Γ. Παπαναστασίου: «Σημαντική η κίνηση για τα ΚΔΑΠ»

Έκτακτη ενίσχυση στους δήμους για ενέργεια, ΚΔΑΠ και «Αντώνης Τρίτσης» όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Γ. Παπαναστασίου: «Σημαντική η κίνηση για τα ΚΔΑΠ» τονίζοντας επιπλέον «Για το ενεργειακό κόστος τα χρήματα έπρεπε να δοθούν νωρίτερα»

Γ. Παπαναστασίου: «Σημαντική η κίνηση για τα ΚΔΑΠ»

Έκτακτη ενίσχυση στους δήμους για ενέργεια, ΚΔΑΠ και «Αντώνης Τρίτσης» όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Γ. Παπαναστασίου: «Σημαντική η κίνηση για τα ΚΔΑΠ» τονίζοντας επιπλέον «Για το ενεργειακό κόστος τα χρήματα έπρεπε να δοθούν νωρίτερα»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ήταν γνωστές οι εκκρεμότητες που υπήρχαν στην τοπική αυτοδιοίκηση από το κεντρικό κράτος και κατά την επίσκεψη στην Λαμία κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό, ήταν αναμενόμενο να πέσουν πάνω στον Στέλιο Πέτσα τα φώτα για το τι πρόκειται να πράξει γι’ αυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτάκτως (μάλλον λίγο πριν την κάθοδό του στην Αθήνα) βρέθηκε στην Λαμία στο περιθώριο της συνάντησης στην Περιφερειακή Ένωση των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας ακόμη και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος!

Ο Στέλιος Πέτσας

Βασικά θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση είναι το ενεργειακό κόστος, ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού, οι πιστώσεις από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς και θέματα τα οποία έχουν σχέση είτε με αντιπλημμυρικά έργα είτε με τον προσεισμικό έλεγχο σε δημόσια κτίρια, ή με θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία των ΚΔΑΠ.

Κάπου εκεί, λοιπόν, υπήρξε διαβεβαίωση προς τους δημάρχους από τον κ. Πέτσα ότι σύντομα, μάλιστα εντός της ερχόμενης εβδομάδας, θα εκταμιευθεί ποσό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους των ΟΤΑ, χρήματα τα οποία αναμένουν οι δήμοι από το τέλος του 2022. Παράλληλα, σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα υπάρξει συνάντηση εργασίας πριν από το Πάσχα, ώστε να διατεθούν 54 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίησή του.

Εξίσου σημαντική, όμως, ήταν και η προαναγγελία χρηματοδότησης το επόμενο διάστημα 7,5 εκατ. ευρώ για τα ΚΔΑΠ παράλληλα με τον προσεισμικό έλεγχο που θα τρέξει σε σχολεία και δημόσια κτίρια. Σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα ο ίδιος ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «μετά τις εκλογές έχουμε ανάγκη να προχωρήσουμε τέτοια έργα και θα διατεθεί ποσό 500 εκατ. ευρώ για τα μεγάλα και μικρά αντιπλημμυρικά έργα ενώ άλλα 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για έργα εσωτερικής οδοποιίας».

Τι λέει σχετικά ο δήμαρχος Αγρινίου

Σε σχόλιο που του ζητήθηκε για τις εξελίξεις αυτές από τη «Συνείδηση», ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου επισήμανε: «Να ξεκαθαρίσω ότι η πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για τα ΚΔΑΠ είναι εξαιρετικό και καλοδεχούμενο νέο, δεν πρέπει να είμαστε ισοπεδωτικοί για να μπορούμε να διεκδικούμε με σοβαρότητα. Μακάρι να έρθουν άμεσα τα χρήματα αυτά.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου

Από εκεί και πέρα, σε ό, τι αφορά το «Αντώνης Τρίτσης», ελπίζω η χρηματοδότησή του να μην πέσει θύμα πολιτικής αναβλητικότητας και αστάθειας, γιατί είναι χρήματα που πολλοί δήμοι τα αναμένουν για να φτιάξουν πράγματα. Το σύντομο μέλλον θα δείξει. Κατά τα λοιπά, καλώς μας δίνονται τα χρήματα για την επιβάρυνση που είχαμε ως δήμοι από την έκρηξη τιμών στην ενέργεια, αλλά πρέπει να πω ότι είναι χρήματα που ήταν να πάρουμε μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Δεν πρόκειται για κάτι έξτρα, είναι μια συμβατική υποχρέωση που καλώς υλοποιείται».

Ο κ. Πέτσας σε γενικές γραμμές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πιθανότατα γνωρίζοντας και ότι σήμερα ο πρωθυπουργός επρόκειτο να εξαγγείλει εκλογές στις 21 Μαΐου, κινήθηκε στην κατεύθυνση ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί την εγγύηση για την επίλυση των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης.

Οι ίδιοι οι δήμαρχοι θυμήθηκαν τα ανοίγματα που υπάρχουν σε διάφορους δήμους από την ακριβή ενέργεια και τις επιπτώσεις δύο χρόνων πανδημίας ζητώντας, όπως ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης, «συμπαράσταση καθώς πλέον η αυτοδιοίκηση αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει εκτός από την οικονομική κρίση και την υγειονομική, παρότι, βέβαια, όλο αυτό τον καιρό βρήκαμε ανοιχτές πόρτες στο υπουργείο σας».

Αυτή την εποχή, να σημειωθεί, πολλοί δήμοι εστιάζουν σε προγράμματα που κανείς δεν ξέρει αν θα ισχύουν και αύριο, όπως η χρηματοδότηση των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων σε πολλές πόλεις βάσει δημόσιας δέσμευσης του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. «Καταφέραμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Οι δήμοι μας έχουν βγει λαβωμένοι από όλη αυτή την κατάσταση και είναι υποχρέωση της πολιτείας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της», είναι το πνεύμα που διαπνέει την πλειοψηφία των δήμων που έχουν, ας μην το ξεχνάμε, πολύ συχνά δημάρχους κοντά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Αγρίνιο: Διαμαρτυρία στο Επιμελητήριο για τα επαγγελματικά δικαιώματα των απόφοιτων της Γεωπονικής (video – εικόνες)