ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΓ. Παπανδρέου από το Αγρίνιο: Το Κίνημα θα αναγεννηθεί – Δε θα γίνουμε δεκανίκι κανενός

Γ. Παπανδρέου από το Αγρίνιο: Το Κίνημα θα αναγεννηθεί – Δε θα γίνουμε δεκανίκι κανενός

Γ. Παπανδρέου από το Αγρίνιο: Το Κίνημα θα αναγεννηθεί – Δε θα γίνουμε δεκανίκι κανενός

Πεπεισμένος ότι η δημοκρατική παράταξη θα αναγεννηθεί εμφανίστηκε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙ.ΝΑΛ., πρώην πρωθυπουργός Γιώργος  Παπανδρέου που βρέθηκε στο Αγρίνιο για να μιλήσει σε εκδήλωση στο Παπαστράτειο Μέγαρο, στο πλαίσιο της περιοδείας του εν όψει των εσωκομματικών εκλογών.

Η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε από υποστηρικτές του, το μεσημέρι του Σαββάτου,  χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο συγκινητική. Πολλοί έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι, ανάμεσά τους ένας άνδρας που είχε μαζί του τη φωτογραφία του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην εκδήλωση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά.  Μάλιστα, ο  Γιώργος Παπανδρέου αρκετές φορές αναφέρθηκε σε αυτήν στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας τον ενωτικό της ρόλο και τονίζοντας την ανάγκη το όραμά της για τη δημοκρατική παράταξη να γίνει πραγματικότητα.

 

“Η ζωή τα έφερε, ώστε ακόμη και ένα δραματικό γεγονός, η απώλεια της Φώφης, να ευαισθητοποιήσει και πάλι τα συναισθήματα των συμπολιτών μας, να ξαναστραφούν στην πολιτική και να αναγνωρίσουν ότι, υπάρχει τελικά αξιακό πλαίσιο στην πολιτική. Αυτήν την μεγάλη παρακαταθήκη, δεν έχουμε δικαίωμα να την απαξιώσουμε με αχρείαστους περισπασμούς. Τώρα, κοιτάζουμε μόνο μπροστά, σταθερά, με σοβαρότητα, συνέπεια στις αρχές μας και απόλυτη συναίσθηση της μεγάλης μας ευθύνης και στον Ελληνικό λαό και στη χώρα. Γι’ αυτό και μόνο μπορούμε ως παράταξη να υπάρχουμε. Και πάντα, μαζί με το όραμα, να φέρνουμε στη δημόσια συζήτηση λύσεις με προοπτική”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

 

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙ.ΝΑΛ. υπογράμμισε ότι αποτελεί χρέος η οικοδόμηση μιας Προοδευτικής Παράταξης που θα ανταποκριθεί αποτελεσματικά, με όραμα και ρεαλισμό, στο ιστορικό της χρέος. Μίλησε για ουσιαστική αναγέννηση και υπογράμμισε ότι η παράταξη δε θα λειτουργήσει ως δεκανίκι κανενός, απαντώντας στα σενάρια περί συνεργασιών.

 

Τι είπε για την Αιτωλοακαρνανία

Η κατάσταση που επικρατεί στην Αιτωλοακαρνανία, μου είναι πολύ γνωστή.

Και έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που περιγράφουν με σαφήνεια το λεγόμενο Ελληνικό πρόβλημα.

Πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά ανεκμετάλλευτα και με ισχυρή δόση εγκατάλειψης και περιθωριοποίησης.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, σας πικραίνουν.

Όπως η εκκρεμότητα στη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.

Ενώ την ίδια ώρα, παρά τις επιτυχίες των αγροτών με τις νέες καλλιέργειες και τις σπουδαίες επιδόσεις, ο πρωτογενής τομέας παρουσιάζει ένα μεγάλο έλλειμμα προγραμματισμού, καθώς δεν υπάρχει ένα ολιστικό και συνεκτικό σχέδιο που να τον οδηγεί στη νέα εποχή. Και ιδιαίτερα μετά τη δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων των αγροτών.

Βέβαια, γνωρίζω ότι, επιθυμία σας είναι και η αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Γνωρίζω τι πρέπει να πετύχουμε, αλλά όλα αυτά, έχουμε χρέος να τα συζητήσουμε συμμετοχικά και αναλυτικά.

Και πάντα στο πλαίσιο ενός σχεδίου, που θα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου, εθνικού σχεδίου

Το συγκεντρωτικό και πελατειακό κράτος έχει αφήσει πολλές πληγές.

Πρώτο, την υπερσυγκέντρωση όχι μόνον πόρων και εξουσιών στο κέντρο, αλλά και την αποψίλωση ικανού ανθρώπινου δυναμικού από την περιφέρεια.

Δεύτερο, το σχεδιασμό κατά το δοκούν, με προτεραιότητα τη στήριξη των ημέτερων.

Αλλά ακόμα χειρότερα, το κράτος αυτό θέτει εμπόδια στην πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα της αυτοδιοίκησης, που αν ήταν πράγματι απελευθερωμένη θα έκανε πολλά για τον τόπο.

Άλλα σημεία της ομιλίας του

“Στη μεγάλη οικονομική κρίση που κληρονομήσαμε, τη μεγάλη κρίση αξιοπιστίας που είχε η Ελλάδα λόγω της πολιτικής της ΝΔ, αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα δύσκολα. Πόνεσαν τον Ελληνικό λαό, πόνεσαν και εμάς, και εμένα προσωπικά. Κάναμε την καρδιά μας πέτρα με στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Την πλήρη οικονομική μας κατάρρευση, την έξοδό μας από το ΕΥΡΩ, που θα απειλούσε και την οικονομία αλλά και την εθνική μας προστασία.

Σήμερα, όμως, αναδεικνύεται και πάλι η σημασία των αρχών, των αξιών και των ιδανικών της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Σήμερα που οι ηγεσίες της δεξιάς ΝΔ και του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατούν να προσφέρουν ελπίδα και προοπτική, γιατί η μεν της ΝΔ παραμένει βαθιά συντηρητική και πελατειακή, η δε του ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκε ο καλύτερος μαθητής αυτού του παιχνιδιού.

Ίσως αυτό τελικά, ο πελατειασμός που χαρακτηρίζει και τους δύο, δηλαδή η δίψα για νομή της εξουσίας, τους οδήγησε να συναντηθούν στις πλατείες του μένους.

Και να διχάσουν αντί να συμβάλουν, όπως έγινε σε άλλες χώρες, σε μια προσπάθεια πατριωτική. Με κόστος βέβαια μεγάλο για τους Έλληνες: να βρεθούμε οικονομικά εξαρτημένοι για σχεδόν 10 χρόνια.

Τα εύκολα λόγια αποδείχτηκαν μύθοι και ψέμματα.

Και φαίνεται πια η αδυναμία τους, να προσφέρουν ένα όραμα και μια ρεαλιστική πρόταση που να πηγαίνει τους Έλληνες και τη χώρα μπροστά, με σιγουριά και ασφάλεια στον σύνθετο και γεμάτο προκλήσεις κόσμο.

Σήμερα, φίλες και φίλοι, καταλαβαίνουμε όλοι ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν πια σταθερές.

Ζούμε με το απρόβλεπτο.

Και ο Έλληνας, η Ελληνίδα, η νέα γενιά, ζουν με την αγωνία και την ανασφάλεια για το αύριο.

Μπροστά στις προκλήσεις της εποχής δεν μπορεί να πορεύεται κανείς ανυποψίαστος, με τις αποσκευές του γεμάτες από αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές του χθες.

Καλούμαστε, να αντιμετωπίσουμε με σθένος τις σημερινές αλλά και τις επερχόμενες κρίσεις.

Καλούμαστε όμως, για να έχουμε την εθνική ικανότητα να ανταπεξέλθουμε στις εξελίξεις αυτές, να ορθώσουμε θεσμούς δημοκρατικούς, λειτουργικούς, με διαφάνεια και λογοδοσία, με γνώμονα τον άνθρωπο και το κοινό καλό.

Να συνεχίσουμε δηλαδή, τις μεγάλες αλλαγές που χαρακτήρισαν την πορεία μας ως Παράταξη.

Να συγκρουστούμε με τα κακώς κείμενα μιας πολιτείας αιχμάλωτης σε παλιές νοοτροπίες και πρακτικές.

Η κρίση της πανδημίας χτύπησε και χτυπά όλους μας. Ανέδειξε όμως και βαθύτερες ασθένειες:

Τη μεγάλη ανισότητα διεθνώς αλλά και στις κοινωνίες μας. Οικονομική ανισότητα, αλλά και άνισα δικαιώματα στην υγεία, και την παιδεία.

Ανέδειξε την σημασία της τεχνολογίας ως μέσο εξυπηρέτησης του πολίτη, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά και την ευκολία να χρησιμοποιηθεί για το φακέλωμα, την υπονόμευση δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ανεξέλεγκτη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, και την καλλιέργεια της κοινωνικής πόλωσης.

Ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντός μας.

Αυτή που καλλιεργεί και νόσους, και προκαλεί την κλιματική προσφυγιά.

Οι ακραίες αλλαγές στις καιρικές συνθήκες που ζήσαμε και ζούμε, δοκιμάζει τις υποδομές και την ετοιμότητά μας μπροστά στην ανομβρία, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Το αύριο, η μετάβαση σε μια βιώσιμη, πράσινη οικονομία και κοινωνία, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας.

Και η συνάντηση στη Γλασκώβη, μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει σοβαρά αποτελέσματα.

Αναδεικνύει την αδήριτη ανάγκη διεθνούς συνεργασίας, ώστε να αντιμετωπισθούν αυτές οι νέες παγκόσμιες απειλές, μακριά από την εθνικιστική φοβία και υστερία.

Αναδεικνύουν όλα αυτά, ότι η αυριανή μέρα δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στο παρελθόν. Ένα παρελθόν ανισότητας, αδικίας, και περιβαλλοντικής καταστροφής.

Τι σημαίνουν αυτά για την Ελλάδα μας, και τι σημαίνουν για την δημοκρατική μας παράταξη;

Χρειαζόμαστε πρώτα απ’ όλα το θάρρος για μια ριζοσπαστική πολιτική.

Πολιτική που να καινοτομεί, να βλέπει μπροστά, να προωθεί νέες ιδέες, τολμηρή σκέψη και δημιουργική φαντασία.

Αυτό μπορεί να το εγγυηθεί η Παράταξή μας. Το έχουμε αποδείξει.

Αλλά δεν αρκεί.

Εμείς πρέπει και θα παλέψουμε και θα εγγυηθούμε μια μετάβαση, με ριζικές αλλαγές, με τις εξής τρεις προϋποθέσεις:

Πρώτο – Η μετάβαση απαιτείται να είναι κοινωνικά δίκαιη. Να ενισχύει το κράτος δικαίου, να ενισχύει την κοινωνική πρόνοια, να εγγυάται στον κάθε πολίτη τη σιγουριά και την ασφάλεια για σωστές υπηρεσίες υγείας, παιδείας, κατοικίας, και προοπτική ποιοτικής εργασίας.

Η πρώτη σταθερά – ας την ονομάσουμε Κλιματική Δικαιοσύνη.

Δεύτερο, η μεγάλη αυτή μετάβαση, απαιτεί την πολιτική βούληση να μην αποκλείει αλλά να αξιοποιεί όλες μας τις εθνικές και κοινωνικές δυνάμεις, τη σοφία και εμπειρία του καθενός, με συνέργειες παντού, με αποφασιστικές πρωτοβουλίες εντός αλλά και εκτός των τειχών της χώρας.

Θέλει κράτος που να σχεδιάζει σοβαρά, στρατηγικά και συμμετοχικά.

Ο άνθρωπος, ο πολίτης, δεν μπορεί να είναι χρήσιμος ή μάλλον «χρειαζούμενος» σε ένα πολιτικό σύστημα, μόνο κάθε τέσσερα χρόνια.

Οφείλουμε, και το πιστεύουμε ως παράταξη, να τον φέρουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας, ενεργό και συμμέτοχο πολίτη καθημερινά, αλλά και ως μοναδικό σκοπό της αποστολής μας.

Ακόμα και ως παραγωγός, συμμέτοχος στις αυριανές ενεργειακές κοινότητες.

Η μετάβαση θα είναι δημοκρατική, συμμετοχική ή δεν θα γίνει ποτέ.

Για αυτό και το Κίνημά μας θα ξαναβρεί το νήμα ενός κινήματος συμμετοχικού.

Δεύτερη σταθερά. Κλιματική δημοκρατία.

Τέλος, η μετάβαση πρέπει να βασιστεί στον πολιτισμό και σε μια νέα παιδεία.

Αυτή που μας θωρακίζει, μας δίνει εφόδια, αυτή που μας επιτρέπει να συμμετέχουμε ουσιαστικά, ισότιμα, και στην κοινωνία μας και στην διεθνή σκακιέρα.

Αυτή που ερευνά τα νέα επαγγέλματα, αλλά και κάνει το σχολειό και το πανεπιστήμιο επίκεντρο, εργαστήρι για τη συλλογική μας μετάβαση, αξιοποιώντας την συλλογική μας σοφία.

Τρίτη σταθερά – κλιματική παιδεία

Για μας, τα παραπάνω, είναι δικαιώματα όλων, όχι προνόμια των λίγων.

Αυτά θα εγγυηθούμε.

Απέναντι και σε μια κυβέρνηση που αντί της συμμετοχής, της διαφάνειας και της διαβούλευσης, ειδικά με τα νέα ταμεία ανάκαμψης και νέας γενιάς, διαχειρίζεται τεράστια ποσά του Ελληνικού λαού, με τροπο πελατειακό, αναξιοκρατικό.

Φίλες και φίλοι,

Δεν είναι τυχαίο πως μετά από αρκετά χρόνια, οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, στρέφουν και πάλι τα μάτια τους προς τις δυνάμεις της προόδου και του σοσιαλισμού.

Βέβαια, αυτό από μόνο του, δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται και πολύ δουλειά από εμάς για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις νέες προσδοκίες.

Και μάλιστα, έχοντας πάντα κατά νου ότι, μόνον όταν δεν μείναμε πιστοί στην αποστολή μας, δώσαμε τις αφορμές για να επιχειρήσουν να απαξιώσουν την ιστορία και την προσφορά μας.

Παντού στον κόσμο, αλλά και εδώ, στην Ελλάδα.

Είμασταν οι πρωτεργάτες του κοινωνικού συμβολαίου που υιοθετήθηκε μετά τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο, που κατοχύρωνε δικαιώματα πρωτόγνωρα για τους εργαζόμενους και τους αδικημένους.

Αυτό προσδοκούν και τώρα οι άνθρωποι. Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, πράσινο και βιώσιμο. Που να κατοχυρώνει δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή. Υγεία, παιδεία, εργασία, πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο, αλλά και προστασία από κάθε μορφή ανισότητας. Αλλά και λόγω συνθηκών, κλιματική δικαιοσύνη.

Φίλες και φίλοι,

Κάθε μας λέξη, κάθε μας σκέψη, άποψη, θέση ή πρόταση, πρέπει να συνδέεται με τις αξίες μας, αλλά και ένα καινοτόμο όραμα.

Να κάνουμε την Ελλάδα χώρα υπόδειγμα, πρότυπο και να ξαναδώσουμε αξιοπρέπεια στην Ελληνίδα, τον Έλληνα, τους νέους μας που θα πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη μας μέριμνα.

Όπως μου είπε χθες κάποιος που με σταμάτησε στο δρόμο, το ΠΑΣΟΚ μας έκανε από πελάτες – πολίτες.

Γι’ αυτό και πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε συζήτηση διαδικαστικού τύπου ή παραπολιτικού εντυπωσιασμού.

Αυτήν την ώρα, όλη η Ελλάδα έχει στραμμένη την προσοχή της πάνω μας”.

 

Στο Αγρίνιο ο Γιώργος Παπανδρέου (ΦΩΤΟ + VIDEO)

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr