Γεωπονική Σχολή: 56% οι κενές θέσεις
Μόνο το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων κάλυψε το σύνολο των θέσεων, στα αζήτητα… τα άλλα τρία Τμήματα
215 είναι οι επιτυχόντες φοιτητές στα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αιτωλοακαρνανία μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής. Οι βάσεις των Τμημάτων αυτών κινήθηκαν ανοδικά και βρέθηκαν οριακά πάνω από τα 10.000 μόρια με εξαίρεση το Τμήμα Γεωπονίας στο Μεσολόγγι (9.040), ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση στη βάση του κατά 12% σημείωσε το έτερο Τμήμα στο Μεσολόγγι, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για άλλη μια χρονιά οι περισσότερες θέσεις στα Τμήματα της Γεωπονικής παρέμειναν κενές, καθώς το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων είναι 491 και έτσι οι κενές θέσεις διαμορφώθηκαν στο 56%. Βεβαίως αυτό το ποσοστό βαίνει μειούμενο, αν αναλογιστεί κανείς πως όταν θεσπίστηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής βρίσκονταν στην περιοχή του 70%. Εντούτοις το πρόβλημα υπάρχει, αλλά δεν αφορά το ίδιο όλα τα Τμήματα.
100% κάλυψη στο Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στα αζήτητα η Αειφορική Γεωργία
Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρίνιο κατάφερε για μια ακόμη χρονιά να ξεχωρίσει καλύπτοντας με επιτυχόντες το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων (121). Τα υπόλοιπα Τμήματα της Γεωπονικής ωστόσο είχαν ξανά λιγοστούς επιτυχόντες και τεράστια ποσοστά κενών θέσεων. Στο Μεσολόγγι το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών είχε μόνο 13 επιτυχόντες σε σύνολο 100 θέσεων, ελαφρώς καλύτερη επίδοση για το Τμήμα Γεωπονίας με 63 επιτυχόντες σε σύνολο όμως 150 θέσεων.
Το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο βρέθηκε φέτος για δεύτερη χρονιά στο μηχανογραφικό, χωρίς όμως να καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του.
Ως νεοϊδρυθέν Τμήμα, πέρυσι, είχε μόνο 13 επιτυχόντες προερχόμενοι όλοι από τα ΕΠΑΛ. Φέτος παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο ουσιαστικά με 18 επιτυχόντες (έναντι 120 θέσεων εισακτέων) από όλες τις κατηγορίες (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Εσπερινά, 10% κτλ) με μόλις δύο από αυτούς να προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια.
H ζήτηση παραμένει το πρόβλημα
Το πρόβλημα συνολικά για τα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου είναι η ελκυστικότητά τους, που αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται στις πρώτες επιλογές των υποψηφίων φοιτητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων που κάλυψε με επιτυχόντες το σύνολο των θέσεων εισακτέων μόλις εννέα υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα το επέλεξαν ως πρώτη τους επιλογή (21 το επέλεξαν ως δεύτερη επιλογή και 53 ως τρίτη). Αντίστοιχα το Τμήμα Γεωπονίας μόλις 27 υποψήφιοι το συμπεριέλαβαν στις πρώτες τρεις επιλογές τους.
Αυτή η εικόνα της χαμηλής ζήτησης αποτυπώνεται πιο έντονα στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο και Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι, με το πρώτο να το επιλέγουν μόλις τέσσερις υποψήφιοι στις πρώτες τρεις επιλογές τους και το δεύτερο μόλις έξι υποψήφιοι.
Το βέβαιο είναι ότι δύο χρόνια μετά το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστήμιου Πατρών μέσα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων, τα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχουν καταφέρει να αυξήσουν την ελκυστικότητά τους, με εξαίρεση το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρινίου που τουλάχιστον σε επίπεδο επιτυχόντων τα καταφέρνει.
«Δεν είναι ώρα για κριτική, πρέπει να δούμε πως θα προσελκύσει φοιτητές», έλεγε πέρυσι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου για το νεοϊδρυθέν Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο και διαβεβαίωνε ότι «δεν θα πέσουμε σε μία μοιρολατρία. Θα οργανωθούμε να δούμε τι χρειάζεται, ώστε να προσελκύσει το Τμήμα φοιτητές και από την πλευρά μας θα υπάρχει η αμέριστη συμπαράσταση, ώστε να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί, όπως του αρμόζει». Αν έχει πάντως γίνει κάποια προσπάθεια για το συγκεκριμένο Τμήμα, υποθέτουμε ότι κανείς δεν θα τη θεωρεί επιτυχημένη, με μόνο πέντε επιτυχόντες περισσότερους από πέρυσι.
Η βιωσιμότητα των Τμημάτων, ιδίως της Αειφορικής Γεωργίας και της Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών ήταν παραμένει ζητούμενο, καθώς όταν ένα έτος ενός Τμήματος έχει 13 ή 18 επιτυχόντες, μοιραία τίθενται ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του Τμήματος αυτού και το λόγο της ύπαρξής του.
Εξάλλου, όταν συνολικά το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ποσοστό κάλυψης 83,5% (4.521 επιτυχόντες έναντι 5.417 θέσεων) και κάποια Τμήματα έχουν ποσοστό κάλυψης της τάξης του 10% ή και κάτω από 10%, όπως συμβαίνει με το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, το μέγεθος της διαφοράς δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος.
Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση