ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΓιατί «σβήνει» το σήμα της ψηφιακής τηλεόρασης;

Γιατί «σβήνει» το σήμα της ψηφιακής τηλεόρασης;

Πληθαίνουν τα παράπονα αναγνωστών για συνεχείς διακοπές του σήματος της Digea

Γιατί «σβήνει» το σήμα της ψηφιακής τηλεόρασης;

Την Παρασκευή σε λειτουργία ο νέος σταθμός στα Ακαρνανικά

 

Συχνές διακοπές του σήματος της «Digea», δηλαδή της ψηφιακής τηλεόρασης, αναφέρουν όλο και πιο συχνά αναγνώστες μας, κάτοικοι του δήμου Αγρινίου και όχι μόνο. Το φαινόμενο δείχνει να έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό, δίχως να υπάρχει κάποια πειστική δικαιολογία, αφού ούτε ο κακός καιρός ευσταθεί ως αιτιολογία, ενώ διακοπές της μετάδοσης παρατηρούνται ακόμα και σε τηλεοράσεις που βρίσκονται στο κέντρο του Αγρινίου. Την Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο νέος σταθμός ο οποίος θα βρίσκεται στα Ακαρνανικά όρη, με ταυτόχρονη παύση του αναλογικού σήματος. Παραμένει άγνωστο όμως αν η λειτουργία του σταθμού θα επηρεάσει την ισχύ ή την ποιότητα του σήματος στην περιοχή μας.

Όπως λοιπόν ανέφερε στην εφημερίδα «Σ» κάτοικος των εργατικών κατοικιών Δοκιμίου, όλο και συχνότερα τώρα τελευταία «χάνεται» το υποτίθεται «κρυστάλλινο» ψηφιακό σήμα. «Ένα κανάλι έρχεται κι ένα κανάλι χάνεται», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά, αναρωτώμενος ποιος ο λόγος της «μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή», όταν πολλές φορές δεν μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τηλεόραση. Τα ίδια όμως αναφέρει και αναγνώστης μας που κατοικεί στο κέντρο της πόλης του Αγρινίου, στην Πλατεία Δημοκρατίας. «Μερικές φορές περνάνε και 10-15 λεπτά που δεν έχουμε σήμα και δεν μπορούμε να δούμε τηλεόραση. Και δεν μιλάμε για τα μικρά κανάλια, όλα χάνονται».

Η Digea Α.Ε. δημιουργήθηκε από τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR, τον Ιούνιο του 2009. Η εκπομπή του ψηφιακού σήματος ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2009, και σταδιακά αντικαθιστά την αναλογική εκπομπή σήματος ανά την Ελλάδα, βάσει χρονοδιαγράμματος το οποίο μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα www.digea.gr Σκοπός της εταιρείας είναι έως το τέλος του 2014 να έχει καλυφθεί με ψηφιακό σήμα το 95% του πληθυσμού της χώρας.

Στις 19 Δεκεμβρίου, αναμένεται να λάβει χώρα άλλη μια διακοπή αναλογικού σήματος και αντικατάστασής του από ψηφιακό στην Δυτική Ελλάδα, επηρεάζοντας πολλούς νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας. Η εκπομπή θα γίνεται από τα Ακαρνανικά όρη με τέσσερα κέντρα εκπομπής, το Καναλάκι, το Κορφοβούνι, το Λάκκα Σούλι και την Αμφιλοχία. Αυτό όμως το οποίο δεν είναι γνωστό, είναι αν οι σταθμοί αυτοί θα επηρεάσουν την ποιότητα του τηλεοπτικού σήματος και στην περιοχή μας. Για το ζήτημα αυτό απευθυνθήκαμε στην ίδια την Digea, δίχως όμως να καταφέρουμε να έρθουμε σε επαφή με κάποιον εκπρόσωπο ο οποίος θα μπορούσε να μας εξηγήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες. Δεν μπορούμε επομένως να αποκλείσουμε ότι με την λειτουργία των τεσσάρων νέων κέντρων εκπομπής, θα βελτιωθεί η ποιότητα της ψηφιακής εικόνας και στις «προβληματικές» περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Πάντως, αν και οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το ψηφιακό σήμα, εικόνα και ήχος, είναι πολύ καλύτερης ποιότητας από το αναλογικό, οι διακοπές φαίνεται ότι εκνευρίζουν ιδιαίτερα τους τηλεθεατές, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να αγοράσουν είτε τον ειδικό εξοπλισμό ή ακόμη και καινούριες τηλεοράσεις, ευελπιστώντας στο πολύδιαφημισμένο ψηφιακό σήμα που θα διόρθωνε τις αδυναμίες του ψηφιακού. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει για όλους, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι αυτοί που αναπολούν την εποχή της «γυάλινης» κυρτής τηλεόρασης.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ