ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΓ. Βαρεμένος για τους εργαζόμενους των Νοσοκομείων: Δώστε τα λεφτά σ’ αυτούς που παράγουν έργο και όχι “αέρα”!

Γ. Βαρεμένος για τους εργαζόμενους των Νοσοκομείων: Δώστε τα λεφτά σ’ αυτούς που παράγουν έργο και όχι “αέρα”!

Γ. Βαρεμένος για τους εργαζόμενους των Νοσοκομείων: Δώστε τα λεφτά σ’ αυτούς που παράγουν έργο και όχι “αέρα”!

Γ. Βαρεμένος στην Βουλή για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα – σίτιση – φύλαξη των Νοσοκομείων: «Δώστε τα λεφτά σ’ αυτούς που παράγουν έργο και όχι “αέρα”!»

Την μεθόδευση της κυβέρνησης για την επαναφορά του απαράδεκτου καθεστώτος των ενοικιαστών εργαζομένων στην καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, στηλίτευσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Αναπλ. Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Βαρεμένος στην Βουλή, κατά την σημερινή συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη.

Ο κ. Βαρεμένος ζήτησε την κανονική ανανέωση των Συμβάσεων και όχι την 3μηνη παράταση, που θα έχει ως αποτέλεσμα να επανέλθουν οι εργαζόμενοι σε καθεστώς ομηρίας, ενώ το Δημόσιο θα ζημιωθεί κατά πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Βαρεμένος τόνισε τα εξής:

«Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ν. 4430/2016, κατέστησε δυνατή την απ’ ευθείας πρόσληψη από τα νοσοκομεία της χώρας του προσωπικού καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ).

Οι εργαζόμενοι αυτοί προσελήφθησαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και μέχρι τώρα ανανεώνονταν.Δόθηκε έτσι ένα χτύπημα στο απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων.

Οι περισσότερες από αυτές τις Συμβάσεις λήγουν στις 31.12.2021. Είναι σαφής η κατεύθυνση της κυβέρνησης και των διορισμένων από αυτήν Διοικήσεων των νοσοκομείων να επανέλθει το καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων.

Η 3μηνη παράταση που δόθηκε, μέχρι τις 31 Μαρίου 2022, έχει να κάνει προφανώς με την μη-ολοκλήρωση ακόμη των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων με τους εργολάβους-ενοικιαστές εργαζομένων.

Κι αυτό ενώ, με τις ΣΟΧ, πέραν της κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, το Δημόσιο ωφελείται θεαματικά από οικονομική άποψη.

Γιατί λοιπόν προχωράτε σ΄ αυτή την μεθόδευση; Δεν έχετε το δικαίωμα να το κάνετε. Σας καλούμε να ανανεώσετε τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου».

Και ο Γ. Βαρεμένος συνέχισε, καταθέτοντας στην δευτερολογία του συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία: «Θα νόμιζε κανείς ότι απευθύνεστε σε ιθαγενείς, υποτιμώντας την νοημοσύνη κυρίως των εργαζομένων σ’ αυτόν τον τομέα.

Το ερώτημα είναι απλό: θα δώσετε την δουλειά σε εργολάβους ή θα ανανεώσετε τις υπάρχουσες Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου.

Μία σύγκριση των δαπανών για υπηρεσίες “outsourcing” μέχρι το 2015 και μεταξύ 2016-2019, δείχνει ότι, συνυπολογιζομένης και της αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων με ΣΟΧ αλλά και του αριθμού τους, η εξοικονόμηση είναι της τάξης του 25-30%.

Για παράδειγμα, στον Ευαγγελισμό μέχρι και το 2016 οι εργολαβίες κόστιζαν στο νοσοκομείο 4.300.000€ ετησίως για 180 καθαρίστριες, ενώ μετά το 2016 το κόστος έπεσε στα 2.300.000€ για 280 καθαρίστριες με αξιοπρεπείς πλέον συνθήκες εργασίες και αυξημένες αποδοχές!

Κέρδος για τα δημόσια οικονομικά: 2.000.000 € ετησίως!

Άλλα παραδείγματα:

το νοσοκομείο Τρικάλων εξοικονόμησε ετησίως περίπου 240.000€, και τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου περίπου 300.000€ συνολικά.

Και ο Γ. Βαρεμένος κατέληξε:

«Πού λοιπόν θα δώσετε αυτά τα λεφτά; Σ’ αυτούς που παράγουν αέρα ή σ’ αυτούς που παράγουν έργο; Σας καλούμε να μην απεμπολήσετε μία τέτοια εξοικονόμηση δαπανών».

Αιτωλοακαρνανία: Γνωρίστε και ψηφίστε τα “Πρόσωπα της χρονιάς” μέσα από συνεντεύξεις τους (βίντεο)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr