Για δεύτερη φορά στο Αγρίνιο συνέδριο για την καρδιαγγειακή υγεία

Για δεύτερη φορά στο Αγρίνιο συνέδριο για την καρδιαγγειακή υγεία
Συνέδριο για την καρδιαγγειακή υγεία για δεύτερη φορά στο Αγρίνιο όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 110 επιστήμονες θα δώσουν τα «φώτα» τους τόσο σε απλούς πολίτες, όσο και στους επιστήμονες που θα συμμετέχουν. Τι αναφέρει ο Αγρινιώτης Καθηγητής Καρδιολογίας Κωνσταντίνου Τσιούφης

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

«Ανοίγει» τις εργασίες του στο Αγρίνιο, για δεύτερη φορά, το συνέδριο για την καρδιαγγειακή υγεία!

Το σπουδαίο για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή γεγονός πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Αγρινιώτη Καθηγητή Καρδιολογίας Κωνσταντίνου Τσιούφη, ο οποίος μάλιστα είναι Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εφορείας του Αρεταίειου και του Αιγινητείου Νοσοκομείου.

Διακεκριμένοι επιστήμονες θα συμμετέχουν στο διήμερο συνέδριο που θα ξεκινήσει τις εργασίες του, αύριο Παρασκευή 06/12/24 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου και θα τις ολοκληρώσει το Σάββατο.

Σημαντικά στοιχεία του συγκεκριμένου συνεδρίου είναι ότι θα διαθέτει δύο «ενότητες»! Η μια θα αφορά τους πολίτες που θα βρεθούν στο συνέδριο και η έτερη το επιστημονικό προσωπικό που θα συμμετάσχει.

Ειδικότερα, θα αναλυθούν πολλές καρδιαγγειακές περιπτώσεις, οι πολίτες θα ενημερωθούν για όλους τους παράγοντες των καρδιαγγειακών παθήσεων που επηρεάζουν αρνητικά της υγεία, αλλά και θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα και να λάβουν απαντήσεις.

Στον αντίποδα, οι επιστήμονες που θα συμμετάσχουν θα έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για το πώς θα πρέπει να χειριστούν και να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προφίλ ασθενών που θα τους επισκεφτούν πάσχοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης μιλώντας στη «Σ» έδωσε πολλές και διαφορετικές διαστάσεις από αυτές που θα αναλυθούν στο συνέδριο, διαστάσεις που δεν σχετίζονται «αυστηρά» με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και με τους παράγοντες που τις επηρεάζουν και μπορεί να σχετίζονται ακόμη και με την ατμόσφαιρα ή την κλιματική κρίση ή τα αγροτοβιομηχανικά απόβλητα και όχι μόνο.

Για δεύτερη φορά στο Αγρίνιο συνέδριο για την καρδιαγγειακή υγεία
Ο Κωνσταντίνος Τσιούφης

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιούφης μιλώντας στην «Σ» επεσήμανε: «οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου και ως κύριες καρδιαγγειακές παθήσεις εννοούμε το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Το 70% με 80% των δύο αυτών βασικότερων καρδιαγγειακών παθήσεων μπορούν να προληφθούν με τον τρόπο ζωής μας κατά κύριο λόγο.

Ο τρόπος ζωής μας έχει να κάνει με το κάπνισμα, το σωματικό μας βάρος, με την άσκηση και όλα αυτά σχετίζονται άμεσα με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Η διατροφή ενός ανθρώπου σε πολλά ζητήματα καθορίζεται από τα προϊόντα που παράγονται και χρησιμοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Βέβαια, δυστυχώς, ζούμε σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον.

Το δεύτερο στοιχείο που επηρεάζει άμεσα τις καρδιαγγειακές παθήσεις σχετίζεται με το περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή και η κλιματική κρίση παίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία μας. Η ηχορύπανση, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, οι αλλαγές που γίνονται από τις καιρικές συνθήκες επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας και συγκεκριμένα την καρδιαγγειακή μας υγεία, όπως προαναφέραμε.

Το συνέδριο αυτό όμως περιλαμβάνει επιστημονικές τοποθετήσεις και αναλύσεις πέραν των στενών καρδιαγγειακών πλαισίων. Ακριβώς για το λόγο ότι όλα, ακόμη και η ατμόσφαιρα ή η κλιματική κρίση ή τα αγροτοβιομηχανικά απόβλητα ή η διαχείρισή των υδατικών πόρων, επηρεάζουν την υγεία μας και κυρίως την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Σκοπός μας είναι το συνέδριο να μην αφορά, να μην απευθύνεται δηλαδή, μόνο σε επιστημονικό κοινό, αλλά και σε απλούς ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τον κλάδο της υγείας, αλλά τους ενδιαφέρει το ζήτημα της καρδιαγγειακής τους υγείας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου υπάρχουν ειδικές παρουσιάσεις, οι οποίες με απλοποιημένο τρόπο θα απευθύνονται στον απλό κόσμο. Θα γίνει ανάλυση δηλαδή στο τι πρέπει να προσέχει ο κόσμος, αν περάσει για παράδειγμα ένα έμφραγμα, τι πρέπει να προσέχει όταν έχει κολπική μαρμαρυγή ή υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια ή όταν έχει κανείς γεννηθεί με κάποια πάθηση στην καρδιά.

Επίσης, βασικό είναι ότι θα υπάρχει χρόνος, ώστε ο κόσμος να κάνει τις ερωτήσεις του σε ζητήματα που αφορούν την υγεία του.

Επίσης, έχει προγραμματιστεί να υπάρχουν κατά το συνέδριο ειδικές ενότητες για τους γιατρούς, οι οποίες θα εστιάζουν στο γενικό οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να ρωτήσει καταξιωμένους ειδικούς για το πώς πρέπει να χειριστεί και να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα προφίλ ασθενών που θα επισκεφτούν το Κέντρο Υγείας, το Αγροτικό Ιατρείο, το ατομικό ιδιωτικό ιατρείο, αναφέροντας κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα ή αναφέροντας κάποια συγκεκριμένα ευρήματα από τις εργαστηριακές του εξετάσεις.

Ακόμη, όσοι επιθυμούν να πληροφορηθούν γενικότερα για την επίδραση του περιβάλλοντος, για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις καρδιαγγειακές παθήσεις θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις αντίστοιχες συνεδρίες και να θέσει τα ερωτήματά του στο τέλος τους».

Αξίζει να τονίσουμε πως στο πλαίσιο του συνεδρίου θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 110 επιστήμονες από πολλές και διαφορετικές ειδικότητες!

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου ΕΔΩ

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δυτική Ελλάδα: 13χρονη μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο - Την παρέσυρε αυτοκίνητο

13χρονη μαθήτρια μεταφέρθηκε στο Κραμανδάνειο, την παρέσυρε αυτοκίνητο και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κατάστασή της είναι ελεγχόμενη

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας;