαδικασίες επιτείνονται από εξωτερικές συνθήκες,όπως για παράδειγμα τώρα με τον κορονοϊό, που υπάρχουν επιτροπές που δεν συνεδριάζουν, μέλη επιτροπών που δεν συμμετέχουν, γιατί το συλλογικό τους όργανο πήρε μία απόφαση μη συμμετοχής αντιδρώντας σε κάτι.Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Αγρίνιο έχουμε αυτή την εποχή με τη δημοπράτηση για το 7ο Γυμνάσιο. Αυτές είναι πρόσθετες καθυστερήσεις, πέρα από αυτές που ανέφερα προηγουμένως. Όλο αυτό δημιουργεί προβλήματα στους δήμους, τις περιφέρειες, το κράτος και εν κατακλείδι καθυστερεί όλα τα έργα και την υλοποίησή του και βέβαια πολύ περισσότερο την απορρόφηση των χρημάτων που χρειάζεται να γίνει».

Ωστόσο ο Γ. Παπαναστασίου εκτιμά ότι στα έργα του Δήμου Αγρινίου «σε γενικές γραμμές δεν έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις και όπου υπήρχε ήταν π.χ. από μία προσφυγή. Είχαμε όμως καθυστέρηση στην ένταξη των έργων, γιατί τα 107 εκατομμύρια μπήκαν στο τεχνικό πρόγραμμα το 2020. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα αυτά φαίνονται τώρα στο τεχνικό πρόγραμμα, γιατί  υπάρχουν πλέον οι χρηματοδοτήσεις, μέχρι να γίνουν οι δημοπρασίες όμως και να αρχίσουν να εκτελούνται,θέλουν το χρόνο τους. Από κει και πέρα αυτά είναι δομικά προβλήματα της χώρας και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτές τις διαδικασίες, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τη νομοθεσία. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν, η τροποποίηση του ν.4412 που την περιμένουμε από το καλοκαίρι και καθυστερεί θα λύσει τέτοια προβλήματα και θα επιταχύνει τις διαδικασίες».

Ωστόσο ο Δήμαρχος Αγρινίου για την περίπτωση του έργων Δήμου βάζει και την παράμετρο της στελέχωσης για να «τρέξουν» τα έργα. «Υπάρχει μεγάλο θέμα, που δεν το έχει τόσο ο Δήμος Αγρινίου, και είναι η στελέχωση που έχουν οι δήμοι. Αν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να μπορέσει να «τρέξουν» αυτά τα έργα. Αλλά ακόμα και εμείς που είμαστε αρκετά καλά στελεχωμένοι, όταν έχεις ένα μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα, το άγχος μας είναι να υλοποιήσουμε αυτά τα προγράμματα.Δηλαδή στο επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι και ο ίδιος θα βγαίνω να κάνω επίβλεψη…».

Συμπερασματικά ο Γ. Παπαναστασίου εκτιμά ότι «είναι λιγότερος ο χρόνος εκτέλεσης ενός έργου από το χρόνο μέχρι να υπογράψουμε το συμφωνητικό. Είναι πολλαπλάσιος ο χρόνος ωρίμανσης ενός έργου, να γίνουν δηλαδή οι απαραίτητες εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις. Τα έργα δεν καθυστερούν στο κατασκευαστικό τους κομμάτι, καθυστερούν μέχρι να φτάσουν σε εκείνο το σημείο». Σε κάθε περίπτωση ο Δήμαρχος Αγρινίου εκτιμά ότι «το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου θα μεγαλώσει και άλλο μέσα στο 2021 με έργα που περιμένουν να ενταχθούν».

Την ώρα όμως που η Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει αυτά τα δομικά προβλήματα, όπως τα περιγράφει ο Γ. Παπαναστασίου, η Κυβέρνηση προτάσσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τελικά ακούει η Κυβέρνηση το σύνολο της Αυτοδιοίκησης, που βάζει πρώτο θέμα στην ατζέντα αυτά τα θέματα;

«Η αλλαγή του ν. 4412 καθυστέρησε, είναι αλήθεια, έπρεπε ήδη να έχουμε τις τροποποιήσεις του ψηφισμένες για να μπορούμε να λειτουργούμε» παραδέχεται ο Γ. Παπαναστασίου και προσθέτει : «Δε νομίζω ότι είναι θέμα αν ακούει ή δεν ακούει η κυβέρνηση. Όμως υπάρχουν και άλλα ζητήματα: Σε πολλούς δήμους, δεν υπάρχει ακόμα τεχνικό πρόγραμμα,δεν έχουν ψηφιστεί τα τέλη και κατά συνέπεια δεν έχουν προϋπολογισμό. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο σημαντικό να τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος και να γνωρίζουν οι αυτοδιοικητικοί πώς θα γίνουν οι εκλογές. Γιατί υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Είχα πει κάποια στιγμή ότι όπου έγιναν συμμαχίες, αυτές στα μισά της θητείας θα σπάσουν και ίσως η Κυβέρνηση να θέλει να προλάβει αυτό. Στη λογική ότι πλέον ο νέος εκλογικός νόμος θα δίνει αυτοδυναμία σε αυτόν που θα εκλεγεί δήμαρχος».

«Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική ήταν ξεκάθαρα να διαλυθεί η Αυτοδιοίκηση»

Έτσι ο Γ. Παπαναστασίου ανοίγει μόνος του τη συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο σχολιάζοντας αρχικά την απλή αναλογική. «Η προσπάθεια που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρα να διαλυθεί η Αυτοδιοίκηση. Θα διαλυόταν η Αυτοδιοίκηση και βλέπετε τι γίνεται όπου δεν υπάρχουν πλειοψηφίες. Είμαστε στο Φεβρουάριο και δεν έχουν ψηφιστεί τεχνικά προγράμματα, πότε θα έχουν προϋπολογισμό αυτοί οι δήμοι;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά.

«Θα αρχίσει να γίνεται κατανοητό ότι δεν μπορεί στο δημοτικό συμβούλιο να εκλέγεσαι με ελάχιστο αριθμό ψήφων. Ναι, να υπάρχει πολυφωνία, εγώ έχω και διαφορετικές απόψεις ακόμα και από αυτόν τον εκλογικό νόμο σε κάποια πράγματα. Όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η εκάστοτε δημοτική αρχή να μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα, για το οποίο την ψήφισε ο κόσμος.

Δηλαδή, δήμαρχος που να εκλέγεται με 50 + 1% και να μην μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα του; Αυτό είναι λάθος. Απλά με τον εκλογικό νόμο γίνεται ξεκάθαρο ότι στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να υπάρχουν παρατάξεις ισχυρές και γίνεται ξεκάθαρο ότι ο επόμενος δήμαρχος που θα εκλεγεί με το 43 ή με το 50+1, με οποιοδήποτε τρόπο και να εκλεγεί, την επόμενη μέρα θα έχει πλειοψηφία  60% στο δημοτικό συμβούλιο, άρα θα μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα του. Επομένως, δεν μπορείς να εκλεγείς για να παίζεις μετά παιχνίδια κάτω από το τραπέζι με τον κάθε δήμαρχο : «δώσε μου εκείνο, δώσε μου το άλλο». Αυτά τα έλεγα και το 2019. Μάλιστα είχα πει ότι αν το 2019 τελείωνε η δεύτερή μου θητεία, δεν θα ήμουν ξανά υποψήφιος με αυτό το σύστημα».

Άραγε η αλλαγή του εκλογικού νόμου και το πιο ευνοϊκό καθεστώς, που κατά τη γνώμη του Γ. Παπαναστασίου δημιουργείται, αλλάζει τα προσωπικά του σχέδια σε σχέση με το δήμο Αγρινίου;

«Είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να απαντήσω αυτή τη στιγμή.Κατ’ αρχάς υπάρχει πάρα πολύς χρόνος μέχρι το 2023. Δεν πιέζομαι από κάτι, ούτε μπαίνω σε τέτοιου είδους λογικές. Έχω και χρόνο και νομίζω την εμπειρία πλέον,για να δω τι θέλω να κάνω. Η Αυτοδιοίκηση έτσι κι αλλιώς είναι μεγάλο πάθος και είναι και η αδυναμία μου. Από το 1999 είμαι στην αυτοδιοίκηση. Και το 2014, όταν αποφάσισα να διεκδικήσω τη δημαρχία, άκουσα τους πολίτες, το ίδιο θα κάνω και τώρα».

Το… άγχος του Πανεπιστημίου

«Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες κυβερνητικές επιλογές»

Ως ένα από τα άγχη με τα οποία ζει ο εκάστοτε δήμαρχος Αγρινίου, χαρακτηρίζει ο Γ. Παπαναστασίου το θέμα των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου, με αφορμή την εισαγωγή ελάχιστης βάσης για την είσοδο στα ΑΕΙ και την προαναγγελία της Υπουργού Παιδείας για κλείσιμο τμημάτων. «Αντιμετωπίζω αυτό το άγχος από την πρώτη στιγμή, που ανέλαβα τη δημαρχία του Αγρινίου.

Αυτό το άγχος, τη μια φεύγουν καθηγητές, την άλλη θα φύγει κάποιο τμήμα και θα το πάρει η Πάτρα. Ένας διαρκής αγώνας, που φοβάμαι ότι είναι ένας αγώνας που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, γιατί δεν υπάρχουν ξεκάθαρες κυβερνητικές επιλογές. Γιατί, αυτό τον τόπο δεν το νοιάστηκε κάνεις και παλεύουμε οι αυτοδιοικητικοί σχεδόν μόνοι μας. Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια αυτή τη στιγμή και οι δήμαρχοι της περιοχής και ο περιφερειάρχης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα.Και είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό:  δεν πρέπει να φύγει κανένα τμήμα.

Και αν τελικά το Πανεπιστήμιο έχει μία στρατηγική, να ‘ρθει να μας πει ποια είναι η στρατηγική του, γιατί δεν μπορεί όλα να είναι συγκεντρωμένα στην Πάτρα. Δεν μπορεί όλες οι σχολές είναι εκεί, θα είναι η μοναδική περιφέρεια που συμβαίνει, πουθενά αλλού, σε καμία  περιφέρεια της Ελλάδος δεν συμβαίνει αυτό το γεγονός. Αυτές τις λογικές του συγκεντρωτισμού ας τις ξεχάσουν κάποιοι. Κάθε φορά δεν θα παίζουν με τις ζωές μας, δεν θα παίζουν με τα τμήματά μας, δεν θα παίζουν με τον τόπο. Εάν δεν έχει τη λογική της εξακτίνωσης το Πανεπιστήμιο Πατρών, να επανιδρυθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, κάτι που το βρίσκουν θετικό και ο δήμαρχοι των άλλων περιοχών. Να τελειώσουν τα παραμυθάκια, κάποτε το παραμύθι ήταν δεν μπορεί να υπάρχει σε κάθε περιφέρεια πάνω από ένα πανεπιστήμιο, να όμως που βλέπουμε την Κρήτη με τρία πανεπιστήμια».

Ποιος παίζει όμως παραμυθάκια: το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Κυβέρνηση ή και οι δύο;

«Κατ’ αρχάς παίζει μαζί μας πάντα το Πανεπιστήμιο Πατρών» λέει χωρίς δεύτερη σκέψη ο Γ. Παπαναστασίου. Προσθέτει όμως ότι «το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν είναι αυτό που θα αποφασίσει. Γι’ αυτά αποφασίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, άρα η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να «κόψει» αυτές τις σκέψεις του Πανεπιστημίου Πατρών».

Γ. Παπαναστασίου :  Οpen-minded ο Φαρμάκης

Με επαινετικά και πολύ θερμά λόγια μίλησε ο Γ. Παπαναστασίου στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο για τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη. Η πολιτική σχέση και συνεργασία του Δημάρχου Αγρινίου με τον Περιφερειάρχη είναι αρκετά παλιά, από την εποχή που κανείς από τους δύο δεν έχει το θεσμικό αξίωμα που έχει σήμερα. Ωστόσο,όταν τοποθετείται κανείς σε ένα θεσμικό όργανο δεν υπάρχει χώρος για προσωπικού επιπέδου συμπάθειες. Τι είναι λοιπόν αυτό που έχει ο Ν. Φαρμάκης και δεν είχε ο Απ. Κατσιφάρας, για να μιλά δημόσια ο Δήμαρχος Αγρινίου τόσο επαινετικά για αυτόν;

«Είναι open-minded, είναι ανοιχτό και φρέσκο μυαλό, έχει μία λογική να βλέπει τα πράγματα ισορροπημένα. Αυτό έχει δείξει μέχρι τώρα και ελπίζω να το συνεχίσει, γιατί μέχρι τώρα τα έχει πάει εξαιρετικά. Δεν το λέω λόγω προσωπικής σχέσης ή συνεργασιών που υπήρχαν στο παρελθόν» λέει ο Γ. Παπαναστασίου και εξηγεί : «Ακολουθεί σωστή τακτική, από την ώρα που ανέλαβε μιλάει με όλους τους δημάρχους -δεν το λέω εγώ, το λένε όλοι δήμαρχοι- μας κάλεσε όλους και μας ρώτησε «τι πρόβλημα έχετε», «ποια έργα έχουμε ώριμα»,«τι μπορεί να εντάξουμε».

Έτσι,ξεκίνησε μία διαδικασία καταγραφής και ταυτόχρονα γρήγορα εντάξεων, τροποποιήσεων και στο ΕΣΠΑ και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να ικανοποιήσει όσο περισσότερες ανάγκες των δημάρχων και επομένως και των δημοτών της περιφέρειας. Αυτή είναι η σωστή τακτική. Όπως είναι σωστή τακτική τώρα να σχεδιάσουμε το επόμενο ΕΣΠΑ, βάζοντας μέσα κατευθύνσεις και άξονες που έχουμε ανάγκη, που θα μπουν έργα και δράσεις που θα «τρέξουν» γρήγορα, που δεν θα «τρέξει» το πρόγραμμα και θα περιμένουμε και δεν θα γίνει η απορροφητικότητα στο χρόνο που πρέπει να γίνει».

Προς το καλύτερο βλέπει ο Δήμαρχο την καθαριότητα της πόλης

Πριν από λίγους μήνες ο Δήμαρχος Αγρινίου δεν είχε κρύψει τον προβληματισμό του για την εικόνα της πόλης αναφορικά με την καθαριότητα. Σήμερα όμως κάνει διαφορετική εκτίμηση.

«Έχει αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα της πόλης. Νομίζω ότι είναι σαφές και το βλέπουν όλοι ότι το Αγρίνιο είναι μία καθαρή πόλη» αναφέρει χαρακτηριστικά παράλληλα όμως σημειώνει ότι «στα 1.240 όμως τετραγωνικά χιλιόμετρα που είναι ο δήμος, σαφώς και μπορεί να υπάρχουν σημεία, που να υπάρχουν μπάζα, σκουπίδια, που ανεξέλεγκτα εναποθέτουν κάποιοι μη σκεπτόμενοι συμπολίτες μας.

Και βέβαια η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πεδίο δόξης λαμπρό για τα επόμενα χρόνια, γιατί η διαχείριση δεν είναι μόνο η συλλογή των απορριμμάτων. Πλέον θα μπούμε σε πολύ μεγάλα ποσοστά ανακύκλωσης, σε περισσότερους κάδους ανακυκλώσιμων, σύμμεικτων και λοιπών απορριμμάτων. Χρειάζεται δομή σωστή, χρειάζεται να επαναχτίσουμε τον τρόπο, με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας και κυρίως να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες, ξεκινώντας από τα σχολεία και να χτίσουμε μία λογική περιβαλλοντικής ευαισθησίας στους πολίτες,  γιατί αυτό το θέμα ξεκινάει από εκεί.

«Αποποίηση ευθυνών στο Μεσολόγγι με το ΧΥΤΑ»

Απάντηση όμως δίνει ο Γιώργος Παπαναστασίου σε όσα λέγονται στο Μεσολόγγι αναφορικά με την καθυστέρηση στη λειτουργία του ενιαίου φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας, στην οποία «χρεώνονται» προβλήματα του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου.

Όπως εξηγεί ο ίδιος «η καθυστέρηση οφείλεται στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας που δεν έχει υπογράψει τη συστατική πράξη του Φορέα». Υπογραμμίζει όμως ο Δήμαρχος Αγρινίου ότι «συνεχίζουν να λειτουργούν οι ΦΟΔΣΑ των ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας.

Πρέπει να λειτουργεί και ο ΦΟΔΣΑ Μεσολογγίου και έπρεπε να γίνονται και οι απαραίτητες μελέτες και εντάξεις έργων για την επέκταση των κυττάρων, που ξεκίνησαν και έχουν σταματήσει για διάφορες διαδικασίες.Θα πρέπει η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου, γιατί ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου υπάγεται μόνο στη δημοτική αρχή, να ξεκινήσει να κάνει τις απαραίτητες μελέτες αλλά εντάξει σε ανοικτές προσκλήσεις που υπάρχουν στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ να τρέξουν όπως έκαναν και οι άλλοι Δήμοι. Όταν καταγραφούν τα περιουσιακά στοιχεία των ΦΟΔΣΑ και θα έρθουν στον νέο φορέα, τότε θα σταματήσει η λειτουργία των παλιών ΦΟΔΣΑ. Αυτά από το δήμο Μεσολογγίου δεν έχουν καμία λογική, είναι αποποίηση ευθυνών».

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Δήμος Αγρινίου : Ανάπλαση της οδού Χαρ. Τρικούπη προυπολογισμού 3.300.000, 00 ευρώ

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr