ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΠατρινό Καρναβάλι: Ξέμειναν από χέρια και ψάχνουν γαζώτριες

Πατρινό Καρναβάλι: Ξέμειναν από χέρια και ψάχνουν γαζώτριες

Πατρινό Καρναβάλι: Ξέμειναν από χέρια και ψάχνουν γαζώτριες

Πιο λίγες από τα δάκτυλα του ενός χεριού ήταν οι εργάτριες – γαζώτριες από ξένες χώρες που ήρθαν στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στην Πάτρα για να καλύψουν τα κενά που άφησε στον κλάδο η πανδημία.

Κενά που πληρώνει το Πατρινό Καρναβάλι, ειδικότερα φέτος όπου υπάρχει ένας τεράστιος όγκος δουλειάς που θα πρέπει να βγει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τις μοδίστρες και τις βιοτεχνίες ενδυμασιών για να έχουν τα καρναβαλικά πληρώματα τις στολές που έχουν ζητήσει.
Το όλο κενό είχε φανεί στις μοδίστρες και στα πληρώματα από το περσινό καρναβάλι. Τους γλίτωσε από τα χειρότερα το γεγονός πως πολλοί καρναβαλιστές βγήκαν με τις στολές του 2020 όταν οι παρελάσεις δεν είχαν γίνει. Φέτος αυτό όμως δεν υπάρχει. «Δεν έχουμε εργάτριες να δουλέψουμε και αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στον κλάδο.
Υπάρχει τεράστια έλλειψη από εργατικά χέρια και ο όγκος δουλειάς που θα έχουμε είναι μεγάλος γιατί μη ξεχνάμε ότι εκτός του καρναβαλιού των μεγάλων, υπάρχει και το καρναβάλι των μικρών όπου βγαίνουν δεκάδες παιδιά μαζί τους γονείς τους» τονίζει η πρόεδρος του σωματείου μοδιστρών Πάτρας Νίκη Αντζουλάτου.

Μάχη με τον χρόνο

Οπότε θα γίνει μάχη με τον χρόνο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του καρναβαλιού. Ήδη η ζήτηση για καρναβαλικές στολές μεγαλώνει και είναι σίγουρο ότι κατά τη διάρκεια του μήνα θα κορυφωθεί.
Το κενό αυτό δημιουργήθηκε από τα χρόνια της πανδημίας αφού ένα 40% των γυναικών που ασχολούνταν είτε μόνιμα, είτε εποχικά με τον χώρο, άλλαξε κατεύθυνση και επάγγελμα αφού τότε δεν υπήρχε δουλειά.
Όμως παίζουν ρόλο και οι αυξήσεις που θα δούμε στις καρναβαλικές στολές. Η μεγάλη έλλειψη, σε συνδυασμό με την τεράστια ζήτηση για το καρναβάλι έχει αυξήσει το μεροκάματο των εργατριών από τα 3,5 ευρώ στα 7 ευρώ την ώρα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

dete.gr

Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια – Πνέουν ισχυροί άνεμοι (video)

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ