
Στους δρόμους οι φοιτητές για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Γεωπονική χωρίς… γεωπόνους σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών που βρίσκεται το Μεσολόγγι διεκδικώντας τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πάτρων στο Μεσολόγγι, διαμαρτυρόμενοι εδώ και μερικές ημέρες έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του Τμήματός τους ζητώντας την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του γεωπόνου.
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω Τμήμα εντάχθηκε το 2019 στην Γεωπονική Σχολή μετά τη συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο, ωστόσο το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν ρυθμίστηκε.
Οι φοιτητές πραγματοποίησαν αρχικά συγκέντρωση έγινε έξω από την Πύλη του Μεσολογγίου και στην συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των αιτημάτων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποτελεί αντικίνητρο προκειμένου οι υποψήφιοι φοιτητές να επιλέξουν να σπουδάσουν Γεωπονική στο Μεσολόγγι, πράγμα που αποτυπώνεται από τη χαμηλή ζήτηση που έχουν σε γενικές γραμμές όλα τα Τμήματα της Γεωπονικής.
Ένας νόμος και ένα Προεδρικό Διάταγμα από διαφορετικές κυβερνήσεις με τις ίδιες όμως παραλείψεις στα επαγγελματικά δικαιώματα
Όταν ξεκίνησε δειλά – δειλά την περίοδο 2017-2018 η συζήτηση περί δημιουργίας Γεωπονικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών με τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία η σκέψη αυτή ήταν αποδεκτή σχεδόν από όλους, με δεδομένο ότι επρόκειτο για ένα αντικείμενο που «δένει» με την τοπική οικονομία.
Όταν έφτασε όμως η ώρα των αποφάσεων η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε σχεδόν αποκλειστικά το νου της στη συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και όχι στο να λυθούν ακαδημαϊκής υφής θέματα και να δοθούν δυνατότητες στα νέα τμήματα να αναπτυχθούν.
Έτσι αυτό που έγινε στο τέλος ήταν να ιδρυθούν σε διάφορα σημεία της χώρας νέα Τμήματα και νέες Γεωπονικές, χωρίς υποδομές και προσωπικό, ενώ στα τμήματα των ΤΕΙ που συγχωνεύτηκαν με τα Πανεπιστήμια, απλώς άλλαξε η ταμπέλα και «βαφτίστηκαν» πανεπιστημιακά τμήματα.
Έτσι σήμερα οι φοιτητές στο Μεσολόγγι διαμαρτύρονται (και έχουν κάνει κατάληψη), γιατί ενώ σπουδάζουν σε ένα τμήμα Γεωπονίας δεν θα μπορούν όταν αποφοιτήσουν να ασκήσουν την οικονομική δραστηριότητα του γεωπόνου.
Κάτι τέτοιο, δηλαδή να έχουμε πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, δεν θα έπρεπε να συμβεί, αφού ιδίως στην Αιτωλοακαρνανία, δυστυχώς έχουμε μεγάλη προϊστορία με Τμήματα χωρίς δικαιώματα.
Επί πολλά χρόνια στο Αγρίνιο οι φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, όπως και οι φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, ζητούσαν επαγγελματικά δικαιώματα. Ακόμη και σήμερα το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος περιμένει να αναγνωριστεί το intergrated master….
Και το νέο τμήμα του Αγρινίου χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα
Δυστυχώς όμως συνέβησαν τα ίδια… Και το χειρότερο είναι ότι με την τελευταία αναδιάρθρωση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, επί της κυβέρνησης ΝΔ, αυτά τα προβλήματα δεν διορθώθηκαν, αντιθέτως επαναλήφθηκαν για μια ακόμη φορά!
Το προσεχή φθινόπωρο το νεοϊδρυθέν τμήμα της Γεωπονικής στο Αγρίνιο, το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας (που προκύπτει από απορρόφηση Τμήματος της… Πολυτεχνικής Σχολής), πρόκειται να υποδεχθεί τους πρώτους του φοιτητές. Πρόσφατα μάλιστα από το Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσιάστηκε ένα κείμενο που «διαφημίζει» το νέο τμήμα και το αντικείμενό του στους υποψήφιους φοιτητές με το τίτλο «Γιατί να σπουδάσω στο νέο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών;» Όμως το ερώτημα δεν απαντιέται… Ούτε λέξη δεν έχει το κείμενο αυτό για τα επαγγελματικά δικαιώματα, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν… καθώς το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ιδρύθηκε πέρυσι το Τμήμα αυτό, δεν αναφέρει τίποτα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος.
Παρέμβαση Γεωργαντά ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσολογγίου για το Τμήμα Γεωπονίας
Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσολογγίου ζητά την παρέμβαση του ώστε οι απόφοιτοι του Τμήματος Γεωπονίας στο Μεσολόγγι να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα και να μπορούν να εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ για να μπορούν να ασκούν την οικονομική δραστηριότητα του Γεωπόνου.
Αναλυτικά η επιστολή:
Η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την παρελκυστική τακτική τού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών που εδράζεται στην Αιτωλοακαρνανία.
Ο Σύλλογός μας εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των σπουδαστών, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής στο Μεσολόγγι, διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλαδή το να δώσει το κράτος στους πτυχιούχους το δικαίωμα εγγραφής στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και το δικαίωμα απόκτησης άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του γεωπόνου.
Καλούμε το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση των αιτημάτων των φοιτητών, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία θα οδηγηθούν σε απαξίωση και εν τέλει σε κλείσιμο, με ολέθριες συνέπειες για την τοπική οικονομία και για τον εμπορικό κόσμο του Μεσολογγίου. Εν αναμονή των ενεργειών σας.
Να δοθεί το Integrated Master στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος ζητά το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας
Με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Στ. Μπλέτσας ζητά την απόδοση του Integrated Master για τους αποφοίτους του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο.
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω Τμήμα με το Προεδρικό Διάταγμα του εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι πρόκειται να συγχωνευτεί με το ιδρυόμενο Τμήμα Αειφορικης Γεωργίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, που θα λειτουργήσει το ερχόμενο φθινόπωρο.
Αναλυτικά η επιστολή:
Με τον Ν.4610/2019 γνωστό και ως νόμο Γαβρόγλου το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών μετονομάστηκε σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και εντάχθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.
Επίσης σε όλα τα τμήματα Μηχανικών όλων των Πολυτεχνείων & Πολυτεχνικών Σχολών των Πανεπιστημίων της χώρας έχει αποδοθεί ο Αδιάσπαστος Τίτλος Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου Integrated Master εκτός του συγκεκριμένου τμήματος.
Η Δ.Ε. του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, μετά και από τα αλλεπάλληλα αιτήματα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ζητά την απόδοση του Αδιάσπαστου Τίτλου
Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου Integrated Master, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του Ν. 4485/2017, στους αποφοίτους του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος (όπως αυτό μετονομάστηκε με το άρθρο 36 του Ν. 4610/2019) της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και στους αποφοίτους του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών που φέρουν βεβαίωση ισοτιμίας & αντιστοιχίας σύμφωνα με την παρ. 2β του άρθρου36 του Ν.4610/2019 στην βασική ειδικότητα του Μηχανικού Περιβάλλοντος.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Λαϊκός Αγώνας Δρόμου «Άγιος Αρτέμιος»: Γιορτή για τον αθλητισμό και την αστυνομία