ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΓέφυρα ΟΣΕ στον Εύηνο: «Δεν είναι μνημείο» για το ΚΑΣ

Γέφυρα ΟΣΕ στον Εύηνο: «Δεν είναι μνημείο» για το ΚΑΣ

Γέφυρα ΟΣΕ στον Εύηνο: «Δεν είναι μνημείο» για το ΚΑΣ

«Δεν είναι μνημείο» για το ΚΑΣ, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η γέφυρα του ΟΣΕ στον Εύηνο. Ανοίγει ο δρόμος για τα έργα αποκατάστασης σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία τονίζει πως ζητούν επιτάχυνση οι κάτοικοι.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Αίρεται κατά τα φαινόμενα και το τελευταίο εμπόδιο για να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης στον Εύηνο και της κατασκευής της νέας οδικής γέφυρας που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής με την αντίπερα όχθη.

Την προηγούμενη εβδομάδα το το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ότι η σιδηροδρομική γέφυρα του ΟΣΕ, που αρχικά είχε προταθεί ως ενδιάμεση λύση για την αποκατάσταση του προβλήματος μετά την κατάρρευση της οδικής γέφυρας τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν πληροί τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού της ως μνημείου.

Φορείς της περιοχής είχαν αντιταχθεί στο ενδεχόμενο κατεδάφισης της γέφυρας του ΟΣΕ, όχι μόνο για χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή λύση, αλλά και με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μνημείο. Ωστόσο το Υπουργείο Υποδομών αν και αμφιταλαντεύτηκε με τη σκέψη αυτή τελικά προέκρινε την κατεδάφισή της, με το επιχείρημα ότι θα δυσχέραινε τις εργασίες για την κατεδάφισης της οδικής γέφυρας και την κατασκευή της νέας.

Πλέον, μετά την απόφαση του ΚΑΣ  φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών, με τους κατοίκους της περιοχής να ανησυχούν βλέποντας μέχρι τώρα το καλοκαίρι να έχει περάσει ανεκμετάλλευτο και ανησυχώντας πως η πρόχειρη γέφυρα που δημιουργήθηκε νοτιότερα είναι μια παροδική λύση, καθώς με την έλευση του χειμώνα και την άνοδο της στάθμης των νερών του Ευήνου, αυτή η λύση θα πάψει να υφίσταται και τότε πιθανότατα θα βρεθούν ξανά σε καθεστώς ιδιότυπου αποκλεισμού. Υπενθυμίζεται ότι πέρα από την κατασκευή της νέας οδικής γέφυρας στον Εύηνο εκκρεμούν στο ίδιο πακέτο και οι άλλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στην περιοχή, που προβλέπονται μέσα από τη μελέτη των αντιπλημμυρικών κατά μήκος της Ιόνιας Οδού.

Γι΄αυτό και πιέζουν για άμεση έναρξη των εργασιών. «Κρίνεται η σοβαρότητα, η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα των αρμοδίων» σημείωνε με νόημα η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων της περιοχής στην τελευταία της ανακοίνωση.

Χαρακτηριστική είναι και η ανάρτηση του Κώστα Σακαρέλου προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής, ο οποίος αναφέρει :

Την περασμένη Παρασκευή, ήτοι στις 22 Ιουλίου 2022, οκτώ ολόκληρους μήνες μετά την κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ότι η σιδερένια γέφυρα του εν λόγω ποταμού δεν πληροί τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού της ως μνημείου. Η απόφαση για το αν θα κατεδαφιστεί ή όχι είναι πλέον πολιτική.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας λόγος που να δικαιολογεί τις καθυστερήσεις. Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης της επικοινωνίας, πριν έρθουν οι κατεβασιές του φθινοπώρου και τα καταστήσουν απαγορευτικά, αυξάνοντας την ταλαιπωρία και τα αδιέξοδα των κατοίκων.

Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας και ο απρόβλεπτος παράγοντας των εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, χρονικά θα πάμε τουλάχιστο ένα εξάμηνο πίσω. Γι’ αυτό, ας βιαστούμε κι ας πιέσουμε για άμεση έναρξη των εργασιών. Τέλος, μην ξεχνάμε πως η λύση που δόθηκε με τη διέλευση μέσα από το ποτάμι, ναι μεν μας εξυπηρετεί, πλην όμως είναι πρόχειρη και παροδική.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δίπλωμα και ταυτότητα στο κινητό: Πώς θα τα κατεβάσετε – Τα 17 βήματα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ