Γιατί τα σπάει στα νοσοκομεία μόνο μια συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού;
Αυτή η στήλη το είχε γράψει και στο παρελθόν ότι στην χώρα "όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα" μέχρι το 2024 δεν είχαμε νόμο από τον οποίο να νιώθουν κάποια συστολή ή και φόβο οι διάφοροι βίαιοι που λυμαίνονται τις δημόσιες παροχές κι έτσι έμπαιναν και έδερναν γιατρούς, νοσοκόμους και δασκάλους και δεν...προβλεπόταν κάποια τιμωρία!
Όμως, δεν άλλαξε κάτι μετά την ψήφιση του νόμου ή μάλλον-για να μην φανούμε προκατειλημμένοι- δεν φαίνεται οι μόνιμοι δράστες να επηρεάστηκαν κατ' ελάχιστο.
Μόλις πριν δύο μέρες ένας νεαρός ρομά πήγε μεθυσμένος (ή μάλλον τον πήγαν) στο Κέντρο Υγείας του Αιτωλικού και εκεί τα έσπασε όλα.
Κι όσο κι αν φοβόμαστε να μιλήσουμε ακόμη και για τα βασικά, δεν μπορεί να μην κάνουμε την ερώτηση: "γιατί στις δομές υγείας αυτοί που τα σπάνε είναι μόνο οι ρομά;".
Γιατί τόσες άλλες υπο-ομάδες του πληθυσμού και τόσες άλλες κοινότητες δεν κάνουν κάτι τέτοιο παρά μόνο οι συγκεκριμένη;
Οι πρόχειρες απαντήσεις είναι α) είναι η πολυπληθέστερη συμπαγής κοινότητα με δική της κουλτούρα και δικές τις συμπεριφορές/αρχές β) είναι η πιο υποβαθμισμένη ή/και αδικημένη από την ελληνική Πολιτεία και γ) είναι η μόνη κοινότητα που πάει μαζικά στα νοσοκομεία, είτε έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ο εκάστοτε ρομά είτε όχι, συγκεντρώνεται συχνά για αλληλεγγύη αν κάποιος είναι παραβατικός ή για γιορτή αν κάποια γυναίκα γεννήσει ή απλά γιατί κάποιος τρίτος συγγενής έχει σπάσει το πόδι του.
Το τι σημαίνουν τα παραπάνω με τα παιδιά να περιφέρονται με τα κινητά στους διαδρόμους ή οικογένειες των 15 ατόμων δίπλα από ένα κρεβάτι, μπορούν να το μεταφέρουν άλλοι ασθενείς και εργαζόμενοι σε κάποιο νοσοκομείο.
Με τα παραπάνω δεδομένα όμως, με τέτοια ομαδοποίηση, "αλληλεγγύη" και φυλετική ενότητα, είναι λογικό να συμβαίνουν παρατράγουδα με μια λάθος διάγνωση, μια καθυστέρηση ή ένα... στραβοκοίταγμα ακόμη! Το ερώτημα είναι γιατί...
Γιατί δεν εφαρμόζονται τα ωράρια επισκέψεων και γιατί δεν αποτρέπονται ολόκληρες φαμίλιες να περνάνε τις πόρτες του νοσοκομείου για πλάκα;
«Όποιος εισέρχεται σε δοµές παροχής υπηρεσιών υγείας, συµπεριλαµβανοµένων των κινητών µονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές µονάδες παροχής υγειονοµικών υπηρεσιών άµεσης βοήθειας και µε οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως µε φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζοµένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιµωρείται µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηµατική ποινή και αν η πράξη συνδέεται µε πρόκληση βιαιοπραγίας, µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηµατική ποινή» λέει ο νέος νόμος.
Γιατί για μία κοινότητα δεν μπορεί να εφαρμοστεί ποτέ, μπορεί κάποιος να εξηγήσει;
Εφημερίδα "Συνείδηση"