ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΕυσυνείδηταΓεωργιάδης και ΕΛΣΤΑΤ έχουν και οι δύο δίκιο για το «καλάθι»

Γεωργιάδης και ΕΛΣΤΑΤ έχουν και οι δύο δίκιο για το «καλάθι»

Γεωργιάδης και ΕΛΣΤΑΤ έχουν και οι δύο δίκιο για το «καλάθι»

Γεωργιάδης και ΕΛΣΤΑΤ έχουν και οι δύο δίκιο για το «καλάθι»

Από το πρώτο 24ωρο της εφαρμογής του μέτρου του «καλαθιού του νοικοκυριού», ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι «σβήστηκε» πληθωρισμός δύο μηνών στα προϊόντα που εντάσσονται στο καλάθι.

Όμως ήρθε η ΕΛΣΤΑΤ με τα τελευταία της στοιχεία να μας δείξει τι ακριβώς συμβαίνει στα τρόφιμα. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ακριβώς την ημέρα που τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης μιλούσαν για “συγκράτηση” και μειώσεις στις τιμές των προϊόντων του καλαθιού του νοικοκυριού.

Από τη μία η ΕΛΣΤΑΤ να μιλάει για αυξήσεις κοντά στο 15% και από την άλλη τα στοιχεία του “καλαθιού” να αποτυπώνουν “συγκράτηση” τιμών; Κι όμως συμβαίνουν και τα δύο!

Γιατί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν την έκταση του προβλήματος και καλόπιστα θα δεχθούμε και τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης που δείχνουν απλώς την προσπάθεια να μην επεκταθεί και άλλο η έκταση του προβλήματος.

Γιατί σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ψωμί είναι 19,3% ακριβότερο, το κρέας 17,3% ακριβότερο, το γάλα και τα αυγά 24,2% και τα λάδια 16,6%. Μιλάμε δηλαδή για αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα διπλάσιες και υπερδιπλάσιες από τον πληθωρισμό.

Μόνο οι μεταβολές των τιμών μέσα στον Οκτώβριο συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο είναι μεγάλες για μηνιαίες μεταβολές. Συγκεκριμένα σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ το ψωμί ακρίβυνε 2% μέσα στον Οκτώβριο και τα μακαρόνια 7,2%. Το γάλα ανατιμήθηκε 3,5% μέσα σε έναν μήνα, τα λαχανικά 5,5%, οι πατάτες 3,5% και τα τυριά 1,8%.

Τούτων δοθέντων καταλαβαίνει κανείς ότι ακόμη κι αν το «καλάθι του νοικοκυριού» δεχθούμε ότι είναι ένα μέτρο που αποδίδει, το μόνο βέβαιο είναι ότι ήρθε καθυστερημένα, καθώς οι αυξήσεις που προηγήθηκαν τους προηγούμενους μήνες μάλλον δεν «μαζεύονται». Επιπλέον και οι αυξήσεις του Οκτωβρίου δείχνουν ότι ο πληθωρισμός που βιώνουμε είναι πληθωρισμός κόστους παραγωγής και ένας τέτοιος πληθωρισμός δεν «μαζεύεται» τόσο απλά….

Εφημερίδα ‘Συνείδηση” 

Όλοι την ήθελαν την φωτογραφία δίπλα στον Μητροπολίτη, “νοικοκυραίοι” και μη!

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ