ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΓιώργος Παπαναστασίου για Ενεργειακές Κοινότητες: Η προτεραιότητα στους Δήμους συνιστά ενεργειακή δημοκρατία (ηχητικό)

Γιώργος Παπαναστασίου για Ενεργειακές Κοινότητες: Η προτεραιότητα στους Δήμους συνιστά ενεργειακή δημοκρατία (ηχητικό)

Γιώργος Παπαναστασίου για Ενεργειακές Κοινότητες: Η προτεραιότητα στους Δήμους συνιστά ενεργειακή δημοκρατία (ηχητικό)

Ο δήμαρχος Αγρινίου  μιλώντας στον “Δυτικά Fm 92,8” αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας από Δήμους υπό το βάρος και της ενεργειακής κρίσης και έδωσε έμφαση στη σημασία των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Εξειδικεύοντας ο Γιώργος Παπαναστασίου τα αναγκαία ενεργειακά έργα, εστίασε αρχικά στην αναβάθμιση των υφιστάμενων δημοτικών κτηρίων. Ανέφερε στη Δήμητρα Λαοπόδη  ότι αξιοποιούνται τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν και τόνισε την ανάγκη να εκπονηθεί ένα ευρύτερης κλίμακας. Διαπίστωσε ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά το πρόγραμμα “Ηλέκτρα” και σημείωσε ότι με την υλοποίησή του θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας από όλα τα δημόσια κτήρια, ανάμεσά τους σχολεία και άλλα κτίσματα του Δήμου.

Ο δημοτικός ηλεκτροφωτισμός είναι ένας ακόμα τομέας που χρειάζεται να γίνουν σημαντικές αλλαγές, όπως σημείωσε, ο δήμαρχος Αγρινίου. Ανέφερε δε  ότι ο φωτισμός στα νέα έργα είναι τύπου led (αναμένεται η υπογραφή σύμβασης για αντίστοιχο έργο ύψους 2 εκατ. ευρώ).

Μεγάλη σημασία απέδωσε στη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων ώστε να μειωθεί το κόστος της ενέργεια για όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις και κτήρια γεγονός που θα λειτουργήσει ανταποδοτικά για τον πολίτη.  “Θα δώσουμε δωρεάν ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά”, τόνισε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι για να γίνει αυτό πρέπει η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένες ενέργειες και το πιο σημαντικό για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, είναι να δοθεί στους Δήμους ενεργειακός χώρος στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ.

Έχει νομοθετηθεί αλλά πρέπει να γίνει και πράξη από τον ΔΕΔΔΗΕ και να δοθεί προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες των Δήμων και μετά των ιδιωτών ώστε να “εξοικονομούμε το ρεύμα που καταναλώνουμε”, είπε ο κ. Παπαναστασίου κάνοντας λόγο για “ενεργειακή Δημοκρατία”.

Εφόσον υλοποιηθούν οι προτάσεις που διατυπώθηκαν, ο δήμαρχος εκτίμησε ότι η οικονομία στην κατανάλωση θα αγγίξει το 80%  ποσοστό μακράν υψηλότερο από το προσδοκόμενα 10% που αναμένεται να προκύψει εφόσον σβηστούν κάποια από τα φώτα, όπως συστήθηκε σε κεντρικό επίπεδο.

Τι είπε για τη Μητρόπολη με έδρα το Αγρίνιο

“Είναι ένα θέμα της Εκκλησίας και δεν θα έπρεπε να αντιδρά κανείς” ανέφερε για το ζήτημα της ίδρυσης νέας Μητρόπολης με έδρα το Αγρίνιο. Επικρότησε τη στάση του Σπήλιου Λιβανού να ξεκαθαρίσει τη θέση του  υπό την έννοια να καταστεί σαφές “ποιος δημιουργεί πρόβλημα” στην επιχειρούμενη διχοτόμηση.

“Οι πολιτικοί μας ταγοί, οι βουλευτές του Νομού και μάλιστα οι κυβερνητικοί πρέπει να έχουν ξεκάθαρη θέση”, ανέφερε και σημείωσε ότι πέραν του κ. Λιβανού υπέρ της διχοτόμησης, σύμφωνα με πληροφόρησή του, τάχθηκε και ο Μάριος Σαλμάς εμώ έριξε το “γάντι” στον Κώστα Καραγκούνη.

Ακούστε τις δηλώσεις του δημάρχου Αγρινίου:

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εργασία στον Αγροτικό Συναιτερισμό Νεάπολης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ