ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΓιάννης Τσούνης, Γενικός Γραμματέας ΠΟΕ-ΟΤΑ: «Είμαστε αντίθετοι στην προκατασκευασμένη αξιολόγηση»

Γιάννης Τσούνης, Γενικός Γραμματέας ΠΟΕ-ΟΤΑ: «Είμαστε αντίθετοι στην προκατασκευασμένη αξιολόγηση»

Ενστάσεις για τη διαδικασία, το σκοπό, τη νομιμότητα αλλά και φόβοι για διαθεσιμότητες από την «πίσω πόρτα» – Ζητούνται συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια και μεθοδολογία

Έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες προκαλεί στους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης η λεγόμενη «αξιολόγηση» την οποία προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το πρώτο στάδιο κατανομής ποσοστών από υπουργεία, δήμους και νομικά πρόσωπα για τη σύνταξη των σχετικών εκθέσεων, είναι στις 28 Απριλίου, θεωρείται όμως σχεδόν βέβαιο ότι μετά την προσφυγή της ΑΔΕΔΥ στα δικαστήρια θα υπάρχουν εξελίξεις που μπορεί ακόμη και να ακυρώσουν τη διαδικασία. Για το ζήτημα της αξιολόγησης, τις ενστάσεις από την πλευρά των δημοτικών υπαλλήλων και για τις προτάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μίλησε στην εφημερίδα «Σ» ο Γιάννης Τσούνης, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας.
Το νομοσχέδιο της αξιολόγησης ψηφίστηκε πρόσφατα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προβλέπει ότι η πρώτη φάση της διαδικασίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 28 Απριλίου. Προβλέπει επίσης αυστηρή κατανομή της βαθμολογίας που θα «μοιράσουν» οι αξιολογητές στους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, το 15% αυτών θα λάβουν βαθμολογία από 1 έως 6, το 60% βαθμολογία 7-8 και το 25% θα «αριστεύσουν», παίρνοντας βαθμολογία 9 ή 10. Μάλιστα, οι αξιολογητές που δεν θα προβούν σε βαθμολόγηση του 15% των υφισταμένων τους ως «ανεπαρκείς», κινδυνεύουν επί ποινή παράβασης καθήκοντος και απειλούνται με διαθεσιμότητα.
Αυτή όμως η αυστηρά προκαθορισμένη κατανομή της βαθμολογίας, δημιουργεί προβληματισμό καθώς όπως λέει ο κ. Τσούνης «είναι βέβαιο πως αυτοί που εμπνεύστηκαν το νομοσχέδιο, δεν έχουν ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση». Ο ίδιος, συνεχίζει «πως είναι δυνατόν να βαθμολογήσεις με μια τέτοια κλίμακα κάποιον που η δουλειά του είναι να ανοίγει τάφους ή έχει ειδικότητα καθαριστής οστών και πως είναι δυνατόν να προκαταλαμβάνεις τον αξιολογητή ότι θα πρέπει να «κόψει» συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων», θέτοντας ζήτημα «ελεύθερης βούλησης» των αξιολογητών.
Πέραν τούτου όμως, όπως έχει καταδειχθεί και με σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το νομοσχέδιο «πατάει» πάνω σε διατάξεις και νόμους που έχουν προ πολλού καταργηθεί, όπως είναι ο νόμος 1188 του 1981 ή έχουν αντικατασταθεί, όπως είναι ο Ν.3584/2007. Επομένως, τίθεται ένα πολύ σοβαρό ερώτημα για το κατά πόσο είναι σύννομη η διαδικασία της αξιολόγησης και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σε μια πιθανή εκδίκαση τέτοιας υπόθεσης, αυτή θα εκπέσει και νομικά στο δικαστήριο.
Ένα ακόμη όμως πολύ σημαντικό ζήτημα που έχει αναδειχθεί από την Ομοσπονδία, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι προϊστάμενοι αξιολογητές σήμερα, στην πλειοψηφία τους, είναι τοποθετημένοι από τους αιρετούς και όχι από κρίση υπηρεσιακών συμβουλίων ώστε να επιλεχθούν οι καταλληλότεροι, μιας κι αυτή η διαδικασία έχει ανασταλεί από το 2009 με απόφαση της τότε κυβέρνησης.
Τέλος, ενστάσεις εκφράζονται από τους δημοτικούς υπαλλήλους και για την μισθολογική καθήλωση που συνεπάγεται γι’ αυτούς που ανήκουν στο 15% που θα λάβει τη χαμηλότερη βαθμολογία αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι για αυτούς τους υπαλλήλους που υπολογίζονται σε 9.000 πανελλαδικά.

Ο κ. Τσούνης εκφράζει το φόβο ότι θα μετατραπούν σε μια δεξαμενή ατόμων προς διαθεσιμότητα. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον, ενώ τα ποσοστά μπορεί να αναπροσαρμοστούν ανά πάσα στιγμή με τροπολογία «εξπρές».

Σύμφωνα με τον κ. Τσούνη, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα λειτουργούν άψογα στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, από την άλλη όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών που δημιουργούν ανασφάλεια στους εργαζόμενους. «Η ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι αντίθετη στην αξιολόγηση που έχει ως προκαθορισμένο στόχο να καθηλώσει οικονομικά το 15% των υπαλλήλων και να τους θέσει στον προθάλαμο της διαθεσιμότητας», καταλήγει ο ίδιος.
Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr