Γάζα: Δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων για επίτευξη εκεχειρίας – Στους 30.534 οι νεκροί στον θύλακα, λέει η Χαμάς

Εκπρόσωποι της Αιγύπτου, της Χαμάς, του Κατάρ και των ΗΠΑ συνεχίζουν σήμερα στο Κάιρο τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα…

000_34kp2u3-scaled-1

Εκπρόσωποι της Αιγύπτου, της Χαμάς, του Κατάρ και των ΗΠΑ συνεχίζουν σήμερα στο Κάιρο τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από «σημαντικές προόδους» χθες Κυριακή, μετέδωσε τηλεοπτικό δίκτυο που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες Πληροφοριών.

Η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ – που έχουν αναλάβει ρόλο μεσολαβητή—προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να πετύχουν εκεχερία στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, που ξέσπασε μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Μια συμφωνία εκεχειρίας θα επέτρεπε κυρίως την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους σε φυλακές στο Ισραήλ. «Η Αίγυπτος συνεχίζει τις εντατικές προσπάθειές της να καταλήξει σε συμφωνία πριν το Ραμαζάνι» που ξεκινά στις 10 ή στις 11 Μαρτίου, μετέδωσε το AlQahera News επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο».

«Υπήρξαν σημαντικές πρόοδοι στις διαπραγματεύσεις» οι οποίες επαναλαμβάνονται από χθες στο Κάιρο χωρίς εκπροσώπους από το Ισραήλ, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, που δεν κατονομάστηκε. Πριν από μία εβδομάδα πηγή από τη Χαμάς είχε επισημάνει ότι το παλαιστινιακό κίνημα πρότεινε την απελευθέρωση ενός ομήρου την ημέρα για 42 ημέρες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 10 Παλαιστίνιων κρατούμενων για κάθε όμηρο.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα νέο απολογισμό 30.534 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν τραυματιστεί έχει ανέλθει σε 71.920.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για μια εκεχειρία η Χαμάς ζητεί κυρίως την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, την επιστροφή στο βόρειο τμήμα του θύλακα των εκτοπισμένων αλλά και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς οι Παλαιστίνιοι εκεί κινδυνεύουν από λιμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters