Γέφυρα… στην ιστορία

Η ζωντανή ιστορία του Αγρινίου θαμμένη στις καλαμιές και τα χορτάρια

Γέφυρα… στην ιστορία

Αλώβητο από τα χρόνια στέκει μέχρι και σήμερα ένα τρικάμαρο πέτρινο γεφύρι που πιθανολογείται ότι είναι από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέσα στην πόλη του Αγρινίου, εγκαταλελειμμένο στις καλαμιές και τα χορτάρια

 

Εντός του αστικού ιστού του Αγρινίου και το πολύ 50 μέτρα από την Περιμετρική Οδό του Αγρινίου, κοντά στην περιοχή του Αγ. Θωμά και του Παλαιού Αγ. Χριστοφόρου, στέκει αλώβητη και εγκαταλελειμμένη, η ιστορία της πόλης και της περιοχής. Στην Περιμετρική Οδό κοντά στο παλιό νοσοκομείο, κάπου εντός του παλιού χειμάρρου που εδώ και χρόνια έχει υπογειοποιηθεί στέκει αγέρωχο και αλώβητο ένα πέτρινο γεφύρι με τρεις καμάρες που έχει χτιστεί κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι δύο καμάρες που είναι δεξιά και αριστερά του γεφυριού είναι μικρές, ενώ η μεσαία είναι μεγάλη. Το πέτρινο γεφύρι είχε κατασκευαστεί για την διέλευση πεζών και ζώων, κάτι που το μαρτυρά το πλάτος του, ενώ ως προς το ύψος και το μάκρος του είναι περίπου 10 με 15 μέτρα. Ο πολιτισμικός αυτός θησαυρός είναι εγκαταλελειμμένος ανάμεσα στις καλαμιώνες του χειμάρρου και τα χορτάρια.

Στο παρελθόν, όταν γινόταν οι εργασίες υπογειοποίησης του χειμάρρου υπήρχε η σκέψη και η ευαισθησία να παραμείνει το γεφύρι αυτό και να αφεθεί ένα μικρό κομμάτι της υπογειοποίησης ώστε να αναδειχθεί η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου, όπως ακριβώς ήταν στα χρόνια της τουρκοκρατίας, χωρίς δυστυχώς να εξελιχθεί η σκέψη αυτή και να φτάσει στην συντήρηση και ανάδειξη του γεφυριού.

Το κόστος της ανάδειξης και της αξιοποίησης του πέτρινου γεφυριού είναι μηδαμινό, καθώς σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την ύπαρξή του δεν χρειάζεται τίποτε άλλο, πέραν από τον καθαρισμό του από τα χορτάρια και τις καλαμιές, ενώ στο σημείο που είναι ίσως θα είναι πολυτέλεια ακόμη και η τσιμεντόστρωση ή η ασφαλτόστρωση του παρακείμενου δημοτικού χωματόδρομου.

Σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας τέτοια μνημεία αναδεικνύονται όπως το κρίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, περιφράσσονται για λόγους ασφαλείας και μόνο, και παραδίδονται άνευ όρων και όπως τους αξίζει στους πολίτες και την ιστορία, μεταφέροντας το παρελθόν στο παρών και στο μέλλον.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr