Γιατί λέγεται «Καλλιόπη» η τουαλέτα στον στρατό - Η σχέση με την Ομόνοια

Η πραγματική προέλευση του όρου «Καλλιόπη». Τι σχέση έχει ο Μεσοπόλεμος

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) Θήβας παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης για να εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία, Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024. Ο Στέφανος Κασσελάκης υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό ως απόδημος και η στρατιωτική του θητεία είχε  διάρκεια 20 ημερών και συμπεριλάμβανε τις βασικές γνώσεις ενός στρατιώτη.
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Φαντάστηκα ότι η Καλλιόπη είναι η τουαλέτα στον στρατό, αλλά το θεωρώ λίγο σεξιστικό αυτό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στην τελευταία του συνέντευξη πριν μπει στο στρατόπεδο της Θήβας και λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση, για να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία.

Ο όρος «Καλλιόπη», πάντως, δεν είναι τωρινός καθώς η ορολογία του κρατάει αρκετά χρόνια, ενώ είχε γίνει ταινία από αρκετούς κωμικούς ηθοποιούς όπως ο Σωτήρης Μουστάκας.

Η «Καλλιόπη» κρατάει από τον Μεσοπόλεμο, ανάμεσα στον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και από την πλατεία Ομονοίας, όπου είχαν τοποθετηθεί οκτώ κολώνες για να διακοσμήσουν τον εξαερισμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

Οι οκτώ θύρες στην πλατεία Ομονοίας «εμπνεύστηκαν» από τις εννέα Μούσες της αρχαιότητας, ωστόσο λόγω του ότι έλειπε η μία από το «έργο», η Καλλιόπη συγκεκριμένα, την τοποθέτησαν δίπλα στα δημόσια ουρητήρια.

Όποτε ρωτούσε κάποιος πού είναι τα δημόσια ουρητήρια, απαντούσαν δίπλα στην «Καλλιόπη» και καθιερώθηκε ως όρος, μεταξύ άλλων, και για τις τουαλέτες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi
reader.gr